Sari direct la conținut

VIDEO Google si creierul mondial in deschidere la ASTRA FILM FESTIVAL 2013

HotNews.ro
GOOGLE AND THE WORLD BRAIN, Foto: webPR.ro
GOOGLE AND THE WORLD BRAIN, Foto: webPR.ro

Luni, 14 octombrie 2013, incepe Astra Film Festival Sibiu, editia aniversara de 20 de ani. In deschidere, de la ora 19:00 va fi proiectat, in premiera in Romania, filmul Google si creierul mondial, in prezenta regizorului Ben Lewis, o privire in detaliu asupra modului necunoscut in care functioneaza cea mai puternica corporatie din mediul online. Filmul vorbeste despre ambitiosul proiect Google Books, care se doreste a deveni cea mai mare biblioteca virtuala din lume, si despre cum sunt incalcate drepturile de autor. Proiectia va fi urmata de o sesiune Q&A cu regizorul, iar dupa discutii, publicul este asteptat in foaierul Casei de Cultura unde va concerta una dintre cele mai nonconformiste artiste din peisajul autohton, Ada Milea.

Spectacolul lumii pe ecrane la AFF

Cele 110 filme ale editiei aniversare tintesc subiecte de actualitate de o mare diversitate care nu se regasesc pe agenda televiziunilor din Romania. De la teme controversate din mediul online, Internetul se inchide (premiera absoluta) si Nebunia Facebook care prezinta efectele neasteptate la care ne supunem atunci cand share-uim in mod public un simplu gand de moment sau o fotografie, pana la Drill Baby Drill care asista protestele anticorporatiste impotriva exploatarii gazelor de sist din Polonia si SUA, o realitate surprinsa de regizorul Lech Kowalski, care va fi prezent la festival. In premiera in Romania, va fi proiectat documentarul Sindromul Venetia, un portret al unuia dintre cele mai frumoase orase din lume surprins in mijlocul unui proces de autodistrugere.

Afacerea Tanase. Leapsa pe murite, este un documentar de invetigatie prezentat in premiera absoluta la AFF in prezenta regizorului, Ionut Teianu, despre fata ascunsa a Romaniei ceausiste si mijloacele criminale la care Securitatea dorea sa-i reduca la tacere pe Virgil Tanase si Paul Goma, doi disidenti opozanti stabiliti la Paris. Actul de a ucide, cel mai premiat si titrat documentar din 2013, numit „cel mai convingator film din toate timpurile” de catre The Guardian, reconstituie metodele prin care gangsterii din Indonezia anilor ’60 au torturat si ucis peste un milion de comunisti. Multe teme ale prezentului, marturii intime, idei revolutionare sau revoltatoare incing ecranele la editia din 2013 a Astra Film Festival.

Un juriu de prim rang

Nume consacrate pe plan international, Sergei Loznitsa, Nicolas Phillibert, Lucien Castaing Taylor si Verena Paravel, Wang Bing sau Nikolaus Geyrhalter, dar si regizori emergenti isi dau intalnire la Sibiu. Cele mai asteptate si apreciate filme ale momentului, produse in Romania si in lume, vor fi evaluate de cineasti si specialisti de top: Gaby Babic (GER), director goEst Festival; Cristi Puiu (RO), regizor; Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), director Encounters Doc Fest; Pawel Kloc (POL), regizor; Hussain Currimbhoy (UK), director artistic Sheffield Doc IFF; Elena Danilko (RUS), director artistic Moscow IFF on Visual Anthropology; Petr Lom (CAN), regizor; Michael Stewart (UK), director London Open City IFF; Cristian Nitulescu (RO), producator TV; Grit Lemke (GER), director artistic DocLeipzig.

Concerte live in fiecare seara

In afara proiectiilor de film, editia aniversara gazduieste o serie de concerte care vor incanta audienta in fiecare seara dupa ora 21 in foaierul Casei de Cultura: Bucium (marti, 15 oct.), Peste Padure, o trupa de folclor vechi din Sibiu (miercuri, 16 oct), Mircea Florian (joi, 17 oct.), Raul Kusak & Adrian Naidin (un concert extraordinar intitulat Cantice’n Cerc si care include si melodii din repertoriul Mariei Tanase – vineri, 18 oct.), Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta si Electric Brother (sambata, 19 oct).

O editie fara precedent

Editia aniversara AFF din 2013 va fi una fara precedent: un numar record de 1350 de filme din peste 70 de tari de pe toate cele 6 continente ale lumii au fost inscrise in acest an; sute de autori si profesionisti din domeniu sunt asteptati la Sibiu in perioada festivalului; 10.000 de oameni vor umple in fiecare zi salile de cinema. Editia din 2013 isi va face simtita prezenta inca de joi, 10 octombrie, cand tinerii sibieni vor face un tur inedit pe biciclete cu pornire din Piata Mica Sibiu ora 17:00 si vor anunta cu mare fast inceperea editiei aniversare de 20 de ani. Se anunta o saptamana cinematografica extrem de fierbinte in plina toamna, intre 14 si 20 octombrie, Sibiu devine capitala internationala a filmului documentar.

Astra Film Festival 2013, Festivalul International de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM ASTRA si Fundatia Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Centrului National al Cinematografiei, Ministerul Culturii.

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Consulatul General German Sibiu, Fundatia pentru parteneriat, Teatrul National Radu Stanca, Formula AS

Actiune cofinantata de Consiliul local Sibiu prin Primaria Sibiu si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu

Parteneri media: HBO, TV5 Monde, Discovery Channel, TVR1, TVR2, TVR Cluj, TVR International, Digi 24, Digi Film, Radio Romania Cultural, RFI Romania, Radio Cluj, Antena 1 Sibiu, Magic FM, HotNews.ro, Romania Libera, Academia Catavencu, EVZ, Port.ro, Dilema Veche, The One, Catavencii, Art Act Magazine, LiterNet.ro, CinemaRX.ro, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Zile si Nopti, FilmReporter.ro, GingerGroup.ro, CineFan.ro, BeWhere!, Lapunkt.ro, TOTB.ro

Sponsori: HBO, Takata (sponsor principal), Marquardt, Flaro, Sinecon, Generali, Empire Video Production, Ibis, TESS

Google and the World Brain trailer

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro