Centenarul Maria Tanase a incheiat Maratonul Bibliocity
Maratonul BiblioCityorganizat de Biblioteca Metropolitana Bucuresti si-a incheiat ultimul capitol din aceasta minunata „carte” scrisa cu ajutorul bucurestenilor, azi 24 septembrie, cu un eveniment dedicat „Centenarului Mariei Tanase”. Sub titlul „Personalitati culturale: Maria Tanase”, evenimentul a fost sustinut de prof.Virgil.Z.Teodorescu, la sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, la orele 12:00.
Figura marcanta a cantului popular romanesc, Maria Tanase, numita „regina cantecului romanesc” sau „Edit Piaf a Romaniei”, s-a nascut in data de 25 septembrie 1913, in vechea mahala a Caramidarilor, un cartier pe malul Dambovitei, dupa cum povestea chiar ea, plin de gradini si pomi fructiferi. La doar opt ani urca pentru prima oara pe scena caminului cultural din mahala, unde era organizata serbarea scolara de sfarsit de an. Cand avea 21 de ani, castiga preselectia pentru Teatrul de revista condus de Constantin Tanase. In 1939 pleaca la Expozitia Universala de la New York, unde avea programat un concert si unde ii cunoaste pe George Enescu si Constantin Brancusi. Un an mai tarziu Garda de Fier distruge toate discurile de la Radio pe motiv ca ar strica adevarata muzica populara romaneasca. Avea doar 49 de ani, cand medicii iau spus ca are cancer la plamani. Moare pe 22 iunie 1963, cu trei luni inainte sa implineasca 50 de ani. Aproape un milion de romani au condus-o pe ultimul drum.
Tot in ultima zi de maraton marca BiblioCity, editura „Cununi de Stele” isi va prezenta colectia ¬Cum s-a facut de-am ramas¬ de Carmen Musat, urmata de o sesiune de autografe.
Vor fi acordate diplomele de excelenta organizatorilor targurilor de carte Bucuresti.
In cadrul sectiunii portret de autor, cei prezenti vor afla informatii despre dramaturgul Mihai Neagu Basarab.
Evident nu vor lipsi dezbaterile referitoare la proiectele informale de promovare a cartii si lecturii.
Iubitorii de teatru¬carte vor putea urmari spectacolul „Niste olteni”, adaptare dupa volumul „La lilieci” de Marin Sorescu.
Timp de 10 zile, Biblioteca Metropolitana Bucuresti, prin proiectul Bibliocity a oferit publicului bucurestean un maraton de manifestari diverse, show-uri culturale atractive, lansari de carte, reprezentatii teatrale, lecturi publice, proiectii de filme, expozitii, simpozioane, ateliere creative, actiuni de tip Street Art etc., care au avut ca punct de plecare minunata lume a cartilor.
Aflat sub motto-ul „Zece zile, Zeci de locatii, Zeci de evenimente inspirate din carti!” Maratonul Bibliocity a fost gandit sub forma unor file de carte: Biblio Cafe, Biblio Scena, Biblio Cinema, Biblio Scriptum, Biblio Atelier, Biblio Junior, Biblio Tour, Biblio Street.
Festivalul s-a bucurat de sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti, ArCub si RATB, iar accesul la toate aceste manifestari a fost liber.