Sari direct la conținut

VIDEO ​Extracția gazelor din Marea Neagră: 2027 este anul în care sunt așteptate primele cantități de gaze / Statul ar avea venituri de 20 miliarde de euro

HotNews.ro
Petrol și gaze - România, Foto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia
Petrol și gaze - România, Foto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

În 2027 ar urma să fie extrase primele cantități de gaze din Marea Neagră prin proiectul Neptun Deep, productia estimată fiind de aproximativ 30 de ori mai mare decât cererea anuală care acoperă 4,3 milioane de gospodării, conform reprezentanților OMV Petrom. Reamintim că în urmă cu o zi OMV Petrom și Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep.

Premierul Marcel Ciolacu și reprezentanţi ai companiilor OMV Petrom și Romgaz au susținut, joi, declarații de presă referitoare la proiectul Neptun Deep.

Ciolacu:

  • România face pasul decisiv spre independența sa strategică
  • E momentul să punem această resursă la baza dezvoltării noastre economice
  • Este un proiect strategic pentru România
  • Știu că au fost probleme complexe de rezolvat, în special pentru cele două mari companii implicate, OMV Petrom și Romgaz. Am urmărit constant, din funcția de președinte al Camerei și acum de prim-ministru, procesul înregistrat de acest proiect strategic pentru România și pot spune că eforturile făcute de cei doi parteneri sunt impresionante.
  • Am convingerea că după anunțul deciziei de investiții, operațiunile vor fi coordonate la fel de bine, pentru a se putea derula cu cea mai mare viteză, astfel încât în 2027 să avem primele molecule de gaze din Marea Neagră.
  • Avem experiență și expertiză, pentru a deveni cel mai important producător al Uniunii Europene în privința gazelor naturale. Iar asta trebuie să fie o sursă reală și continuă de mândrie națională.
  • Mai există o semnificație importantă, România trece de la fapte la vorbe. (n.a. ulterior Guvernul a corectat greșeala premierului). Și mă bucur. Asta se întâmplă acum. Cred că am spus la început, acest mandat este despre fapte concrete și realizări economice.
  • Suntem pregătiți să stabilim propriul curs energetic, vom fi un furnizor de securitate energetică
  • Este esențial ca extracția de gaze să înceapă cât mai curând

Ciucă:

  • E un pas important pentru independența energetică a României, într-un context complicat
  • A fost un demers catalizat de ceea ce s-a întâmplat pe piața energiei
  • Ne aducem aminte etapele: preluarea participațiilor de la Exxon de către Romgaz, asumarea legii off-shore și impreuna am discutat aceste aspecte astfel incat sa avem o lege corecta pentru noi ca țară și pentru a deveni un pilon de stabilitate și securitate energetică in regiune și Europa, iar ulterior – inceperea procedurilor pentru construirea gazoductului de la Tuzla la Podișor.
  • Peste aproximativ 4 ani Romania va putea sa anunțe independența din punct de vedere al producției de gaz, mai preciz in 2027, așa cum au fost discuțiile cu Romgaz și cu OMV, este un angajament pe care trebuie să îl indepliniți.
  • De acest gaz vor beneficia cetățenii, toate instituțiile din țară și desigur va exista o cantitate de gaz prin care să asigurăm exportul și nevoia altor țări din Europa.
    Singurul lucru pe care vi-l cer este să finalizați așa cum v-ați asumat.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom:

  • Deschidem un nou capitol, esențial pentru sectorul energetic al României
  • Începem cel mai mare proiect în ape de mare adâncime din România
  • Productia estimată este de aproximativ de 30 de ori mai mare decât cererea anuală care acoperă 4,3 milioane de gospodării.
  • Veniturile estimate ale statului român ar fi de 20 miliarde de euro.
  • Neptun Deep va juca un rol esențial, România va putea deveni un jucător important pe această piață
  • În timp, România va deveni cel mai mare furnizor de gaze din UE
  • 2027 este anul in care asteptăm primele cantități de gaze.
  • Proiectul va dura aproximativ 2 decenii, iar veniturile aduse la bugetul de stat vor sprijini dezvoltarea societății.
  • Împreună cu Romgaz vom investi până la 4 miliarde de euro pentru ca Neptun Deep să fie un succes.
  • Neptun Deep va conta pe cea mai buna infrastructură, tehnologiile cele mai moderne care protejează mediul și aduc siguranță în operațiuni.
  • Avem 2 zăcăminte – Domino și Pelican Sud – care au adâncimi între 100 și 1000 de metri.
  • Vor fi 10 sonde care vor extrage gaze naturale și le vor aduce către o nouă platformă off-shore.
  • Aceste unități vor fi operate la distanță prin intermediului unei replici digitale ceea ce va permite siguranța și optimizarea proceselor.
  • Gazele vor fi procesate pe platforma onshore și vor fi apoi trimise printr-o conductă care va fi conectată la rețeaua națională.
  • Vor fi două centre de foraj conectate la o platformă offshore care își generează propria energie
  • Conducta va subtraversa plaja fără a afecta mediul înconjurător

Răzvan Popescu, CEO Romgaz:

  • Romgaz a transmis împreună cu OMV către Agenția Națională pentru Resurse Minerale planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep
  • Suntem încrezători că ANRM va confirma cât mai curând planul de dezvoltare, moment de la care proiectul va începe efectiv.

Investiție de 4 miliarde de euro

OMV Petrom și Romgaz au anunțat că au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, care urmează să fie depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru confirmare. OMV Petrom este operatorul, fiecare dintre companii având o participație de 50% în proiect.

Conform sursei citate, OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

„Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: producția este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a ~ 4,3 milioane de gospodării multiplicată de ~ 30 de ori. De asemenea, este un pas major pentru strategia noastră 2030 prin care susținem tranziția energetică în Romania și în regiune”, susține Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

La rândul său, Răzvan Popescu, director general Romgaz, a spus că începând cu 2027 vom avea o nouă sursă de gaze naturale, care are potențialul de a crește semnificativ producția de gaze naturale a țării.

Când va începe producția la Neptun Deep și cât de mare va fi producția

Prima producție este estimată în 2027. Producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (~140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.

Volumele mentionate reprezinta valori estimative ale proiectului. Volumele finale exacte urmează să fie confirmate de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale, odată cu aprobarea planului de dezvoltare.

Potrivit comunicatului citat, infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor.

Platforma își generează propria energie electrică. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și reducerea emisiilor.

Când a avut loc prima descoperire de gaze

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafața de 7.500 km2 și se afla la o distanță de circa 160 km de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerată în 2008 și a inclus doua campanii de achiziție 3D și două campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012.

La data de 1 august 2022, Romgaz a devenit actionarul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED (infiintata ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizarii tranzactiei de achizitie si transferul tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care detine 50% din drepturile dobandite si din obligatiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apa adanca a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro