Risipa de alimente la nivel global costa in fiecare an 750 mld dolari
Peste un miliard de tone de alimente este risipit in fiecare an in lume, respectiv un cost de circa 750 miliarde de dolari, afirmat miercuri organizatia ONU pentru alimentatie si agricultura (FAO), citata de AFP.
„Risipirea masiva de alimente are o mare importanta asupra securitatii alimentare si a securitatii in general. Daca reducem pierderile si risipa de hrana, reducem presiunea asupra productiei alimentare”, a declarat Jose Graziano da Silva, directorul general al FAO.
Aceasta risipa „uluitoare” reprezinta de asemenea „un grav prejudiciu pentru mediu”, noteaza FAO. Spre exemplu, „in fiecare an, hrana produsa fara a fi consumata inghite un volum de apa echivalent cu debitul anual al fluviului Volga din Rusia si este vinovata pentru aducerea in atmosfera a 3,3 gigatone de gaze cu efect de sera”.
In total, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite in fiecare an iar productia de hrana neconsumata ocupa 30% din terenurile cultivabile.
Doar in Asia industrializata, regiune care include China, Japonia si Coreea de Sud, sunt risipite anual, in medie, aproape 200 de kilograme de legume de cereale si legume pe locuitor.
Din cele 80 de kg de cereale risipite anual de fiecare locuitor, cea mai mare parte este reprezentata de orez, o cultura care are un „impact semnificativ” asupra mediului deoarece antreneaza o importanta productie de CO2.
„Costurile economice directe ale risipirii de produse agricole, excluzand fructele de mare si pestele, reprezinta circa 750 de miliarde de dolari” in fiecare an, spune agentia ONU.