Scandalul ariilor naturale protejate. Cum pot fi distruse Delta Dunarii si alte rezervatii printr-un proiect al Ministerului Mediului. Guvernul a intors proiectul la Minister
Un incendiu declansat intentionat de cineva care vrea sa construiasca intr-o arie protejata sau un accident industrial (o deversare de petrol) pot face ca Parcul National Retezat sau Delta Dunarii sa-si piarda statutul de arie protejata si sa ajunga la cheremul rechinilor imobiliari. Aceasta prevedere face parte dintr-un proiect de Ordonanta pus in dezbatere publica de Ministerul Mediului. Documentul prevedere ca in cazul in care o arie naturala protejata este distrusa „in parte”, isi poate pierde statutul. Asta in loc ca autoritatile sa se ocupe de refacerea zonei si protejarea ei. De asemenea, potrivit proiectului, pentru interventiile in zona, avizul administratorilor si custozilor (ONG-uri, Universitati) devine consultativ. Pana acum avizul era obligatoriu.
- HotNews.ro incurajeaza cititorii sa transmita Ministerului Mediului observatiile privind proiectul legislativ. Observatiile pot fi trimise la Tel/Fax: 021/3160287 sau pe adresa de e-mail anca.craciunas@mmediu.ro
- Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea imagini din cateva arii nationale protejate din Romania
UPDATE 18.00: Premierul Victor Ponta a cerut ministrului Mediului sa reia dezbaterea publica pe acest proiect
UPDATE 15.00:Proiectul incriminat de ONG-uri se afla pe agenda sedintei de Guvern de marti, informeaza un comunicat al Guvernului. Mentionam ca perioada de dezbatere publica prevazuta pe site-ul Ministerului Mediului inca nu s-a terminat.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
documente
Proiectul de OUG privind Ariile Naturale Protejate
(26 Aug 2013) PDF, 348KB
Ariile naturale protejate sunt zone terestre sau acvatice in care exista specii de plante si animale salbatice, elemente si formatiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de alta natura, cu valoare ecologica, stiinifica ori culturala deosebita. Datorita acestor calitati, zonele respective au statut special de protectie.
Printre cele mai cunoscute arii naturale protejate din Romania sunt: Delta Dunarii, Parcul National Retezat, Parcul Natural Comana, Parcul National Apuseni, Muntii Maramuresului, Parcul Natural Vanatori Neamt etc.
Printre cele mai vizibile interese pe aceste zone se numara constructia de parcuri de eoliene, microhidrocentrale, defrisari de paduri, construirea masiva in interes turistic si proiecte imobiliare.
- Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea imagini din aceste zone.
Desi aceste zone zone au fost afectate de-a lungul timpului de taieri de arbori, drumuri si diverse constructii si activitati economice, natura isi reintra rapid in drepturi si aceste comori nationale inca pot fi admirate in toata splendoarea lor. Prin proiectul de Ordonanta de Urgenta pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului si care modifica OUG nr. 57/2007, aceste zone ar putea fi periclitate.
Ce modifica proiectul de Ordonanta:
- Avizul custozilor si administratorilor devine consultativ
Articol vechi:
– „In procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte si/sau activitati care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, autoritatile competente pentru protectia mediului solicita si tin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate”.
Articol nou:
– „La articolul 28, alineatul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „In procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte si/sau activitati care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes national si comunitar, autoritatile competente pentru protectia mediului solicita si obtin avizul consultativ al administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate””.
Ce spune Ministerul Mediului in nota de fundamentare a proiectului:
– „Transformarea avizului administratorului/custodelui din aviz obligatoriu în aviz consultativ se realizeaza în vederea scurtarii procedurii de analiza si aprobare a proiectelor/planurilor privind dezvoltarea durabila a comunitatilor din perimetrul ariilor naturale protejate. Punctul de vedere al administratorului/custodelui poate fi exprimat în cadrul Comisiei de Avizare Tehnica, unde prezenta si participarea acestora este obligatorie. Agentiile pentru Protectia Mediului trebuie sa îsi asume decizia finala pentru emiterea actului de reglementare în urma analizei Comisiei de Avizare Tehnica”.
- Ariile naturale protejate afectate partial pot fi desfiintate
Articol vechi:
– „In cazul ariilor naturale protejate de interes national care si-au pierdut valoarea si capacitatea conservativa pentru care au fost declarate initial, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si padurilor poate dispune încetarea regimului de arie naturala protejata, în baza documentatiei prevazute la art. 11 alin. 1”.
Articol nou:
– „La articolul 56 alin. (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul continut: „(1)În cazul ariilor naturale protejate de interes national care si-au pierdut valoarea si capacitatea conservativa pentru care au fost declarate initial, în tot sau în parte, se poate dispune încetarea regimului de arie naturala protejata printr-un act normativ de acelasi nivel cu cel prin care aria naturala protejata a fost declarata”.
Ce spune Ministerul Mediului in nota de fundamentare a proiectului:
– Nu este explicata aceasta modificare.
Harta Ariilor Naturale Protejate
Ce impact au aceste modificari:
Csibi Magor, organizatia non-guvernamentala World Wide Fund (WWF) Romania: „Unele zone sunt desemnate drept arii protejate tocmai pentru ca reprezinta o valoare generala pentru toti locuitorii tarii, pe cand modificarile legislative propuse acum creeaza vadit posibilitatile legislative de a deschide aceste zone protejate oricaror tipuri de investitii, luand orice parghie administrativa din mana administratorilor si custozilor. Mai mult, noua propunere va permite desfiintarea abuziva a acestor arii naturale protejate, in acest fel singura protectie reala in aceste zone va fi doar cea de pe hartie, daca piesa legislativa trece. Fara o implicare a oamenilor, care sa arate autoritatilor ca protectia mediului este un deziderat general al tuturor romanilor, aceasta reglementare va provoca pagube pe care le vom regreta multa vreme de acum incolo”.
Ovidiu Bufnila, responsabil comunicare la Societatea Ornitologica Roamana: „Modificarea OUG 57 reprezinta una dintre cele mai dure lovituri aplicate naturii din Romania in ultimii 20 de ani. De obicei, ministerul macar mima consulatarea cu societatea civila si administratorii/custozii ariilor protejate, dar acum nici macar atat nu au facut. Vocea comuna a acestora arata clar ca nimeni nu a fost consultat inainte de a se promova aceste modificari”.
Intr-un comunicat emis luni, SOR explica pe larg impactul acestor modificari:„Cu doar trei cuvinte, Ministerul Mediului lasa Romania fara Ariile Naturale Protejate. Cele trei cuvinte se regasesc in propunerile de modificare a OUG nr 57/2007 si daca aceste modificari vor fi adoptate, tot ceea ce mai este verde in Romania ajunge la cheremul unor functionari sau a unor decizii politice. Prima dintre modificari se refera la avizul pe care administratorii si custozii ariilor protejate (ONG-uri de mediu si alte tipuri de organizatii) il emit firmelor care doresc sa se extinda in ariile naturale protejate. Acum, acest aviz este obligatoriu, iar pentru afacerile care ar putea afecta semnificativ mediul, exista posibilitatea stoparii. Noile prevederi il transforma intr-un aviz consultativ, de care nu se va mai tine cont. A doua modificare se refera la desfiintarea Ariilor Naturale Protejate. Daca o mica parte dintr-o Arie Naturala Protejata a fost afectata de un factor extern si isi pierde valoarea naturala, atunci intreaga arie poate fi desfiintata. Culmea, printr-o decizie politica, nu una a specialistilor in biologie. Ca ipoteza: o deversare „accidentala” de petrol intr-un lac dintr-o rezervatie naturala poate duce la anularea statutului de rezervatie pentru intregul teritoriu. Lacul, padurea, animalele de acolo, toate vor ramane la cheremul unui viitor investitor care va putea profita de ridicarea statutului de Arie Naturala Protejata”.