Expozitie despre al Doilea Razboi Balcanic, la Muzeul National de Istorie, din 8 august
Cu ocazia implinirii unui secol de la semnarea, la Bucuresti, a Tratatului de Pace care punea capat celui de-al Doilea Razboi Balcanic (10 august 1913), Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta gazduirea unei expozitii despre o perioada in care Romania era cu adevarat o putere in regiune. Expozitia „1913. Al Doilea Razboi Balcanic si Pacea de la Bucuresti” este deschisa intre 8 august si 15 octombrie.
Atat razboiul, cat si pacea, au constituit momente importante in istoria acestei zone a Europei, iar rolul Romaniei a fost unul decisiv (fapt demonstrat de gazduirea Conferintei de Pace la Bucuresti). Evenimentele petrecute in vara anului 1913 au avut motivatii si consecinte complexe si au suscitat numeroase discutii de-a lungul timpului.
Expozitia „1913. Al Doilea Razboi Balcanic si Pacea de la Bucuresti” strange la un loc un volum impresionant de documente, fotografii si carti postale menit sa ofere o imagine complexa asupra unui episod controversat al istoriei Romaniei si Europei de Sud-Est
Sunt prezentate publicului documente diplomatice de mare valoare, purtand semnatura regelui Carol I si a celor mai de seama oameni politici ai tarii (inclusiv originalul Tratatului de Pace), note, telegrame si scrisori care reflecta „lupta” diplomatica dinainte, din timpul si de dupa terminarea razboiului si incheierea pacii, planuri de campanie, harti operative si rapoarte militare din timpul campaniei la sudul Dunarii. Printre cei care semneaza aceste documente ii intalnim pe principele Ferdinand, principesa Maria, generalul Averescu, Titu Maiorescu, tarul Ferdinand al Bulgariei etc.
Vor fi expuse cartile postale, afisele, extrasele din presa, scrisorile, telegramele din care reiese atitudinea oamenilor si starea de spirit vizavi de ceea ce se intampla (fie ca vorbim de mobilizare, campanie militara, holera, incheierea pacii).
Din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei vor fi prezentate o serie de exponate legate de momentul 1913: medalii si decoratii, armament, carti postale, obiecte ce au apartinut unor personalitati implicate in evenimente.
Aceasta expozitie constituie cel mai important eveniment muzeografic si documentar dedicat celui de-al Doilea Razboi Balcanic si Pacii de la Bucuresti si va fi deschisa spre vizitare in perioada 8 august ¬ 15 octombrie 2013, de miercuri pana duminica intre orele 10.00 – 18.00.
Expozitia este realizata in parteneriat cu Arhivele Nationale ale Romaniei, Arhiva Ministerului Afacerilor Externe, Serviciul Istoric al Armatei, Arhivele de Stat ale Bulgariei, Arhivele Istorice Militare Bulgare, Arhiva Nationala de Filme si va expune documente si imagini din patrimoniul institutiilor partenere si din Colectia Cristian Scaiceanu.