Sari direct la conținut

S-a furat cu sacul, s-a recuperat cu picatura – Cate sute de kilograme de aur si argint din Dacia au fost duse in strainatate de "braconierii" arheologici

HotNews.ro
Cele mai recente piese dacice readuse in tara, Foto: Hotnews
Cele mai recente piese dacice readuse in tara, Foto: Hotnews

Dupa Revolutie cautatorii de comori au gasit peste 20 de tezaure dacice mari si, ajutati de complici, au scos din tara peste 100 kg de obiecte dacice de aur si 500 kg de obiecte de argint, a spus directorul Muzeului National de Istorie la o conferinta la care au fost prezentate cateva monede si obiecte dacice valoroase recuperate din Germania. Statul roman a recuperat probabil doar cateva zeci de kilograme de obiecte dacice de pret, in conditiile in care retelele infractionale actioneaza foarte eficient in zona cetatilor dacice, iar in cadrul Politie nu mai exista din 2009 o structura de protejare a patrimoniului istoric national.

Cele mai bogate comori au si peste 25 kg

Vanatorii de comori au luat cu asalt zona cetatilor dacice din muntii Orastiei si dupa Revolutie au descoperit o serie de tezure mari, unele chiar si de 25-30 kg, reusind sa le scoata din tara si sa le duca in strainatate unde au reusit sa le dea o aparenta de legalitate si le-au pus la vanzare prin case respectabile de licitatii. Vorbim de aproximativ 20 de tezaure mari, unele continand monede de aur si de argint, dar si o serie de podoabe, mai ales celebrele bratari dacice, a explicat la o conferinta de presa Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia

„Sunt 20 de tezaure mari, si aici e vorba de tezaure de 1.000-1.600 de monede, insa sunt si altele care ajung sa aiba monede republicane romane dar si imitatii dacice, cu un total de 5.000 de piese fiecare. (…) Dintr-o evaluare care nu este exhaustiva, evaluare pe care am facut-o in calitate de expert, estimez ca s-au vandut cel putin 100 kg de monede si bijuterii de aur si peste 500 kg de monede si alte obiecte de argint. La acestea se adauga depozite de obiecte de fier, de lingouri, arme, unelte si depozite de vase de bronz”, spune directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei, Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

El a precizat ca estimarile se refera la intervalul 1993-2007 fiindca dupa acest an nu sunt semne ca s-ar mai fi descoperit vreo comoara de amploare.

Directorul muzeului mai spune ca e uluitor cat de multe comori au adunat dacii in zona muntilor Orastiei, fie ca e vorba de cele ingropate ca ofranda adusa zeilor sau de cele ascunse in vremuri de restriste. El caracterizeaza zona ca fiind un adevarat „El Dorado” si o dovada ca civilizatia dacica a fost mult mai importanta decat s-a crezut initial.

Ce s-a recuperat? Un calcul simplu te duce cu gandul la cateva zeci de kilograme fiindca vorbim de circa 1.000 de monezi, de bratarile dacice care cantaresc peste 10 kg si de alte piese mai putin mediatizate.

Cu cat se vand minunile dacice

Stateri de tip Koson

Stateri de tip Koson

Foto: MNIR

La licitatii, kosonii dacici se vand cu sume intre 500 si 1.500 euro/moneda, in functie de cat de bine sunt batuti, iar staterii de tip Lysimach emisi la cetatile Tomis, Histria si Callatis se vand cu sume intre 750 si 3.000 euro in functie de monograma de pe ei. Bijuteriile de argint se vand cu preturi intre cateva sute de euro si pot ajunge, in mod exceptional, la zeci de mii daca piesa e cu totul speciala. Bratarile dacice sunt cele mai faimoase piese si au fost puse in vanzare si la preturi de peste 50.000 euro.

Monede si podoabe repatriate din Germania

Conferinta de marti a fost prilejuita de readucerea in tara a cinci monede dacice de aur si a 14 podoabe de argint care au fost recuperate in premiera din Germania, tara de unde repatrierile se fac mai greu din cauza diferentelor legislative.

Statul roman a facut o cerere autoritatilor din landul Bavaria pentru revenirea in tara a acestor obiecte valoroase gasite in tezaure dezgropate inainte de 2008. Cautatorii au dat aceste obiecte complicilor intermediari care au scos monedele in tara pe ruta Viena-Munchen in transe de cate 2-400 monede pentru a fi dispersate la diverse case de licitatii, in ideea ca un intreg tezaur sa nu fie vandut in acelasi loc pentru ca ar fi prea usor de depistat.

Procurorul general Augustin Lazar spune ca o mare problema tine de faptul ca, spre deosebire de alte tari in care sunt sit-uri arheologice importante, la noi nu mai exista o structura specializata care sa le protejeze fiindca Politia Patrimoniului National a fost desfiintata in 2009 si nu a fost reinfiintata, desi demersuri s-au facut.

Ce s-a recuperat pana acum: un mic rezumat

Pana in prezent s-au desfasurat unsprezece operatiuni de recuperare si repatriere a unor bratari dacice din aur, precum si a unor monede din aur si argint dacice si grecesti (respectiv patru in 2007, una in 2008, una in 2009, una in 2011, doua in 2012 si doua in 2013), avand ca obiect piese de patrimoniu recuperate prin aplicarea conventiei UNIDROIT, din Franta, Elvetia, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii si din Germania.

Bratarile dacice cantaresc peste 1 kg

Bratarile dacice cantaresc peste 1 kg

Foto: Wikimedia Commons

Ca urmare a acestor actiuni au fost recuperate si repatriate 13 bratari dacice regale de aur, cantarind 12,633 kg, doua umbo de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice, precum si un numar de 292 monede din aur si argint dacice de tip Koson si monede grecesti din aur, emise la Tomis si Kallatis.

Lor li se adauga alte 142 monede dacice de tip Koson din aur, trei stateri de tip Lysimachos din aur, emisi in secolele II-I i.Hr., la Tomis si Kallatis, 76 monede din argint si bronz dacice, romane si medievale, precum si doua depozite de unelte si arme de fier dacice, recuperate de autoritatile judiciare romanesti pe teritoriul Romaniei, in cursul anilor 2009, 2011 si 2013.

Cele cinci monede dacice din aur recuperate recent din Germania sunt stateri emisi de regele Koson (cca 44 – 29 i. Hr.). Dintre acestea, doua apartin variantei cu monograma pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fara monograma.

Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice din argint, databile in secolul I i. Hr. ¬ I d. Hr., contine o bratara simpla, decorata cu capete stilizate de serpi, bratari cu capetele rasucite, pandantive, cercei si verigi cu capetele rasucite.

Toate aceste monede si podoabe dacice, foarte rare, au fost obtinute, in mod ilicit, de catre persoane implicate in activitati ilegale de detectii si sapaturi in zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase in mod clandestin din Romania si puse in vanzare pe piata internationala numismatica din Europa si SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro