A V-a ediție a Festivalului de Film Istoric de la Râșnov, 2-11 august 2013
Filme și documentare inedite (peste 40 de proiecții), dezbateri cu istorici și martori ai evenimentelor istorice, discuții cu actorii și regizorii, proiecții în Cetate, atmosferă de epocă, prezentări de carte, concerte cu prime audiții, expoziții, a doua ediție a Școlii de Vară Astra – se apropie ediția a V-a a Festivalului de Film Istoric de la Râșnov, 2-11 august 2013.
Fiecare ediție a festivalului de la Râșnov are un concept clar și abordează tematici istorice naționale și internaționale corelate cu temele genarale ale anului în curs. Pentru această vară, subiectele propuse spre dezbatere și readuse în atenția specialiștilor, a cinefililor și a publicului larg sunt: anul 1968 (primăvara de la Praga, revoluția culturală din Franța, asasinarea lui Martin Luther King și Bobby Kennedy, demonstrațiile împotriva războiului din Vietnam, grevele din Japonia și Argentina, Ceaușescu și opoziția față de URSS, prima mașină Dacia produsă la Pitești ș.a.); John F. Kennedy, 50 de ani de la asasinarea unuia dintre cei mai iubiți președinți americani; Legendele muzicii din anii ’60, o parte din aceste legende împlinesc sau ar fi împlinit 70 de ani, însa anii ’60 reprezintă perioada în care ei au entuziasmat prima dată iubitorii de muzică; Amza Pellea, se împlinesc 30 de ani de la dispariția unui mare actor de teatru și film; cele mai noi producții cu tematică istorică.
Serile festivalului se vor sfârși printr-un eveniment muzical (programul complet al acestor evenimente va fi disponibil pe site-ul festivalului, începând cu 15 iulie), iar ziua a doua va aduce un concert aparte, susținut de ECO / New Worlds Symphonies. ECO – European Contemporary Orchestra, sub direcția muzicală a lui Raoul Lay și Jean-Paul Dessy, numără 33 de muzicieni din ansamblurile Telemaque (Franța), Musiques Nouvelles (Belgia), ICon Arts (România) și AFAM (Alta Formazione Artistica Musicale – Italia), incluzând un DJ, clape și două chitări electrice, la care se adaugă un inginer de sunet ce spațializează întregul instrumentar. Deși impactul ECO este acela al unei orchestre simfonice, flexibilitatea sa internă o apropie mai degrabă de un Super-ansamblu ce abordează cu versatilitate o diversitate impresionantă de lucrări contemporane. Fiecare membru al său este instruit în tradiția clasică, dar comportă același profesionalism în utilizarea tehnologiei specifice muzicii pop-rock (microfoane, instrumente electrice), iar această deschidere reală a interpreților generează sunetul nou, distinct al ansamblului. După reprezentația din Râșnov, ECO va avea o apariție în București, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.
În cadrul aceleiași ediții va fi prezentată cartea John F. Kennedy – Enigmele unui erou, scrisă de jurnalistul și comentatorul politic american Chris Matthews (n. 1945, din 2002 gazda emisiunii The Chris Matthews Show, produsă de NBC.
Temele majore abordate în cadrul Școlii de Vară Astra vor fi cele ale ediției în curs: „Anul 1968”, „John F. Kennedy”, „Muzica anilor ‘60” și „Amza Pellea”. Printre lectorii confirmați până în prezent amintim: ambasador Sergiu Celac, Michel Thomas Penette (Franta), ambasador Nicolae Ecobescu, Apostolos Patelakis (Grecia), Oana Pellea, Georgeta Filitti, Lavinia Betea, Teodor Paleologu, Tudor Caranfil, Irina Margareta Nistor, Liviu Tofan, Sever Voinescu, Cosmin Budeancă, Nicolae Pepene, Adrian Cioroianu, Laura Ștefan, Jiri Sitler (Ambasadorul Cehiei în România) și Mihai Răzvan Ungureanu. Studenții și masteranzii pasionați de istorie se mai pot înscrie până pe 12 iulie 2013, trimițând un CV și o scrisoare de intenție (specificând titlul/tema comunicării ce va fi pregătită ulterior) la adresa sibiu@culture-routes.lu . Mai multe detalii legate de participare găsiți la http://www.ffir.ro/ro/scoala-de-vara.html .