Sari direct la conținut

Memorialul dedicat victimelor comunismului de la Sighet marcheaza duminica 20 de ani de existenta

HotNews.ro
Memorialul de la Sighet - Cortegiul sacrificatilor, Foto: Wikipedia
Memorialul de la Sighet - Cortegiul sacrificatilor, Foto: Wikipedia

Fosti detinuti politici si dizidenti din Europa de Est au marcat, duminica, la Sighetu Marmatiei (Romania), 20 de ani de la inaugurarea primului memorial dedicat victimelor comunismului, pe locul unei foste inchisori, relateaza AFP. Unic in felul sau in Europa, memorialul-muzeu de la Sighet evoca iadul trait de sute de mii de oameni in timpul deceniilor de comunism (in perioada dintre Al Doilea Razboi Mondial si 1989), in tari precum Romania, Polonia, Cehia sau Ungaria.

Memorialul a fost fondat pe locul fostei inchisori politice de la Sighet, la granita cu Ucraina, de catre poeta romana Ana Blandiana, ale carei poezii au fost interzise de fostul dictator Nicolae Ceausescu, si de catre sotul ei, scriitorul Romulus Rusan, cu sprijinul Consiliului Europei, scrie France Presse, citat de Agerpres.

„Inchisoarea de la Sighet a fost un cosmar pentru democratie in Romania”, a declarat Rusan pentru AFP, amintind de cei aproximativ 200 de demnitari, politicieni, preoti si intelectuali care au fost detinuti in secret in aceasta inchisoare si dintre care 54 si-au gasit sfarsitul aici.

Muzeul de la Sighet, unde exista si un centru de studii si care gazduieste de asemenea o scoala de vara pentru tineri, aminteste de detentiile arbitrare in conditii inumane, de hartuirea morala, de deportari si de supravegherea de zi cu zi la care au fost supusi cei care au cerut mai multa democratie in Europa de Est si cei considerati „periculosi” din cauza functiei sau originii lor.

In Romania doar, peste 600.000 de persoane au fost condamnate si inchise din motive politice de catre regimul comunist intre 1945 si 1989, potrivit centrului de cercetare asociat Memorialului.

In Republica Ceha, semnatarii Cartei 77, scrisa de Vaclav Havel pentru a cere mai mult respect pentru drepturile omului, au fost la randul lor victimele represiunii comuniste. Potrivit unuia dintre semnatarii Cartei, Petruska Suskova, prezenta duminica la Sighetu Marmatiei, Memorialul le ofera celor din Europa occidentala posibilitatea de a vedea cum a fost realitatea in fostele tari comuniste.

„Nu este ceva ce priveste exclusiv trecutul, deoarece acest tip de pericol exista intotdeauna, nu neaparat cu comunismul, ci cu alte tipuri de totalitarism”, a explicat ea pentru AFP.

Memorialul de la Sighet este considerat un exemplu de catre Consiliul Europei, alaturi de cel de la Auschwitz si de cel de la Caen.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro