Sari direct la conținut

Politic Show: Amendamentul Iordache revine. Cum pot scapa politicienii cu dosare de coruptie. Plus: Metoda SRS de anulare a interceptarilor; Alegeri europene. Conservatorii joaca la doua capete in USL; Ioan Chelaru (PSD), despre referendumul convocat de Basescu: Trebuie sa ne gandim foarte serios daca iese si a doua oara

HotNews.ro
Politic, Foto: Colaj foto
Politic, Foto: Colaj foto

Amendamentul Iordache revine. Cum pot scapa politicienii cu dosare de coruptie. Plus: Metoda Rosca Stanescu de anulare a interceptarilor. Comisia Juridica a Camerei Deputatilor discuta, marti 25 iunie, legea de punere in aplicare a Codului de Procedura Penala. Deputatul PSD Florin Iordache a propus modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza in dosarele de coruptie interceptarile realizate pe mandate de siguranta nationala. Beneficiarii unei asemenea modificari sunt inculpatii din dosarele de coruptie care contin interceptari pe mandat de siguranta nationala. Amendamentul a fost initial respins in Senat. SRI sustine ca acest amendament ar face imposibila investigarea infractuinilor de coruptie, dar si a altor infractiuni comune prevazute de legea penala. Practic, ofiterii SRI ar fi obligati sa nu sesize procurorii cand constata ca, spre exemplu, un cetatean se pregateste sa comita un omor si nu vor putea sa puna la dispozitia acestora interceptari, scrie Gandul.

Alegeri europene. Conservatorii joaca la doua capete in USL. PC cauta solutii pentru participarea la alegerile europarlamentare de anul viitor. Partidul lui Voiculescu incearca sa negocieze atat cu PNL, cat si cu PSD, prezenta pe liste comune. Conservatorii lui Dan Voiculescu si-au pierdut din curaj si nu mai sunt atat de decisi sa candideze pe cont propriu la alegerile europarlamentare de anul viitor, asa cum anuntau la mijlocul lunii mai a.c. Din acest motiv, liderii PC bat si la usa PNL, partenerul traditional din Alianta de Centru- Dreapta, cat si la usa PSD, incercand negocieri privind participarea pe liste comune, scrie EVZ.

Primarii din PDL Dambovita, catre Liviu Negoita: „Hai, lasa, vii dumneata aici, nu ne cunosti si ne bagi pumnul in gura”. Primarii democrat-liberali din judetul Dambovita nu l-au primit cu bratele deschise pe prim-vicepresedintele Liviu Negoita, la intalnirea de la sfarsitul saptamanii trecute. Primarii sunt suparati din cauza faptului ca a fost dizolvata conducerea organizatiei PDL Dambovita, in ciuda rezultatelor bune la alegerile locale si cele parlamentare. Ei i-au reprosat lui Liviu Negoita, in prezent presedinte interimar al PDL Dambovita, ca a venit la intalnire pentru „a le baga pumnul in gura” si i-au transmis sa se intoarca la Bucuresti, scrie Adevarul.

DW: Regimul politic, intre starea de drept si starea de fapt. Problemele revizuirii Constitutiei sunt de cele mai multe ori intelese si comentate gresit, din perspective partizane sau ideologizate excesiv. S-a vorbit prea mult de riscul unei dictaturi a Parlamentului ca sa nu reluam subiectul in termenii unei analize obiective. Faptul ca atributiile Presedintelui au fost restranse prin proiectul de revizuire a Constitutiei a trecut in ochii multora drept o concentrare excesiva a puterii la nivelul Parlamentului. In realitate lucrurile nu stau asa. Este citat mai ales un adaos la art 61 care spune ca Parlamentul este „forul suprem de dezbatere si de decizie al natiunii”, dar acest pasaj in afara unei sublinieri simbolice nu aduce nicio atingere separatiei puterilor si nici nu diminueaza rolul Curtii Constitutionale, scrie Deutsche Welle.

Ioan Chelaru (PSD), despre referendumul convocat de Basescu: „Trebuie sa ne gandim foarte serios daca iese si a doua oara”. Intr-un interviu pentru site-ul ziare.com, senatorul PSD Ioan Chelaru, membru al comisiei de revizuire a Constitutiei, a declarat ca, daca noul referendum convocat de presedintele Basescu il confirma pe cel din 2009 „trebuie sa se tina cont de optiunile populatiei”. „Avem o problema si trebuie sa ne gandim foarte serios daca iese si a doua oara. Daca referendumul e legal, vine populatia masiv, trebuie sa tinem cont de optiunile populatiei, fara nicio discutie. Eu nu cred ca va iesi”, a spus Chelaru, scrie EVZ.

Constitutii din UE la care privim cu respect. „Adevarul” va prezinta formele de guvernamant din Franta, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie si Polonia, in contextul in care Romania se pregateste sa-si schimbe Constitutia. Constitutia Romaniei a fost revizuita de o comisie condusa de Crin Antonescu, pe fuga, in mai putin de doua saptamani. Rezultatul? Un text constitutional greoi, in urma caruia Parlamentul capata puteri nemarginite, iar rolul presedintelui e serios diminuat. Adevarul face o radiografie a principalelor modele guvernamentale care functioneaza in marile state europene.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro