Sari direct la conținut

Politic Show: PRM. Adio, dar ramai cu noi! Vadim Tudor, rugat printr-o scrisoare sa ramana in partid; Diplomatul Iulian Buga, propus pentru functia de ambasador al Romaniei in SUA; Cine vrea sa supuna politic serviciile secrete?

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

O Constitutie, doua referendumuri. Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri ca nu va convoca referendumul pentru introducerea Parlamentului unicameral decat dupa ce majoritatea USL va trece prin Parlament proiectul de modificare a constitutiei nasit de comisia condusa de liberalul Crin Antonescu. Referedumul va fi declansat dupa ce se intampla doua lucruri: adoptarea noii legi a referendumului si aprobarea de catre Parlament a Constitutiei revizuite”, a anuntat Basescu. „Nu iau in calcul un referendum „2 in 1″. Referendumul pe care eu il propun va fi cu cel putin o saptamana inaintea celui pentru Constitutie”. Plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor discuta astazi, de la ora 11.00, solicitarea presedintelui privind organizarea referendumului pentru unicameral. Raspunsul Parlamentului este, oricum, pur consultativ, scrieEVZ.

Cine vrea sa supuna politic serviciile secrete? Dupa ce, martea trecuta, Crin Antonescu dadea asigurari ca nimic nu se va schimba in atributiile presedintelui in numirea sefilor serviciilor secrete, doua zile mai tarziu, Comisia de Revizuire a Constitutiei a adoptat un amendament potrivit caruia sefii SRI si SIE vor fi numiti sau alesi de catre Senat. La prima vedere, o decizie corecta, care trece serviciile secrete sub autoritatea „organului reprezentativ suprem al poporului roman”. In realitate, asa cum arata doua scandaluri petrecute saptamana trecuta in Cehia si Bulgaria, o masura care deschide calea abuzurilor, coruptiei si politizarii, anuntaRomania Libera.

Diplomatul Iulian Buga, propus pentru functia de ambasador al Romaniei in SUA. Diplomatul de cariera Iulian Buga, fost ambasador al Romaniei in Irlanda, este propunerea inaintata de Ministerul Afacerilor Externe presedintelui Traian Basescu pentru functia de ambasador al Romaniei in SUA, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Buga a fost rechemat recent de presedintele Traian Basescu din functia de ambasador in Irlanda, post pe care il ocupa din 2009. El a mai fost secretar de stat in MAE in perioada 2007-2009, ambasador in Olanda intre 2001-2007 si a coordonat Directia America de Nord din MAE intre 1999-2001. Totodata, Iulian Buga a detinut si postul de consul general al Romaniei la Los Angeles in 1997-1998, intre 1994-1997 lucrand pe un post de consilier la Ambasada de la Washington. Iulian Buga, alaturi de diplomatii nominalizati pentru posturile de ambasadori in Rusia si Israel, ar urma sa fie audiati de Comisiile parlamentare de politica externa, informeazaAdevarul.

Oltean: Nu sunt de acord cu casatoriile gay. Suntem un popor credincios in proportie de aproape 100 la suta. Vicepresedintele PDL Ioan Oltean, desemnat in Comisia de revizuire a Constitutiei, nu este de acord cu casatoriile gay, apreciind ca nu exista vreo motivatie pertinenta pentru legalizarea acestora. Ioan Oltean crede ca „este o chestiune extrem de delicata”. El arata ca, daca in unele state europene se poate discuta despre „o practica, despre un obicei in privinta aceasta, Romania este foarte departe de o asemenea stare de fapt si de drept”. „Constitutia noastra si legislatia noastra este foarte clara in privinta aceasta si cred ca pentru moment ea raspunde realitatilor din Romania, pozitiei pe care poporul roman a avut-o de-a lungul timpului, faptului ca este un popor credincios in proportie de aproape 100%. De aceea, cred ca legislatia care astazi reglementeaza libertatea de exprimare, libertatea de conduita este suficient de clara pentru a permite fiecarui cetatean sa aiba o manifestare in concordanta cu traditia poporului roman, cu obiceiurile si in ultima instanta chiar cu propriile lui sentimente si cu propria lui gandire”, declara Oltean la RFI, scrieGandul.

PRM. Adio, dar ramai cu noi! Vadim Tudor, rugat printr-o scrisoare sa ramana in partid. Nu mai are loc in fruntea partidului, dar, daca isi baga mintile in cap, Corneliu Vadim Tudor poate sa ramana in partid alaturi de cei care vor sa preia conducerea PRM. Dupa ce l-a atacat dur pe fostul lider al PRM, presedintele PRM Neamt, Dumitru Badea, a spus ca ii va trimite lui Vadim Tudor o scrisoare in care ii va cere sa ramana in partid. „La acest Consiliu National nu a vrut sa participe dar la televiziuni are timp sa mearga. Ne trateaza cu dispret, asa cum ii sta in fire. El nu a respectat statutul partidului si acum iar ameninta cu excluderi, dar niciodata nu a luat hotarari conform statutului. Intre visele erotice pe care le are noaptea, viseaza si masuri de sanctionare”, a declarat Dumitru Badea. Presedintele PRM Neamt sustine ca ingrijorarea membrilor partidului a pornit de la faptul ca PRM a ajuns la 1 la suta, la care „s-au tot adunat si altele”, anuntaEVZ.

Norica Nicolai: Mi se pare grosolana maniera de debarcare a lui Marga de la ICR. Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat, luni seara, la Realitatea TV, ca va propune o discutie in Biroul Permanent National (BPN) al partidului, ca urmare a demisiei lui Andrei Marga de la conducerea Institutului Cultural Roman (ICR). Nicolai a subliniat ca demisia presedintelui ICR vine ca raspuns la propunerea senatorilor din comisiile de cultura si politica externa, care au votat revocarea lui Marga de la conducerea insitututului si reprezinta „o maniera grosolana de debarcare de la ICR”. Si fostul presedinte al ICR a subliniat ca decizia lui este motivata de miscarile de pe scena politica. Andrei Marga si-a prezentat, luni, demisia din functia de presedinte al ICR. Gestul lui Marga vine in contextul in care Comisiile reunite pentru cultura si politica externa din Senat au cerut, luni, revocarea lui din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), informeazaRomania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro