Exceptia culturala: Uniunea Europeana renunta la introducerea audiovizualului in acordul de liber schimb cu SUA
Cineasti europeni, care s-au opus ca industria audiovizuala sa fie inclusa in viitoarele negocieri privind un acord de liber schimb cu Statele Unite, au declarat victorie dupa ce ministrii de comert ai UE au anuntat ca, momentan, acest sector nu va intra la masa negocierilor, relateaza Mediafax.
Potrivit Hollywood Reporter, directorii belgieni Jean Pierre si Luc Dardenne au facut anuntul dupa discutiile cu usile inchise care au avut loc de vineri seara. Fratii Dardenne sunt in fruntea grupului de regizori europeni care au cerut Uniunii Europene ca industria culturala sa ramana protejata de competitia directa cu Hollywood, din grup facand parte si regizorii de succes Wim Wenders, Ken Loach, Stephen Frears si Pablo Almodovar.
Astfel, Franta are tabara cea mai protectionista privind audiovizualul, in contextul in care cel putin 60% dintre filmele difuzate la TV in prime time trebuie sa fie originare din Europa si 40% sa fie franceze.
Dupa o discutie cu usile inchise, ce a durat mai mult de 12 ore, Uniunea Europeana a agreat, in cele din urma, ca industria culturala sa nu faca parte din negocierile comericiale, care urmeaza sa inceapa saptamana viitoare la summit-ului G8, de la Londra.
Comisarul pentru comert, Karel De Gucht, a lasat discutia deschisa, spunand ca acest aspect va fi discutat in continuare cu negociatorii americani. De Gucht si-a exprimat temerile ca SUA ar putea adauga masuri protectioniste in cazul in care cultura va fi exclusa din negocierile comerciale.
Un nou acord de liber schimb intre Uniunea Europeana si Statele Unite ar avea mize uriase. Impreuna, UE si SUA reprezinta o treime din comertul mondial si jumatate din productia economica globala.
Prognozele estimeaza ca acordul, numit Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), ar putea impulsiona economia europeana, care in momentul de fata stagneaza, cu o suma de 160 de miliarde de dolari pe an, la care se adauga aproape 130 de miliarde de dolari, anual, la economia Statelor Unite ale Americii.
Comisia Europeana a aprobat in luna martie deschiderea negocierilor pentru un acord de liber schimb cu Statele Unite, incluzand sectorul audiovizual in mandatul negocierilor.
Printre cei care au luat parte la negocierile legate de exceptia culturala, ce au avut loc la finele saptamanii trecute s-au numarat si cineastii Radu Mihaileanu si Cristian Mungiu.
Anterior negocierilor, aproximativ 6.200 de creatori au inaintat o petitie catre Parlamentul European, pentru a apara votul masiv din Parlamentul European in favoarea excluderii serviciilor audiovizuale din acordul comercial UE – SUA.
Printre cineastii romani care sustin excluderea serviciilor audiovizuale din acordul comercial UE – SUA se numara regizorii Radu Muntean, Razvan Radulescu, Corneliu Porumboiu si Adrian Sitaru.