Piata imobiliara: cum au evoluat in 2012 preturile declarate la notari
Datele publicate recent de Institutul National de Statistica arata o evolutie cel putin ciudata a preturilor pe piata imobiliara in ultimul trimestru al anului trecut, in Bucuresti, pretul mediu al apartamentelor majorandu-se, iar in restul tarii scazand semnificativ, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
Mai mult, pretul caselor a explodat practic la sfarsitul lui 2012. De remarcat faptul ca INS masoara evolutia preturilor in lei, nu in euro, iar datele se bazeaza pe informatiile oferite de notarii publici. Pe segmente de piata, preturile au evoluat in felul urmator:
Apartamente
La nivel national, in T4.12, pretul mediu de tranzactionare a scazut cu 1,6% fata de trimestrul anterior, dar in Bucuresti s-a inregistrat o crestere de 4,8%, iar in restul tarii o scadere de 6,7%. Comparativ cu acelasi trimestru al anului anterior, la nivel national, scaderea a fost de 3%, determinata de cresterea cu 2% a preturilor in Bucuresti, si de o scadere cu 7,2% in restul tarii.
Case
Pretul mediu al caselor a crescut cu 8% in T4.12 fata de T3.12, respectiv 9,8% in mediul urban, si 4,7% in mediul rural. Comparativ cu ultimul trimestru al anului 2011, pretul mediu al caselor a crescut cu 8,2%: 6,7% in mediul urban, si 11,2% in cel rural.
Evolutia in ultimii ani
INS a inceput sa sa calculeze evolutia preturilor pe piata imobiliara incepand cu primul trimestru al anului 2009, iar din momentul respectiv si pana la sfarsitul anului trecut, pretul locuintelor a scazut, in medie, cu 30% in lei si cu 34% in euro. La apartamente, scaderea in lei a fost de de 32% (33% in Bucuresti, si 31% in restul tarii), iar la case scaderea a fost de 15,8%.
Greu de spus ce a determinat cresterea semnificativa a pretului la case si evolutia contradictorie a pretului apartamentelor la sfarsitul anului trecut, insa motive reale de crestere a preturilor pe piata imobiliara nu vad inca.
Am sa revin in urmatoarele doua saptamani cu o analiza mai detaliata privitoare la evolutia preturilor versus evolutia salariilor in ultimii ani.
Comenteaza pe BusinessDay.ro