Politic Show: Deputatul PDL de Constanta Florin Gheorghe, bagat in sedinta dupa ce a vorbit despre fraude la Conventie; Senatorii au trimis la promulgare legea privind integritatea demnitarilor; Primele fracturi in USL apar in vestul tarii
Deputatul PDL de Constanta Florin Gheorghe, bagat in sedinta dupa ce a vorbit despre fraude la Conventie. Deputatul PDL de Constanta Florin Gheorghe, care ieri a explicat pentru EVZ cum s-ar fi fraudat alegerile din Conventia Nationala in urma carora Vasile Blaga a fost desemnat castigator, este somat chiar de propria sa organizatie de partid sa-si ceara scuze. Desi parlamentarul nu facuse nicio referire la filiala locala, astazi, aceasta a luat pozitie. „Organizatia Judeteana PDL Constanta se delimiteaza de acuzatiile grave facute de parlamentarul Florin Gheorghe referitoare la fraudarea alegerilor de sambata si ii solicitam sa aduca dovezi care sa ii sustina afirmatiile, nu sa prezinte doar metodele de lucru ale bisnitarilor, cu care pare suspect de familiarizat”, se scrie in comunicat. PDL Constanta atentioneaza ca, „in cazul in care nu va prezenta dovezile fraudarii alegerilor si nu va proba acuzatiile care aduc atingere imaginii PDL, atitudinea si declaratiile lui Florin Gheorghe vor fi analizate in forul de conducere al partidului”, scrieEVZ.
Senatorii au trimis la promulgare legea privind integritatea demnitarilor. Plenul Senatului a adoptat, luni, legea privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, prin care, au caracter obligatoriu si trebuie trecute in declaratia de avere, contractele incheiate cu societatile comerciale cu capital de stat, sau unde statul este actionar, de catre demnitarii care detin mai mult de 5% din capitalul social al acestora. Proiectul de lege a fost adoptat, cu majoritate de voturi, de catre senatori, fiind inregistrate 128 de pronuntari in favoarea proiectului si o abtinere. Proiectul de lege organica apartine Ministerului Justitiei si a fost adoptat tacit si de plenul Camerei Deputatilor. Amendamenul prevede ca persoanele, aflate in timpul exercitarii functiilor de demnitari, nu au posibilitatea de a influenta sau de a controla direct decizii, in cazul in care detin mai putin de 5% din actiunile sau partile sociale ale firmelor cu capital de stat, sau unde statul este actionar, fie majoriar, fie minoritar. Masura se refera la orice fel de contracte, inclusiv de asistenta juridica, de consultanta, sau civile. Legea a fost trimisa sefului statului in vederea promulgarii, anuntaAdevarul.
Primele fracturi in USL apar in vestul tarii. O prima fractura majora in cadrul USL are mari sanse sa apara la Timisoara, acolo unde PSD si PNL nu vor mai colabora la alegerile de peste trei ani. Daca in 2012 reprezentantii celor doua partide si-au impartit frateste Consiliul Judetean Timis, castigat de Titu Bojin (PSD), respectiv Primaria Timisoara, acolo unde liberalul Nicolae Robu a invins dominatia PNTCD, de data aceasta cele doua grupari politice au anuntat ca vor merge pe drumuri separate. Primii au mutat social-democratii, care l-au anuntat pe Nicolae Robu, cu ocazia alegerilor in organizatia PSD Timisoara desfasurate la finalul saptamanii trecute, ca acest partid vrea sa castige Primaria Timisoara la alegerile locale viitoare, informeazaRomania Libera.
Doua PDL intr-unul singur. Si o Miscare Populara la Cotroceni. Dupa ce a fost la doar un pas de victorie, Elena Udrea a anuntat ca nu va parasi PDL-ul, dar nici nu va negocia cu echipa lui Vasile Blaga. In acelasi timp, la Cotroceni se coace un nou proiect. Cristian Diaconescu a anuntat initierea procedurilor pentru infiintarea Fundatiei „Miscarea Populara” Vasile Blaga a ajuns presedintele unei jumatati din PDL. Cealalta, asa cum a aratat rezultatul Congresului de sambata, strange randurile in jurul Elenei Udrea. Intre timp, la doar o zi de la anuntul de adio, Traian Basescu a lansat un nou proiect. Aseara, consilierul prezidential Cristian Diaconescu a anuntat pe blog ca a decis ca „impreuna cu colegii sai” sa initieze procedurile pentru infiintarea Fundatiei „Miscarea Populara”. La scurt timp, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu si purtatorul de cuvant Bogdan Oprea au anuntat ca se inscriu in fundatie, scrieEVZ.
Senatorul PPDD Mihai Cristian Danut a trecut la PC. Senatorul PPDD Mihai Cristian Danut a anuntat astazi in plenul Senatului ca va trece in grupul Partidului Conservator. Mihai Cristian Danut este un cunoscut om de afaceri brailean si a fost ales in colegiul 2 Senat. Mihai este al doilea parlamentar PPDD care paraseste formatiunea care l-a ajutat sa acceada in Parlament. In 17 ianuarie, deputatul PPDD Ioan Moldovan a anuntat oficial trecerea la PC. El a precizat ca a intrat in PC pentru ca nu s-a mai „regasit” in PPDD. Moldovan are 61 de ani si activeaza in Camera Deputatilor in Comisia pentru administratie publica. El a fost viceprimar al municipiului Campia Turzii, in mandatul 2008-2012, din partea PDL, partid din care a demisionat inaintea alegerilor locale. A candidat ca independent la Primarie, dar a pierdut in fata candidatului USL, Radu Hanga. Inaintea alegerilor generale din decembrie 2012, el s-a inscris in PPDD, anuntaAdevarul.
Ce se ascunde in spatele tezelor de modificare a Constitutiei. Comisia comuna a Camerei si Senatului a publicat saptamana trecuta „Tezele revizuirii Constitutiei”, o colectie de propuneri vagi, in spatele carora se pot ascunde prevederi care sa puna in pericol functionarea statului de drept. Partidele membre ale USL par decise sa modifice Statutul procurorilor astfel incat sa-si piarda calitatea de magistrati, sa reduca atributiile Curtii Constitutionale si sa modifice rolul si componenta Consiliului Superior al Magistraturii. Comisia comuna a Camerei si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei a adoptat in sedinta din 20 martie, „Tezele revizuirii Constitutiei”, mai exact, documentul pe baza caruia se va modifica legea suprema a tarii, informeazaRomania Libera.