Sari direct la conținut

Ce jocuri face Kremlinul? Un think-tank apropiat de Putin sustine ca Partidul Comunist, si nu Rusia Unita, a castigat ultimele alegeri parlamentare din federatie

HotNews.ro
Kremlin, Foto: Agerpres
Kremlin, Foto: Agerpres

​Un centru de studii si analize politice din Moscova a afirmat ca analizele sale dovedesc ca Partidul Comunist a castigat ultimele alegeri parlamentare desfasurate in Rusia, in decembrie 2011, trasmite Russia Today. Rusia Unita, partidul de guvernamant, si oficiali din comisia electorala au afirmat ca studiul este „o pura fantezie”, insa analistii incearca sa explice motivele aparitiei raportului, in conditiile in care institutul care l-a realizat este condus de un apropiat al presedintelui Vladimir Putin, fostul lider al formatiunii Rusia Unita. Printre ipotezele luate in calcul se numara iminenta dizolvare a Dumei de Stat, organizarea de alegeri anticipate sau chiar necesitatea distantarii lui Putin de Rusia Unita.

Potrivit raportului realizat de Centrul de guvernanta si analiza a problemelor, regiunile care au avut o rata mare de participare a alegatorilor au inregistrat de asemenea si rezultate covarsitoare in favoarea Rusiei Unite, mai mari decat media pe tara, lucru care, sustine centrul, indica o frauda clara.

Organizatia non-guvernamentala afirma ca rezultatele reale ale scrutinului au plasat Partidul Comunist pe primul loc (cu aproximativ 30% din voturi), urmat de Rusia Unita (22%) si formatiunea de centru-stanga Rusia Justa (17%).

Rezultatele oficiale ale alegerilor au fost: Rusia Unita (49%), Partidul Comunist (19%) si Rusia Justa (13%).

„Rezultatele anuntate oficial nu sunt demne de incredere. Rusia Unita nu a castigat primul loc”, a afirmat marti seara autorul studiului, Stepan Sulakshin, citat de cotidianul RBK Daily. „Partidul Comunist a ocupat prima pozitie”.

Miercuri, Sulakshin nu a putut fi contactat pentru declaratii. Un purtator de cuvant al institutului a spus ca Sulakshin, care este directorul general al centrului, se afla „intr-o calatorie de afaceri” si niciun alt angajat al organizatiei nu poate comenta pe marginea studiului. Documentul nu a fost inca dat publicitatii oficial.

Potrivit RIA Novosti, acuzatiile privind fraudele electorale in favoarea partidului Rusia Unita condus de Vladimir Putin (pe atunci, premierul tarii) au dus la declansarea celor mai importante demonstratii anti-guvernamentale de dupa destramarea Uniunii Sovietice.

Reactii pe scena politica

RT a precizat ca rezultatele anuntata de think-tank au fost relatate pe larg in presa rusa, analistii incercand sa descifreze motivele pentru care studiul a aparut in acest moment.

Partidul de guvernamant, Rusia Unita, a afirmat ca rezultatele au fost luate „de nicaieri” si nu pot fi verificate de datele analitice. Un lider al formatiunii, Konstantin Mazurevsky, a afirmat ca, incepand din 2011, in Rusia au avut loc mai multe alegeri, atat regionale, cat si municipale, iar rezultatele acestora sunt similare cu cele ale scrutinului parlamentar recent.

Seful Comisiei electorale, Vladimir Churov, care a supravegeat scrutinul desfasurat la 4 decembrie 2011, a declarat: „voi cere angajatilor mei sa pregateasca adresele spitalelor de psihiatrie din Moscova si St. Petersburg. Rezultatele studiului sugereaza ca trebuie sa ne adresam acestor institutii”.

Churov, denumit „vrajitorul” de sustinatorii opozitiei pentru ca ar fi ajutat la fraudarea alegerilor din 2011, este un sprijinitor declarat al Kremlinului, el afirmand in dese randuri: „Prima lege a lui Churov este – Putin are intotdeauna dreptate”.

Analistii afirma ca, in mod surprinzator, Partidul Comunist nu a reactionat dupa aparitia raportului. Liderul formatiunii, Ghenadi Ziuganov, nu a facut niciun comentariu. Singurele declaratii au fost facute de unul dintre avocatii formatiunii, Vadim Soloviev, care a spus ca liderii partidului estimasera si ei ca au obtinut 30% din voturi la alegerile din 2011. Oficialul a precizat ca Partidul Comunist nu a contestat rezultatele la tribunal deoarece nu credea ca vor avea parte de audieri corecte.

Agentia de stat RIA Novosti a citat o sursa neidentificata de la Kremlin care a spus ca oficialii din Comisia Electorala Centrala au avut acces la date precise ale alegerilor si ca cei care doresc sa conteste rezultatele oficiale ar trebui sa depuna plangere in instanta, „nu sa scrie rapoarte”.

De ce raportul face valuri. Ipoteze

Centrul de guvernanta si analiza a problemelor sustine ca a descoperit ca alegerile din 2011 pentru Duma de Stat au fost fraudate imediat dupa scrutin, dar a decis sa prezinte raportul abia acum.

Potrivit paginii de internet a centrului, unul dintre directorii sai este Vladimir Yakunin, seful companiei de transporturi feroviare de stat RZhD. Oficialul, care ar fi fost agent KGB, este considerat un membru al cercului de apropiati ai presedintelui Vladimir Putin. Surse din cadrul companiei au afirmat ca Yakunin nu are nimic de-a face cu raportul si ca acesta a fost realizat de catre analisti independenti. „Exista unii cercetatori in cadrul institutului care au propriile lor opinii si care isi fac singur munca de cercetare. Autorul raportului este un om al principiilor, care e convins ca ideile sale sunt corecte. De ce sa-l concedieze Yakunin pentru asta?”, a spus o sursa din RZhD.

Cu toate acestea, sursa nu a explicat de ce raportul a fost publicat la mai bine de un an dupa anuntarea rezultatelor oficiale.

Duma de Stat

Duma de Stat

Foto: Agerpres

* Cotidianul „Kommersant” a afirmat intr-un material ca publicarea raportului in actualul context ar putea sa fie un semn ca autoritatile de la Moscova se pregatesc sa dizolve Duma de Stat si sa anunte alegeri legislative anticipate. Sursa RZhD a respins insa aceste informatii ca fiind „fara temei”.

Un sondaj de opinie dat publicitatii la inceputul acestei saptamani de catre compania IA Rex a indicat faptul ca 22.5% din 396 de analisti intervievati sunt de parere ca vor fi organizate alegeri anticipate pentru Duma de Stat. Alti 22% dintre experti nu au respins aceasta varianta.

* Intr-un material publicat la inceputul acestui an, „Kommersant” afirma, citand surse din Rusia Unita, ca Kremlinul ar putea dizolva parlamentul intr-o incercare de a salva rata de popularitate a lui Putin, aflata intr-o scadere puternica. Legislativul tarii a fost in ultimele luni tinta unor scandaluri de coruptie, in care au fost implicati mai multi parlamentari, iar Putin incearca sa se distanteze de Rusia Unita, care formeaza majoritatea. Astfel s-ar explica si campania anticoruptie declansata in ultimele luni de autoritatile ruse.

RIA Novosti aminteste ca Putin a parasit sefia Rusiei Unite in luna mai a anului trecut, functia sa fiind preluata de catre Dmitri Medvedev. Analistii afirma insa ca, in ochii publicului, Putin ramane legat de formatiunea de guvernamant, pe care unul dintre liderii opozitiei, Alexei Navalni, a denumit-o „partidul escrocilor si hotilor”.

„Exista un grup de indivizi zelosi in acel centru care considera ca este necesar sa-l distanteze pe Putin de Rusia Unita – sa arunce tot ce e negativ asupra partidului”, a afirmat analistul Evgheni Minchenko.

* La randul ei, Lilia Shibanova, directorul organizatiei independente Golos, a afirmat ca raportul poate fi parte a ceea ce a numit „jocurile Kremlinului”, care vor duce la aparitia unui nou partid pro-Kremlin, care sa inlocuiasca formatiunea Rusia Unita, tot mai criticata.

* Ipoteza ca raportul a fost facut cu aprobarea tacita a presedintiei este intarita si de faptul ca documentul afirma ca Putin este „legitim”.

Raportul a analizat si victoria lui Vladimir Putin la alegerile din martie 2012, in urma caruia el a obtinut un al treilea mandat de presedinte.

„Spre deosebire de Rusia Unita, Putin este legitim. 52% dintre alegatori au votat pentru el – oficialii zelosi i-au oferit alte 13%”, a afirmat autorul studiului, Stepan Sulakshin. Putin a obtinut oficial 63.6% din sufragiile alegatorilor, insa Sulakshin nu a explicat diferanta intre procentele oficiale si cele prezentate de el.

„Putin a avut nevoie de o victorie cinstita. Si a dat ordin sa aiba loc alegeri corecte”, a adaugat Sulakshin.

* In acelasi context, reamintim ca „Washington Times” a scris recent ca premierul Dmitri Medvedev, pe vremuri unul dintre cei mai populari lideri rusi, este in prezent „un cadavru ambulant”, in contextul in care fostul sau mentor, presedintele Vladimir Putin, il saboteaza constant.

Miscarile din ultima perioada de la Kremlin i-au determinat pe multi analisti sa afirme ca Putin, un presedinte ce

Medvedev si Putin

Medvedev si Putin

Foto: Agerpres

actioneaza fara scrupule, se pregateste sa scape de protejatul sau „prea reformist”. Potrivit acestora, inlaturarea lui Medvedev este „iminenta”, iar premierul de la Moscova va ajunge in „obscuritate politica”.

Publicatia afirma ca Medvedev (47 de ani) a fost mereu partenerul junior in duetul pe care l-a format cu Putin (60 de ani). Atunci cand Medvedev a ajuns presedinte, el a facut practic schimb de functii cu fostul ofiter din cadrul temutului KGB, astfel incat Putin sa ramana in zona puterii.

Dar, la un moment dat, romantismul politic dintre cei doi s-a stins. Evenimentul pare sa se fi petrecut candva intre mandatul de presedinte al lui Medvedev (2008-2012) si reintoarcerea lui Putin ca sef al statului, in luna mai a anului trecut.

Putin a anulat reformele politice initiate de fostul sau protejat, facand ca defaimarea oficialilor sa fie din nou o infractiune si impunand controlul Kremlinului in alegerea directa a guvernatorilor din Federatia Rusa. In acelasi timp, presa de stat, aproape complet pro-Putin, il ignora pe premier sau difuzeaza materiale negative despre el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro