Sari direct la conținut

Cat de adevarata este stirea despre delfinii ucigasi din armata Ucrainei care ar fi scapat in larg pentru a se imperechea?

HotNews.ro
Cat de adevarata este stirea despre delfinii ucigasi din armata Ucrainei care ar fi scapat in larg pentru a se imperechea?

Agentia rusa RIA Novosti scria marti, in exclusivitate, ca „trei dintre delfinii ucigasi ai armatei navale ucrainene” au scapat in timpul unui antrenament cu dresorii, cel mai probabil pentru a se imperechea. Stirea a fost preluata de presa britanica si americana, cu titluri alarmante despre delfini inarmati. Insa sursa pentru agentia RIA Novosti era „presa din Ucraina” si avea mai mult rolul de a aminti de materialul lor senzationalist de anul trecut, care anunta ca Ucraina aduce inapoi in armata delfinii ucigasi dresati „sa atace inotatori inamici folosind cutite si pistoale speciale fixate pe capetele lor”, scrie revista The Week in editia online, analizand ce inseamna o stire bazata pe surse putine si fara credibilitate.

Exista multe elemente plauzibile in aceasta poveste: Ucraina a mostenit, intr-adevar, mai multi delfini dresati de armata cand Uniunea Sovietica s-a dezintegrat, iar marina SUA are la randul sau un astfel de program (pe cale de inchidere). RIA Novosti citeaza chiar o sursa cu numele sau, fost ofiter de marina, confirmand existenta vechiului program rus si dand asigurari ca pierderea unor delfini militari nu este atat de grav: „Daca un delfin mascul vede un delfin femela in timpul sezonului de imperechere, se duce imediat dupa ea. Insa se intoarce dupa o saptamana”.

„Insa inainte de a avea cosmaruri cu delfini care inoata prin ocean cu arme prinse de bot, trebuie luate in considerare urmatoarele: stirea RIA Novosti este bazata pe speculatii neconfirmate din parte unui singur expert – si nu exista niciun indiciu potrivit caruia delfinii erau inarmati chiar daca au fugit la inceputul lunii. Toata isteria despre delfinii ucigasi” a inceput doar de la RIA Novosti, si se bazeaza pe o „sursa anonima din armata”, explica Uri Friedman de la Foreign Policy.

Mai mult, RIA Novosti pune intre ghilimele termenul „ucigas” in propria stire. Delfinii pot fi intr-adevar periculosi, insa atasarea de arme este putin exagerata. Atat marina americana cat si cea sovietica au raportat ca au experimentat cu seringi incarcate cu CO2 letal, insa inarmarea delfinilor „ar putea prezenta un pericol pentru propria tabara”, noteaza revista Wired, citand urmatorul paragraf din Programul cu mamifere a marinei militare americane:

  • „Avand in vedere ca delfinii nu pot discerne intre vase inamice si prietene, sau scafandrii si inotatori inamici sau prieteni, nu ar fi intelept sa ii acorzi o astfel de ptuere de decizie unui animal”.

In plus, delfinii despre care se vorbeste ar putea chiar sa nu fi fugit. Raportele ucrainene, care includ detaliul ca delfinii aveau prinse de cap kituri cu arma de foc, sunt se pare bazate pe un document, al carui asa-zis semnatar, directorul acvariului din Sevastopol, il dezminte ca fiind un fals ieftin. Anatoli Gorbacev a declarat pentru Interfax ca toti delfinii sunt unde ar trebui sa fie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro