Sari direct la conținut

Tratament minim invaziv și recuperare în doar 24 de ore după operația de hernie de disc

Smile Media
Dr. Alexandru Cristescu, Dr. Robert Clement, Ponderas Academic Hospital, Foto: Regina Maria
Dr. Alexandru Cristescu, Dr. Robert Clement, Ponderas Academic Hospital, Foto: Regina Maria

Hernia de disc este o afecțiune accentuată de stilul de viață sedentar și de lipsa tonusului musculaturii de suport a coloanei vertebrale. Sedentarismul, cât și o activitate fizică redusă determină microinstabilități vertebrale, care la rândul lor duc mai departe la o îmbătrânire prematură și la apariția fenomenului numit hernie de disc. Intervențiile minim invazive, efectuate cu ajutorul microscopului operator sunt „standardul de aur” în tratamentul herniilor de disc, în Ponderas Academic Hospital. Cu toate acestea, medicii recomandă intervenția chirurgicală doar după ce tratamentul conservator – medicamentos, fizioterapie, kinetoterapie – nu a fost eficient, iar durerile persistă. Beneficiile procedurilor chirurgicale minim invazive se reflectă în recuperarea mai rapidă a pacienților, datorată inciziei mai mici, lezării reduse a mușchilor, sângerării reduse, durerii minime după operație. Postoperator, pacienții sunt externați la 24 de ore după intervenție.

Cauzele și simptomatologia herniei de disc

Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale, așa-numită degenerativă, adică produsă printr-o îmbătrânire prematură, și presupune alunecarea unei părți din discul intervertebral înspre canalul vertebral, determinând o compresiune pe o structură nervoasă, cel mai frecvent o rădăcină, adică un nerv. Și tocmai această compresiune a țesutului nervos determină simptomatologia și anume durerile și deficitul neurologic” – susține Dr. Alexandru Cristescu, medic primar Neurochirurgie Ponderas Academic Hospital

Pe lângă îmbătrânirea discurilor intervertebrale, care poate duce la fisuri, fracturi și deplasări minore ale discurilor, cauzele și factorii de risc care ar putea provoca herniile de disc pot fi numeroase. De la folosirea mușchilor spatelui pentru a ridica obiecte grele, în loc de cei ai picioarelor sau ai brațelor, până la sedentarism, poziția incorectă la locul de muncă, fumatul, obezitatea, expunere îndelungată la vibrații, dar și evenimente traumatice, cum ar fi căderea sau o lovitură puternică, toate acestea contribuie în proporții diferite la producerea sau agravarea unei hernii discale.

Durerea joasă de spate sau la nivelul gâtului, durerea la nivelul brațelor, feselor sau coapselor, amorțeala la nivelul degetelor sau călcâiului, înțepăturile, forța musculară scăzută la nivelul gambei sau piciorului, sensibilitatea diminuată a pielii, durerea care se accentuează fie în stare de repaus, fie când o persoană ridică ceva greu sau se rotește, sunt manifestări ale herniei de disc lombare sau cervicale. Uneori, simptomele sunt așa de severe încât pacientul este limitat în activitățile zilnice obișnuite.

Diagnosticarea corectă a herniei de disc

O diagnosticare corectă a herniei de disc presupune anamneza detaliată a tipului și evoluției simptomelor, însoțită de examenul clinic și neurologic. Acestea din urmă vizează, în special, testarea sensibilității, a forței musculare și a reflexelor. Investigațiile adiționale pentru stabilirea definitivă a diagnosticului sunt radiografia de coloană sau computerul tomograf (CT). Cea mai detaliată informație o oferă investigația prin rezonanță magnetică (IRM/RMN) asupra segmentului vertebral vizat. În general, herniile de disc se pot regăsi în cele trei segmente ale coloanei vertebrale: cervicală, toracală și lombară. De departe cele mai frecvente tipuri de hernii sunt în zona lombară inferioară, acolo unde forțele și presiunile tensionare sunt cele mai mari, urmate ulterior de partea cervicală, unde mobilitatea este mult mai mare.

Tratamentul este etapizat și începe de la cele mai simple recomandări, repaus și tratament antialgic

Tratamentul este etapizat și începe de la cele mai simple recomandări, cum ar fi perioade de repaus sau un tratament antialgic simplu. Recomandările pot fi modificate ulterior, iar pacientul poate fi îndrumat către un proces de recuperare de tip fizio-kinetoterapie, infiltrații peri-articulare sau intraspinale. Tratamentul chirurgical al herniei de disc este o soluție doar după ce tratamentul conservator – medicamentos, recuperare medicală – s-a dovedit ineficient.

În general, păstrăm o oarecare rezervă în a oferi tuturor pacienților intervenția chirurgicală ca soluție de prima intenție, dar în momentul în care un pacient se prezintă cu o lombosciatică, rezistentă la toate tratamentele conservatoare de medicamente, de recuperare, de kinetoterapie, fizioterapie și la examenul neurologic descoperim o afectare nervoasă care poate pune pacientul în pericol din punct de vedere funcțional, atunci recomandăm intervenția chirurgicală pentru a încerca să-i oferim acestuia cele mai bune șanse de recuperare” – Dr. Robert Clement, Medic Specialist Neurochirurgie Ponderas Academic Hospital

Intervențiile minim invazive efectuate cu ajutorul cu microscopului operator – standardul de aur” în tratamentul herniilor de disc

Echipa de neurochirurgie din Ponderas Academic Hospital folosește proceduri chirurgicale minim-invazive cu beneficii majore și deranj minim pentru pacient. Metodele operatorii minim invazive de microneurochirurgie presupun efectuarea operației printr-o incizie mică, de aproximativ 2.5 cm, prin care neurochirurgul introduce instrumentarul chirurgical. Astfel, medicul creează un „tunel” care asigură o bună vizualizare a câmpului operator. Neurochirurgul folosește un microscop operator ultraperformant, zona operatorie fiind mărită și bine iluminată, ceea ce permite vizualizarea cu precizie a structurilor nervoase, să controleze o eventuală sângerare și să limiteze lezarea țesutului sănătos din jur.

Beneficiile se reflectă în recuperarea foarte rapidă a pacienților, datorată inciziei de dimensiuni mai mici, lezării reduse a mușchilor, sângerării reduse și durerii minime după operație. Aceștia se pot întoarce acasă în doar 24 de ore după operație și au restricții din ce în ce mai puține, se pot reintegra mai rapid în viața normală de zi cu zi.

Toate cazurile care se adresează echipei medicale din cadrul Ponderas Academic Hospital primesc un tratament adaptat la nevoile pacientului. Fiecare caz este studiat și abordat în funcție de nevoile fiecăruia. Tratamentul și recuperarea sunt diferite de la caz la caz. Acestea trebuie personalizate pentru fiecare pacient în parte, în funcție de conformație, vârstă, sex și așa mai departe. Bineînțeles că o femeie însărcinată operată nu va avea aceeași abordare postoperatorie ca a unui tânăr de 30 de ani care a făcut o hernie de disc și care își poate relua activitatea mult, mult mai repede” – a completat Dr. Robert Clement, medic specialist Neurochirurgie Ponderas Academic Hospital.

Recuperarea rapidă ca urmare a tehnicilor moderne de neuroanestezie

Neuroanestezia este o specialitate în care cunoștințele și experiența medicului anestezist pot influența direct rezultatul intervenției de neurochirurgie. În Ponderas Academic Hospital anestezia este asigurată de medici cu experiență în neuroanestezie. Metoda modernă de anestezie, anestezia totală intravenoasă continuă – TCI (Target Controlled Infusion) permite determinarea concentrației cerebrale a anestezicului și monitorizarea profunzimii anesteziei folosind bispectral index (o formă prelucrată a electroencefalogramei).

Alegerea metodei anestezice adecvate poate ameliora confortul pacientului imediat după operație și poate îmbunătăți recuperarea postoperatorie. Acestă procedură asigură o relaxare musculară adecvată, dar poate ajuta și la scăderea presiunii la nivelul sistemului nervos central intraoperator, atunci când este necesară o relaxare a structurilor pentru abordul chirurgical și rezultatul optim scontat. Atunci când sunt necesare implanturile sau protezele vertebrale, condițiile anestezice devin cu atât mai importante. Avantajele acestei metode anestezice sunt trezirea rapidă la sfârșitul operației și, implicit, o evaluare neurologică corectă și promptă, extrem de necesară după o operație de neurochirurgie. În plus, imediat după intervenție, confortul pacientului va fi mult ameliorat, reducând semnificativ senzațiile de greață sau amețeală” – Dr. Alexandru Cristescu, medic primar NeurochirurgiePonderas Academic Hospital.

O întreagă echipă medicală supraspecializată în neurochirurgie este la dispoziția pacientului

Ceea ce reușim să oferim pacienților în cadrul departamentului de neurochirurgie din Ponderas Academic Hospital este, în primul rând, un standard medical înalt, realizat prin intervenții chirurgicale complexe, tehnici minim invazive, tehnologie de ultimă generație și abordare multidisciplinară, pentru a ne putea adapta nevoilor și așteptărilor pacienților noștri. Bazându-ne pe tehnologia aparaturii medicale și pe experiența cumulate a echipei medicale dedicate pacienților neurochirurgicali, formată din medici chirurgi, asistente și medici cu experiență în neuroanestezie, la Ponderas tratăm inclusiv cazuri complicate, care necesită supraveghere complexă și de durată în secția de terapie intensivă”, a completat Dr. Alexandru Cristescu, medic primar Neurochirurgie.

Recomandări pentru o coloana vertebrală sănătoasă și prevenirea herniei de disc

Recomandăm tuturor practicarea sportului – întărirea mușchilor trunchiului prin exerciții fizice constante poate contribui la stabilitatea și susținerea eficientă a coloanei vertebrale. Evitarea sedentarismului poate contribui la o stare de sănătate mai bună, per ansamblu. De asemenea, recomandăm menținerea posturii corecte – mai ales dacă o persoană petrece mult timp în fața calculatorului, este important să aibă grijă la postură și să încerce pe cât posibil să stea cu spatele drept. Nu în ultimul rând, să nu uităm că excesul de greutate pune mai multă presiune pe coloana vertebrală, ceea ce crește riscul de apariție a herniei de disc, deci recomandăm menținerea unei greutăți corporale normale” – Dr. Robert Clement, medic specialist Neurochirurgie.

Articol susținut de Regina Maria

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro