VIDEO Camera Deputatilor a respins incuviintarea arestarii preventive in cazul lui Ion Stan
Camera Deputatilor a respins vineri cererea procurorilor privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului social-democrat Ion Stan. Deputatii au respins ridicarea imunitatii cu 226 voturi „impotriva” si 145 voturi „pentru”. Votul a fost secret cu bile.
„Am facut obiectul unei inscenari judiciare prin care s-a dorit executia mea politica”, a declarat Ion Stan, la dezbaterea cererii ministrului Justitiei privind incuviintarea arestarii sale preventive, citat de Mediafax. El a mai spus ca regreta ca in prima sedinta a Camerei Deputatilor pe ordinea de zi a fost inscrisa solicitarea de incuviintare a arestarii sale preventive.
Stan mai declarat in plen ca dosarul sau este politic si ca a fost „umilit si improscat cu noroi”, precizand insa ca nu se va sustrage procedurilor de cercetare penala, informeaza Agerpres.
In cadrul dezbaterilor, deputatul PP-DD Radu Popa a argumentat ca arestarea lui Ion Stan este o „comanda politica”. „Suntem chemati astazi sa votam daca arestam sau nu un om. Mai mult, dumneavoastra, uselistii bravi, cinstiti si desigur necorupti. Vreau sa va spun doua lucruri. Eu vin din Dambovita, din judetul unde este domnul Stan deputat, a facut 67 de biserici. Va spun inca o treaba, am vazut la televizor, nu din Parlament, momentul in care tot dumneavoastra uselistii cinstiti, necorupti si desigur fara pacat ati votat pentru arestarea lui Catalin Voicu si dupa aia va plangeati ca DNA va vaneaza. Eu va spun ca grupul parlamentar al PP-DD va vota ridicarea imunitatii, dar nu pentru faptul ca l-am considera vinovat pe Ion Stan, ci pentru faptul ca dumneavoastra veti spune ca PP-DD protejeaza coruptii. Va spun inca o data, astazi va pregatiti, la o comanda politica, sa arestati un om. Sa nu cumva maine sa ne cereti noua, de la PP-DD, cand va veti certa cu liberalii si cu PC, sa va aparam”, a declarat Popa citat de Agerpres.
Liderul deputatilor PDL, Mihai Stanisoara, a declarat ca se afla in fata unei situatii nedorite. „Poate ca daca ar fi existat o demisie a colegului nostru ar fi fost mai bine. Revenind strict la votul de astazi, ramanand fideli principiului de a nu obstructiona actul de justitie, grupul parlamentar al PDL va vota in favoarea solicitarii Parchetului”, a afirmat Stanisoara.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/d75b65b6c26881c999d12e56d958d3b2/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Deputatul PSD Ion Stan si soferul acestuia, Florin Sarca, au fost pusi sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenta. Procurorii sustin ca, in perioada 12 – 14 noiembrie, deputatul Ion Stan a pretins de la un denuntator 130.000 lei, bani destinati pentru achizitionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in campania electorala, precum si pentru achizitionarea unor produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare.
Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a inaintat ministrului Justitiei solicitarea de a sesiza Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor pentru a cere incuviintarea arestarii deputatului Ion Stan, in sarcina caruia au fost retinute doua infractiuni de trafic de influenta. Deputatul PSD Ion Stan si soferul acestuia, Florin Sarca, au fost pusi sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenta.
Camera Deputatilor a primit cererea ministerului Justitiei privind ridicarea imunitatii lui Ioan Stan in urma cu o saptamana, mai exact pe 27 noiembrie.
Pe 29 noiembrie,Comisia Juridica s-a intrunit pentru a analiza cererea dar, au amanat votul pentru 3 decembrie-ultima saptaman de campanie electorala. Reprezentantii PSD si PNL din Comisia Juridica au cerut amanarea votului pentru ca referatul de la Ministerul Justitiei nu este suficient si au solicitat probe suplimentare.
Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca reprezentantii USL din Comisia Juridica au folosit strategia de amanare a deciziei pentru a prelungi procedura pana dupa alegeri, ceea ce s-a si intamplat.
Luni, 3 decembrie, Comisia Juridica a dat aviz favorabil cu 9 voturi pentru si unul impotriva cererii de ridicare a imunitatii lui Stan desi nu au primit niciun document in plus de la procurori.
Marti, 4 decembrie, presedintele Camerei Deputatlor, social democratul Valeriu Zgonea a anuntat ca este greu ca in ultima saptamana de campanie electorala deputatii sa se reuneasca in plen si a apreciat ca, probabil, in saptamana urmatoare se va putea organiza o sesiune de lucru.
„Mandatul actualului parlament se inchide in ziua in care celalalt parlament depune juramantul. Pe cale de consecinta, pana pe 20, 21 decembrie putem, cu siguranta, sa avem un plen in care sa luam in discutie raportul Comisiei Juridice si raportul suplimentar al grupului parlamentar din care domnia sa face parte”, a explicat Valeriu Zgonea.
Miercuri, 12 decembrie, sedinta de plen a Camerei Deputatilor in care urma sa se discute solicitarea procurorilor de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Ion Stan nu s-a putut desfasura, intrucat au fost prezenti doar 103 deputati. In consecinta, deputatii nu au putut sa se pronunte pe solicitarea procurorilor de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Ion Stan, din lipsa cvorumului.