Preturile cartilor electronice in UE ar putea sa scada dupa ce Comisia Europeana a luat masuri impotriva Apple si a altor patru editori importanti
Preturile cartilor electronice (e-books) ar putea sa scada dupa ce Comisia Europeana a descoperit ca Apple si alti patru editori importanti de astfel de carti sunt vinovati de fixarea preturilor, informeaza EUobserver. Firmele s-au oferit sa faca anumite concesii, inclusiv si-au luat angajamentul de a renunta la controlul de stabilire a preturilor asupra retailerilor, ca urmare a unei „practici concertate privind cresterea preturilor de vanzare cu amanuntul a cartilor electronice”.
Potrivic CNN Money La cateva saptamani dupa ce o solutie asemanatoare a fost aprobata in Statele Unite ale Americii, companiile Apple, Simon&Schuster, HarperCollins, Hachette si Macmillan au ajuns la un acord preliminar cu Comisia Europeana privind o potentiala intelegere de fixare a preturilor cartilor electronice (ebooks). Un al cincilea editor aflat sub investigare, Penguin, nu este parte a acordului.
La fel ca Departamentul de Justitie din SUA, Comisia Europeana si-a inceput investigatia formala antitrust in luna decembrie a anului trecut, acuzand Apple si editorii de fixare a preturilor cartilor electronice.
Desi vanzarile de carti electronice reprezentau in 2011 pana la 15% din comertul total cu carti din SUA si, conform unui raport publicat marti, 12,9% din comertul din Marea Britanie in primele sase luni ale anului 2012, acestea au in continuare o pondere redusa in totalul vanzarilor de carti in alte tari europene.
Comisia Europeana scrie in Jurnalul Oficial ca „prin trecerea in comun a vanzarii cartilor electronice de la un model en-gros catre un model de agentie cu aceleasi conditii cheie la nivel global, cei patru editori si Apple angajati intr-o practica concertata privind cresterea preturilor de vanzare cu amanuntul a cartilor electronice in SEE (Spatiul Economic European, care include cele 27 de tari membre UE plus Islanda, Norvegia si Liechtenstein)”, incalca reglementarile de concurenta ale SEE.
Modelul de agentie implica faptul ca editorii stabilesc preturile de vanzare ale retailerilor.
Conditiile intelegerii propuse:
- Apple, Simon & Schuster, HarperCollins, Hachette si Macmillan vor renunta la intelegerile de agentie. Compania Penguin, care nu este inclusa in intelegere (CE investigheaza in continuare firma), are de asemenea optiunea de a-si incheia intelegerea de agentie cu Apple; daca nu va face acest lucru, Apple va relizia acordul conform conditiilor prevazute de acesta.Alti retaileri, ca Amazon, vor avea de asemenea oportunitatea de a-si incheia intelegerile de agentie cu cei patru editori; daca nu va face acest lucru, editori le vor termina conform conditiilor contractuale.
- Pentru doi ani, editorii nu vor restrictiona, limita sau impiedica abilitatea retailerilor de ebooks de a stabili, modifica sau reduce preturile de vanzare cu amanuntul pentru cartile electronice si/sau pentru a oferi discounturi sau promotii.
- Cu toate acestea, exista o forma de protectie pentru preturile cartilor electronice sub intelegerile de agentie. „Valoarea agregata a preturilor de discount sau a promotiilor oferite de orice retailer ar trebui sa nu depaseasca o valoare agregata egala cu totalul comisioanelor pe care editorii le platesc pe o perioada de 12 luni cu ocazia vanzarii cartilor lor electronice catre consumatori.” In Statele Unite, editorii au dreptul sa renegocieze o astfel de clauza cu retailerii. Insa, in UE, se pare ca aceasta clauza este o conditie.
- Apple si cei patru editori nu pot incheia contracte cu clauza „natiunii celei mai favorizate” pe o perioada de cinci ani si Apple va informa orice editor cu are un contract de agentie privind cartile electronice ca nu va aplica nicio clauza de tipul „natiunii celei mai favorizate” pretului de vanzare pentru o perioada de cinci ani.
Consumatorii au la dipozitie o luna (incepand cu miercuri 19 septembrie) de a comenta asupra intelegerii propuse si de a-si trimite comentariile catre Comisia Europeana.