Sari direct la conținut

Dan Vladescu, ANRMAP: Vrem sa ridicam pragul pana la care o autoritate contractanta poate face achizitii publice directe

HotNews.ro

Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare in Achizitiile Publice (ANRMAP) va propune Guvernului un set de modificari legislative in domeniul achizitiilor publice, a anuntat Dan Vladescu, presedintele autoritatii, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax pe tema fondurilor europene. Una dintre aceste modificari vizeaza cresterea pragului pana la care autoritatile contractante pot face achizitii publice directe. „Vrem ca acel prag de 15.000 de euro de la care autoritatea contractanta este obligata sa organizeze o procedura de achizitie publica sa fie ridicat”, a spus Vladescu. O alta modificare vizeaza scoaterea din atributiile ANRMAP a evaluarii documentatiilor de atribuire pentru contracte mai mici de 125.000 de euro pentru bunuri si servicii si 4,85 milioane de euro pentru lucrari. Vezi in text care sunt modificarile propuse de Dan Vladescu.

In privinta pragului pentru achizitiile publice, Vladescu spune ca in alte state europene acest nivel este mai ridicat. „Nu-l vom ridica la un nivel foarte inalt, pentru ca atunci vom trezi suspiciuni la nivelul Comisiei Europene. Insa, nu mi se pare normal ca Bulgaria sa aiba aceste praguri la nivelul de 20.000 de euro pentru contractele pentru produse si servicii si 60.000 de euro pentru lucrari, iar in Romania sa fie la acelasi nivel la care s-a aflat in anul 2006, atunci cand s-a adoptat OUG 34”, a spus Vladescu.

Acesta a mai spus ca ANRMAP nu ar mai trebui sa emita puncte de vedere catre autoritatile contractante. „In loc sa avem o functie de reglementare si monitorizare, ANRMAP a devenit o agentie de consultanta”, a spus Vladescu.

Acesta a mai afirmat ca va propune Guvernului ca ANRMAP sa nu mai evalueze documentatiile de atribuire pentru contracte de achizitii publice mai mici de 125.000 de euro pentru bunuri si servicii si 4,85 milioane de euro pentru lucrari. „Documentatiile de atribuire sa nu mai fie evaluate de catre ANRMAP decat in situatia in care valoarea exprimata a contractelor se situeaza peste pragurile prevazute de OUG 34/2006, respectiv de 125.000 de euro pentru produse si servicii si 4,85 milioane de euro pentru lucrari”, a precizat Vladescu. Potrivit acestuia, legislatia actuala prevede ca ANRMAP evalueaza intreaga documentatie de atribuire, mai putin aspectele tehnice ale caietului de sarcini.

  • O alta propunere vizeaza ca ANRMAP sa analizeze doar fisele de achizitii, atunci cand este chemat sa faca evaluari asupra unei documentatii. „Sa nu mai verificam caietele de sarcini. ANRMAP are obligatia de a parcurge intregul caiet de sarcini in ideea in care autoritatile contractante insereaza in mod abuziv in cuprinsul caietului de sarcini o serie de criterii de selectie.(…)Orice criteriu de selectie din caietul de sarcini sa fie ca si o clauza nescrisa. ANRMAP, in momentul in care va fi chemat sa analizeze o documentatie, sa aiba in vedere numai fisa de achizitie. Astfel, ori de cate ori autoritatea va insera in cuprinsul caietului de sarcini criterii, aceste criterii nu vor putea fi avute in vedere in procedura de selectie a ofertelor sau in procedura de evaluare sau de achizitie publica”, a mai spus presedintele ANRMAP.

Aceste propuneri vor fi inaintate Comisiei Europene. „Eu cred ca nu ar trebui sa fie o discriminare intre Romania si Bulgaria”, a adaugat Vladescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro