Niculae Idu: Peste 2000 de romani lucreaza in institutiile europene. In Comisie, Romania si-a ocupat cota, de la functionari simpli, la directori
Peste 2000 de romani lucreaza in institutiile europene, fie ca sunt agenti contractuali, fie sunt functionari europeni, a spus Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, intr-o discutie online cu cititorii Hotnews.ro. Singurul post care mai trebuie ocupat in Comisie e acela de director general sau director general adjunct, ceea e probabil se va intampla in 2013.
„In prezent, la nivelul Comisiei Europene, avem peste 800 de functionari romani si probabil inca de trei ori pe atat de agenti contractuali. La nivelul institutiilor comunitare in ansamblu, numarul angajatilor romani pe perioade determinate sau cu titlu permanent probabil ca depaseste 2000”, a spus seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.
Practic Romania si-a ocupat cota la toate categoriile de functionari in interiorul Comisiei Europene incepand cu functionarii simpli, incadrati la gradul AD5, pana la AD14, unde sunt incadrati directorii. Singurul post pe care trebuie sa il mai ocupe Romania, si acest lucru probabil se va intampla in 2013, este un post de director general adjunct sau director general, care se intampla de obicei la cativa ani dupa momentul aderarii.
Numeric, Romania este bine reprezentata: pentru o populatie care reprezinta sub 1% din populatia UE, procentul angajatilor romani merge spre 3,5%.
Niculae Idu a subliniat insa ca este important sa fie analizate zonele in care lucreaza acestia, pentru ca „este nevoie de o dispersie relativ uniforma pe toate domeniile de interes si, evident, de „implantarea” unor functionari romani in cateva domenii-cheie, care sunt acum subiecte de negocieri importante la nivelul UE (de ex. politica bugetara, politica de coeziune, PAC, politica in domeniul energiei)”.
Chiar functionarii romani din institutiile europene nu reprezinta Romania, Niculae idu crede ca ei pot insa oferi „o punte de legatura, un nod cu conotatie culturala favorabila pentru autoritatile din Romania”.
„Sa nu uitam ca ei sunt supusi principiului rotatiei si, asa cum se intampla in multe state membre, mai ales in cele mai vechi, o buna parte dintre functionarii institutiilor europene se intorc in administratia nationala oferind noi valente acesteia si un nou impuls”, a mai spus reprezentantul Comisiei Europene la Bucuresti.
Cititi mai jos raspunsurile sefului Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Niculae Idu, la intrebarile cititorilor Hotnews.ro.