Sari direct la conținut

VIDEO Grevă în Educație: Rămâne cum am stabilit: Guvernul nu mărește salariile, iar sindicatele anunță continuarea grevei și un „protest uriaș” la Cotroceni

HotNews.ro
Dan Carbunaru, Foto: Guvern, Facebook
Dan Carbunaru, Foto: Guvern, Facebook

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că majorările cerute de sindicatele din Educație vor trebui făcute doar prin viitoarea Lege a Salarizării și nu acum. Până atunci însă, guvernul le mai dă profesorilor „un stimul” de 2500 de lei pentru întreaga carieră didactică.

  • O majorare salarială de 9% doar pentru cadrele nedidactice și o primă in iunie si una in octombrie de 500 de lei.
  • 220 de mii de profesori si personalul didactic auxiliar vor beneficia de un stimul de 2.500 de lei pentru cariera didactică, o primă tranță în iunie de 1.000 de lei, a doua in octombrie de 1.500 de lei.

„Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la 1 septembrie discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru ca la 1 ianuarie 2024 profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale”, a spus Cărbunaru.

Sindicatele din Educație s-au declarat deranjate de ultima ofertă a guvernului și spun că vor continua greva anunțând în același timp un protest uriaș pentru marți în fața Palatului Cotroceni.

”În urma discuţiilor, Guvernul a prezentat tot setul de măsuri pregătit pentru a veni în sprijinul celor care lucrează în sistemul de educaţie, pentru a face posibilă cât mai curând reîntoarcerea în clase, atât pentru cei care predau, cât şi pentru elevi… În primul rând, decizia coaliţiei de guvernare care va fi implementată chiar mâine în şedinţa de Guvern de dimineaţă vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din educaţie, prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în aşa-numita anexa 8 a Legii salarizării, o măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector cu o medie a creşterii veniturilor cu 9%.”, a declarat, joi seară, Dan Cărbunaru, în cadrul unor declaraţii de presă.

Acestor venituri li se vor adăuga două prime consecutive, una în iunie şi alta în octombrie, de câte 500 de lei fiecare. De asemenea, aceste prime fiind oferite tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalului nedidactic.

Potrivit acestuia, pentru alte 220.000 de oameni care lucrează în sistemul educaţional – personalul didactic şi personalul didactic auxiliar, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, care va fi urmată în luna octombrie de o primă de 1.500 de lei.

”Discuţiile iniţiale, care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentaţii sindicatelor, vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din anexa 8, la care se adăuga nevoia evidentă de a trata cu prioritate situaţia debutanţilor din sistemul educaţional, unde s-a discutat iniţial de această formă de stimulare de premiere, atât pentru dumnealor, cât şi pentru cei care predau în zone defavorizate, cu un stimul în valoare de 1.000 de lei”, a explicat el.

Guvernul se laudă cu o serie de măsuri pe care le va lua pe viitor pentru cadrele didactice:

  • reducerea normei didactice,
  • cinci salarii suplimentare pentru profesorii din zone defavorizate și pentru transport
  • ond de premiere pentru activitatea suplimentară aflat la dispoziția directorului școlii și
  • bonusuri la pensionare cât două salarii de bază.

Sindicate cer o majorare salarială de 25%, adică 3.000 de lei pentru un profesor debutant: „Nu e o cerere aberantă”.

Liderii sindicali ai FSLI, „Alma Mater” și „Spiru Haret” s-au întâlnit, la guvern, cu secretarul general al Executivului și cu miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, aceiași cu care au avut loc și negocierile de miercuri.

  • „Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25% pentru toți angajații din învățământ.
  • Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare.
  • Noi am făcut o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns”, a afirmat liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

Potrivit liderilor sindicali, o majorare salarială de 25% ar însemna pentru un profesor debutant un salariu de 3.000 de lei: „Nu e o cerere aberantă”.

  • „Când Guvernul va veni cu un răspuns clar la aceste solicitări, atunci colegii noștri vor decide dacă vor suspenda greva(…)
  • Este un clacul elementar, sperăm ca mâine să avem un răspuns și să ajungem la o înțelegere, pentru că propunerile noastre sunt de bun simț”, au mai spus liderii federațiilor din educație.

Ei au avertizat că greva și protestele de stradă vor continua până când Guvernul va decide majorarea salariilor: „Este interesul lor să vină cu un răspuns într-un timp cât mai scurt dacă vor ca greva să înceteze”.

Protest major în București: profesorii au mărșăluit de la Guvern la Parlament

Peste 10.000 de cadre didactice au protestat joi în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale.

Din fața Guvernului, liderii sindicali au anunțat că resping oferta Executivului, pe care o consideră jignitoare, spunând că profesorii nu au nevoie de vouchere, ci de salarii decente, astfel că greva generală continuă, la fel și protestele în stradă. Ei vorbesc și despre pericolul modificării calendarului examenelor naționale.

Ultima ofertă făcută sindicatelor din educație de către guvern a fost acordarea a 2.500 de lei pe card, bani care să fie dați în două tranșe – jumătate în iunie și jumătate în octombrie. Banii sunt din fonduri prin PNRR și ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică. Oferta a fost respinsă de către sindicate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro