Romtelecom spune ca a platit catre TVR pretul "corect" pentru meciurile Euro 2012, valoarea contractului ramane insa secreta
”Pretul platit pentru preluarea meciurilor din cadrul CE de Fotbal 2012 a fost unul corect, avand o valoare semnificativa, in concordanta cu conditiile si practica de pe piata”, arata oficialii Romtelecom intr-o pozitie transmisa marti presei, fara a face publica insa valoarea contractului. La randul sau, Ovidiu Ghiman, director in cadrul Romtelecom, a declarat pentru HotNews.ro ca „in ultimii ani, preturile au fost excesive”, iar sublicentierea „va deveni o tendinta tot mai pregnanta”. Declaratiile vin dupa ce, in ultimele zile, contractul TVR-Romtelecom a starnit critici in presa, deoarece majoritatea telespectatorilor nu au acces la transmisia in direct a jumatate dintre meciurile din grupe, difuzate in direct doar de Dolce Sport. Nici TVR nu a facut publica valoarea contractului.
Vezi mai jos si: Ce a oferit initial TVR spre sublicentiere, potrivit unor informatii HotNews.ro
- Marti, EvZ citeaza Gazeta Sporturilor, care citeaza afirmatii facute de un membru al CA al TVR, Sorin Burtea, pentru ziarul Ring, referitoare la circumstantele contractului de sublicentiere dintre TVR si Romtelecom.
- Duminica, Alexandru Lazescu, seful TVR demis astazi de Parlament, declara pentru HotNews.ro: „din punct de vedere financiar, acest acord este avantajos pentru TVR”. El arata totodata ca, pe langa prevederile referitoare la Euro 2012 si Jocurile Olimpice, „in cadrul acordului cu Romtelecom am obtinut pentru telespectatorii televiziunii publice drepturile de transmisie pentru 51 de meciuri din Liga 1 la un pret semnificativ mai mic decat daca TVR le-ar fi cumparat direct”.
Marti, Ovidiu Ghiman, director executiv strategie si comercial la Romtelecom, a transmis HotNews.ro o declaratie potrivit careia:
- „In ultimii ani, preturile au fost excesive pentru competitiile sportive si au fost multi operatori care nu si-au permis sa le pastreze, fie renuntand la la ele, fie sublicentiindu-le printr-un partneriat. Aceasta va deveni o tendinta tot mai pregnanta, fie ca e vorba de nivel national sau international.”
Oficialii Romtelecom au transmis, de asemenea, presei o pozitie potrivit careia „pretul platit pentru preluarea meciurilor din cadrul CE de Fotbal 2012 a fost unul corect, avand o valoare semnificativa, in concordanta cu conditiile si practica de pe piata”. Citeste integral pozitia Romtelecom:
Pretul platit pentru preluarea meciurilor din cadrul Campionatului European de Fotbal 2012 a fost unul corect, avand o valoare semnificativa, in concordanta cu conditiile si practica de pe piata si tinand cont de reglementarile in vigoare ale UEFA, EBU si ale altor foruri. Fiind obiectul unui contract comercial intre cei doi parteneri, pretul platit de Romtelecom este confidential.
Preturile pe piata din Romania sunt foarte mici, situatia economica internationala a pus presiune pe preturile pentru continut si pe cei care achizitioneaza continut, astfel incat asemenea parteneriate vor fi din ce in ce mai des intalnite. deci nu este nici primul, nici ultimul asemenea partneriat, am mai anuntat pana acum astfel de colaborari cu Pro TV si Digi Sport, cu care am avut chiar o oferta comuna pentru UCL. Astfel de parteneriate sunt privite ca normale in alte tari din Europa. De exemplu, in Marea Britanie drepturile sunt impartite de BBC si ITV.
La acest moment, Dolce Sport se transmite pentru clientii TV ai Romtelecom, gratuit pe parcursul lunii iunie, pentru toata baza de aproximativ 1,2 milioane abonati, precum si in aproximativ 60 alte retele cu care s-au incheiat acorduri de retransmisie.
Dolce Sport a incheiat un parteneriat cu televiziunea publica si pentru transmiterea Jocurilor Olimpice de la Londra. Anuntul privind difuzarea ambelor competitii pe Dolce Sport a fost facut la evenimentul cu presa de sport din 31 mai 2012.
Intrebati de HotNews.ro in legatura cu eventuale intelegeri sau acorduri intre Romtelecom si Dolce, conexe contractului incheiat pentru Euro, JO 2012 si alte evenimente sportive, acorduri care s-ar referi la transmisia pe Internet, in direct, a meciurilor CE de Fotbal, opinia juridica a Romtelecom s-a limitat la a arata ca „drepturile pentru internet au fost exploatate conform intelegerii partilor”.
- Sambata, singurul canal al TVR care trebuie sa transmita in direct toate meciurile Euro, site-ul euro2012.tvrinfo.ro, a transmis cu intarziere meciul Germania-Portugalia, in circumstante care ridica semne de intrebare.
Ce a oferit initial TVR spre sublicentiere, potrivit informatiilor HotNews.ro
In pozitia sa de duminica, Alexandru Lazescu arata ca procesul prin care s-a ajuns la parteneriatul cu Dolce, incheiat la sfarsitul anului trecut, a fost unul „transparent”, iar „competitiile ofertate au fost afisate pe website-ul institutiei”. Acel anunt nu mai este de gasit pe site-ul TVR.
Potrivit unor informatii HotNews.ro, anuntul TVR de la care a plecat totul, datand din 2010, se referea doar la posibilitatea de sublicentiere a unor drepturi pentru Jocurile Olimpice de la Londra, iar persoana de contact pentru cei interesati era Andi Vilara – plecat, intre timp, din TVR. JO 2012 erau, insa, doar punctul de pornire, evenimentele sportive pentru care TVR era dispus sa negocieze cu posibilii parteneri fiind cu mult mai mare – mai toate pentru care TVR detine sau detinea drepturi de transmisie, de la fotbal la polo, in conditiile situatiei financiare grave in care se afla institutia.