Sari direct la conținut

VIDEO Cat plateste Romania pentru cele cinci drone achizitionate de un grup de 14 tari din cadrul NATO

HotNews.ro
RQ-4 Global Hawk, Foto: Wikipedia
RQ-4 Global Hawk, Foto: Wikipedia

Contributia financiara a Romaniei la achizitionarea celor cinci avioane fara pilot (drone) si a echipamentelor de control aferente se ridica la aproape 30 de milioane de euro si a fost stabilita in 2009, au declarat oficiali din Ministerul Apararii pentru HotNews.ro. Intr-o nota de fundamentare a Hotararii de Guvern 1498 din 2009 se mentioneaza ca Romania va contribui cu 25,28 milioane de euro in cadrul programului AGS (Allied Ground Surveillance) in valoare de peste 1 miliard de euro. HG-ul din 2009 vorbeste insa despre achizitia a 8 avioane fara pilot Global Hawk si a unor centre de comanda si control. Un grup de 14 tari din cadrul NATO intre care si Romania a decis sa achizitioneze cinci drone cu echipamentele aferente, a anuntat, duminica, Casa Alba, in prima zi a summit-ul NATO de la Chicago.

Casa Alba mentioneaza, in comunicat, faptul ca operatiunile din Libia au subliniat deficitul de strangere de informatii, supraveghere si misiuni de recunoastere in cadrul Aliantei. La Chicago, NATO a semnat un contract privind dezvoltarea sistemului de supraveghere terestra din cadrul Aliantei, care utilizeaza drone fara munitie pentru obtinerea unor informatii cruciale privind potentiale amenintari.

Ce prevede nota de fundametare a Hotararii de Guvern din 2009 care stabileste conditiile participarii Romaniei in programul AGS:

  • In anul 2007 a fost actualizata strategia de achizitie a programului, prin care se propune o noua structura pentru Nucleul AGS (AGS Core), acesta fiind compus din 8 avioane fara pilot Global Hawk echipate cu senzori MP-RTIP (Multi-Platform Radar Technology Insertion Program), 5 elemente de lansare si recuperare, 2 centre de comanda pentru sprijin, 11 statii terestre mobile, 4 statii terestre transportabile.
  • Programul se va derula pe baza unui singur contract care cuprinde doua faze: Design, Development and Demonstration (D3) si Productie (P). Strategia de achizitie a programului prevede o abordare flexibila a participarii industriale prin care fiecare stat participant la programul AGS va beneficia de comenzi intr-o proportie echitabila.
  • Strategia de contractare prevede realizarea sistemului pe baza unui singur contract cu pret fix, contractantul avand responsabilitatea totala a performantelor sistemului. Costul estimat al programului in noua abordare este cuprins intre 1,2 si 1,6 miliarde Euro (curs valabil la nivelul anului 2007), inclusiv costurile aferente functionarii Agentiei NATO de Management al Programului AGS (NAGSMA) si acordarii sprijinului logistic initial.
  • Strategia de achizitie actualizata a Programului prevede o participare industriala mai redusa a statelor participante, altele decat SUA, deoarece urmeaza a se achizitiona, in principal, echipamente „off the shelf”, produse in SUA. Partii romane i-a revenit, initial, un procent de 1,6207% care reprezinta o contributie de 25,28 milioane Euro. In luna septembrie 2008, retragerea Greciei din Program a condus la recalcularea cotelor procentuale ale participantilor. Prin retragerea Spaniei, Poloniei si a Turciei, participarea romaneasca la Program a crescut procentual la 1,8669. Din analiza documentului rezulta ca nu sunt afectate costurile nationale (acestea ramanand in suma de 25,28 milioane Euro), ci doar procentul de participare.
  • Beneficiile participarii Romaniei la program sunt abordate din doua puncte de vedere: militar – prin implicarea directa a Romaniei in indeplinirea obiectivelor Aliantei si integrarea elementelor nationale de aparare in sistemul AGS; De asemenea, calitatea de participant la Programul AGS asigura Romaniei accesul la date/informatii AGS ( statele aliate care nu participa la Program nu vor avea acces la baza de date/informatii AGS si vor primi numai date/informatii strict necesare fortelor lor nationale participante la operatii desfasurate sub egida NATO); industrial – prin accesul la tehnologie de ultima generatie, intrarea in circuitul industrial aerospatial international si posibilitatea unor comenzi pentru realizarea anumitor elemente si subsisteme ale programului AGS.

Vezi integral continutul notei de fundamentare a Hotararii de Guvern din 2009 care stabileste conditiile participarii Romaniei in programul AGS.

Imagini cu avionul fara pilot Global Hawk si detalii tehnice:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro