Sari direct la conținut

Francois Hollande se afla in fata provocarii unei "presedintii normale". La Berlin, se estimeaza ca "Merkollande" ar putea functiona bine

HotNews.ro
Francois Hollande, Foto: Agerpres/AP
Francois Hollande, Foto: Agerpres/AP

Francois Hollande prefera trenul, supermarketul din cartierul sau si contactul direct cu francezii. Ales duminica, el se afla acum in fata provocarii unei „presedintii normale”, anuntata de candidatul socialist drept noua maniera de a conduce Franta, scrie AFP.

„Nu imi plac onorurile, protocoalele si palatele. Revendic o simplitate care nu este retinere, ci marca unei autentice autoritati. Eu iubesc oamenii, atunci cand altii sunt fascinati de bani”, a repetat acesta, in timpul campaniei electorale.

Se va instala el la Palatul Elysee? „Daca este posibil, vom ramane acolo unde locuim”, spunea viitoarea prima doamna, Valerie Trierweiler, comentand insa ca s-ar putea sa fie dificil sa locuiasca in continuare in apartamentul lor din sud-vestul Parisului, din motive de securitate.

Intr-o Franta calificata adeseori drept monarhie republicana, pentru puterile extinse ale sefului statului, stilul Hollande este definit de cateva cuvinte: „constanta”, „respect”, „colectivitate”.

A trasat el insusi portretul presedintelui normal: „Trebuie sa fie in acelasi timp apropiat si respectat”. „A da impulsul, dar a nu se ocupa de toate”.

Francois Hollande si-a marcat diferenta fata de Sarkozy in campanie: bai de multime cu o securitate mai degraba lejera, calatorii cu trenul, in locul avionului.

In 1974, Valery Giscard d’Estaing a cautat si el aceasta „simplitate”. Dar, mai multe decat „normalul”, Giscard se voia „modern”. Or Francois Hollande este „anti-modern in sensul in care nu are obsesia publicitatii”, explica sociologul Dominique Wolton.

Conceptia sa despre presedinte se inscrie, potrivit acestui cercetator, intr-o „identitate culturala” cu care concetatenii sai se pot identifica, ca „numerosi cancelari in Germania”.

In unica dezbatere televizata impotriva lui Nicolas Sarkozy, el si-a reafirmat angajamentele: nu va fi „seful majoritatii”, nu isi va trata premierul drept „colaborator”, nu va numi arbitrar judecatori si directori in mass-media publica.

In calitate de presedinte al Republicii, va elimina imunitatea judiciara totala de care beneficiaza.

Acest presedinte normal ar urma, astfel, sa se diferentieze de majoritatea predecesorilor sai: Jacques Chirac, care a scapat de justitie ani de zile, sfarsind prin a fi condamnat pentru angajari fictive.

Dar si de Francois Mitterrand, primul presedinte socialist, care nu a raspuns niciodata pentru un scandal de ascultari telefonice ilegale si care a ascuns francezilor existenta unei fiice adulterine intretinuta pe banii statului.

„Practica sa de putere m-a scandalizat adeseori”, spunea candidatul Hollande despre acest presedinte, de la care isi revendica insa mostenirea politica.

Angela Merkel nu a dorit victoria sa. Dar Francois Hollande si cancelarul german nu au alta sansa decat compromisul si ar putea forma un tandem armonios, estimau analistii din Berlin.

Clamand intentia de a renegocia pactul bugetar european Francois Hollande a castigat fara indoiala voturi in Franta, dar imaginea sa s-a deteriorat in Germania.

Ziaristii l-au considerat populist. Merkel si guvernul sau s-au intrebat care sunt intentiile sale reale, temandu-se de o rediscutare a politicii de austeritate in Europa.

„Declaratia sa asupra tratatului bugetar nu a fost inteleasa in Germania”, recunoaste un diplomat. Dar explicatii au fost oferite, in cadrul a doua sau trei intalniri intre colaboratorii lui Hollande si cei ai Angelei Merkel, la Berlin, in ultimele saptamani.

De atunci, neintelegerile par sa fi fost inlaturate. Francois Hollande si-a impus imaginea unui social-democrat realist si pro-european.

Chiar daca subiectul nu este inchis, majoritatea estimeaza ca cele doua parti ale cuplului motor al UE nu vor avea alta sansa decat cea a unui compromis rapid, sub presiunea partenerilor europeni si a pietelor financiare.

Hollande a anuntat deja ca prima sa vizita externa va fi efectuata la Berlin, foarte repede dupa investirea in functie. Urmeaza chiar sa o sune duminica seara, dupa cum spunea consilierul sau special, Jean-Marc Ayrault.

Acest fost profesor de germana este favorit pentru postul de premier, iar nominalizarea sa ar fi foarte bine perceputa de catre Berlin.

„Hollande nu o va surprinde pe Merkel cu idei improvizate”, spre deosebire de Sarkozy, scria vineri cotidianul de afaceri Handelsblatt, care reamintea dificultatile de intelegere dintre presedintele in functie al Frantei si cancelarul german.

„Cancelarul nu are nimic impotriva lui Hollande, personal, daca prefera realegerea lui Sarkozy era in primul rand din motive de politica interna”, sublinia un diplomat, la Berlin. „O victorie socialista ar putea reda elanul pentru social-democratii din SPD”, comenta acesta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro