Diversificarea alimentatiei sugarului pas cu pas. Principii si recomandari in functie de varsta
La un anumit moment alimentatia sugarului trebuie diversificata, chiar daca acesta este alimentat exclusiv natural, artificial sau mixt, deoarece laptele matern sau preparatele de lapte, nu mai sunt suficiente pentru buna dezvoltare a sugarului. Sugarul este pregatit de diversificare, in jurul varstei de 6 luni, deoarece stie sa mestece si sa inghita alimente mai consistente si astfel va putea sa se obisnuiasca cu gusturi noi. Diversificarea alimentatiei inseamna introducerea treptata a altor alimente decat laptele. Aceste vor fi date cu lingurita. Nutritionistii si OMS recomanda ca diversificarea alimentatiei sa nu fie prea devreme si sa nu se faca prea brusc.
Pana la varsta de 6 luni sugarii au nevoie numai de lapte pentru a se putea dezvolta normal. De la varsta de 6 luni, laptele nu mai acopera necesitatiile nutritive ale sugarului si trebuie introduse alimente noi, progresiv. Diversificarea este bine sa se faca de la 6 luni, deoarece pana la aceasta varsta aparatul digestiv al sugarului nu este inca bine dezvoltat, la fel si reflexul de masticatie. Intreruperea prematura a laptelui poate determina un aport scazut de calciu, ceea ce poate afecta dezvoltarea normala a oaselor si dentitia sugarului.
Exista anumite principii ale diversificarii, care este bine sa fie respectate:
- Principiul prioritar: alimentul nou introdus are prioritate fata de cel vechi.
- Principiul progresiv: alimentul nou se va introduce progresiv, adica se va administra in cantitati treptat crescande, scazand treptat din alimentul vechi.
- Principiul selectiv: nu se vor introduce doua alimente noi in acelasi timp.
- Durata diversificarii trebuie sa fie de 7-10 zile.
- Daca alimentul nou nu este acceptat de catre sugar, se intrerupe administrarea lui si se va incerca din nou dupa 5 zile.
- Alimentul nou se va administra inaintea laptelui, cu lingurita.
- Alegerea primului aliment nou se va face in functie de starea de nutritie a sugarului; daca este eutrofic, se va administra supa de legume, iar daca este distrofic, se va administra faina instant de preferat fara gluten (faina de orez, gris, ovaz, tapioca sau porumb).
- In momentul introducerii alimentului nou, sugarul trebuie sa fie sanatos, sa aibe scaunele normale.
- Daca apar semne de intoleranta la alimentul nou (diaree,varasaturi), acel aliment va fi oprit.
La sugarii alimentati artificial, diversificarea se poate incepe la varsta de 5 luni, cu masa de fructe de la ora 10.00, banana+mar parmen auriu copt in cuptor + 2-3 lingurite de faina fara gluten; masa de fructe va inlocui o masa de pranz.
La 5 luni si 2 saptamani, se va introduce treptat supa de morcovi, la masa de pranz. Dupa cateva zile, la supa de morcovi se vor adauga :dovlecelul, albitura (patrunjel, pastarnac), apoi o lingurita de ulei vegetal (ulei de germeni de porumb, ulei de masline).
La 6 luni in supa de legume se va introduce carnea (vita, piept de gaina) fiarta separat timp de 2-3 ore.
La 6 luni si 2 saptamani se poate introduce in supa de legume si galbenusul de ou fiert tare timp de 10 minute, astfel:
- in prima saptamana 1/4 galbenus de 2 ori/saptamana.
- in a doua saptamana 1/2 galbenus de 2 ori/saptamana.
- in a treia saptamana 1 galbenus de 2 ori/saptamana.
La sugarii alimentati natural, diversificarea se va face la 6 luni, la masa de pranz de la ora 14.00, cu supa de morcovi. Dupa cateva zile la supa de morcovi se adauga: dovlecelul,albitura (patrunjel,pastarnac), apoi se va aduga o lingurita de ulei vegetal (ulei de germeni de porumb,ulei de masline).
La 6 luni si 1 saptamana, in supa de legume se va introduce carnea (vita, piept de gaina), fiarta separat timp de 2-3 ore.
La varsta de 6 luni si 2 saptamani se va introduce si masa de fructe, de la ora 10.00, o banana+un mar parmen auriu copt in cuptor + 2-3 lingurite de cereale fara gluten. La 6 luni si 3 saptamani se poate introduce treptata branza de vaci facuta in casa (1 lingurita in piureul de fructe pana la 10 lingurite de branza in 10 zile in piureul de fructe).
La varsta de 7 luni, in loc de carne se pot introduce 2-3 ficatei de pui, fierti separat timp de o ora.
La varsta de 8 luni, sugarul poate primi: iaurt natural cu fructe proaspete, mamaliguta, paste fainoase, paine, biscuiti, prajituri dietetice facute in casa, papanasi.
La varsta de 9 luni se pot introduce leguminoasele: fasolea verde, soia, lintea, mazarea, ardeiul gras, ciorbele putand fi acrite cu lamaie, bors. Sugarul poate manca mancare gatita dar cu restrictie de sare, prajeli, condimente, carne de porc, grasimi vegetale.Tot la aceasta varsta poate primi carne de peste, sunca presat slabe de pui, sufleuri, sosuri albe.
Pana la varsta de un an sunt interzise: mierea de albine, albusul de ou, alunele, nucile, ciocolata, alimente prajite.
Odata cu inceperea diversificarii, se va tine cont ca sugarul trebuie sa primeasca si lichide, in cantitate suficienta, apa plata, ceaiuri, sucuri de fructe facute in casa.