Sari direct la conținut

Dezbatere la Ministerul Educatiei pe tema Religia la clasa pregatitoare. ONG-urile au cerut reducerea orelor de religie si renuntarea la notarea elevilor

HotNews.ro

Zece asociatii si ONG-uri au fost prezente joi, 22 martie, la Ministerul Educatiei, pentru a dezbate curriculumul scolar pentru clasa pregatitoare. Discutiile s-au centrat pe predarea disciplinei Religie in clasa pregatitoare, pe baza curriculumului prezentat de Ministerul Educatiei si care va fi aplicat din toamna, a declarat pentru HotNews.ro Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania (ASUR). Potrivit acestuia, printre propunerile pe care asociatiile le-au inaintat Ministerului Educatiei se numara inscrierea copiilor pentru a urma orele de religie numai in urma unei cereri exprese a parintilor si posibilitatea ca elevilor sa nu li se mai dea note la religie.

Introducerea disciplinei Religie la clasa pregatitoare „nu face decat sa impinga indoctrinarea religioasa care deja se intampla in scoli la un nou nivel. De data aceasta sunt vizati copii la niste varste mult mai fragede si implicit niste copii mult mai vulnerabili”, a declarat pentru HotNews.ro Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania (ASUR).

Potrivit acestuia, la intalnirea de astazi de la Ministerul Educatiei la care a fost prezent si ministrul Catalin Baba cele zece asociatii si ONG-uri prezente au discutat despre oportunitatea predarii tehnologiei informatiei in scoli, dar subiectul care a fost dezbatut pe larg a fost cel al introducerii disciplinei Religie la clasa pregatitoare.

„Noi am facut cateva propuneri concrete, care stau la latitudinea Ministerului Educatiei si care nu impun schimbari legislative majore”, a precizat Patrascu.

Propunerile inaintate Ministerului Educatiei de catre ONG-uri:

1. Renuntarea la studierea Religiei in toti anii de scoala. „Legea Educatiei Nationale prevede ca religia este parte din trunchiul comun si in ciclul primar, si in general si in liceal. Dar legea nu se prevede nicaieri ca religia trebuie studiata in toti acesti ani” – Toma Patrascu.

2. La inceputul fiecarui an scolar, inscrierea copiilor la orele de religie trebuie facuta doar in urma unei cereri exprese a parintilor. „Parintii trebuie informati de optiunea pe care o au, si anume de a nu participa la orele de religie”.

3. La orele de religie sa nu se dea note si rezultatele evaluarilor la aceasta disciplina sa nu se ia in calcul la stabilirea notei finale. Motivul il reprezinta faptul ca la orele de religie se dau de cele mai multe ori note foarte mari, sustine Toma Patrascu.

„Intr-o lucrare realizata de Vasile Timis, fost inspector general de religie in Ministerul Educatiei si fost secretar de stat in Ministerul Culturii, se precizeaza urmatoarele: ‘Nu trebuie ignorata nici psihologia copilului, care se simte bine cand ia note bune. Fara a bagateliza notarea la religie, credem ca e binevenita notarea generoasa in virtutea iubirii si a ingaduintei crestine. (…) Fericiti profesorii de religie care nu isi fac un obicei din a da note slabe’. Lucrarea se afla in bibliografia pe care trebuie sa o parcurga cei care dau concurs de ocupare a unui post de profesor pe disciplina religie. Asta este o invitatie in a mitui elevii cu note mari pentru a participa la orele de religie, in conditiile in care intrarea la licee si chiar la facultati se face in baza mediei generale”, a declarat vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania.

4. Profesorii de religie sa nu mai fie platiti din bugetul Ministerului Educatiei. „Aceasta este o propunere pe care nu am apucat sa o discutam astazi, dar pe care noi o sustinem demult”, a spus Patrascu. Potrivit acestuia, in prezent in Romania sunt aproximativ 10.000 de profesori de religie, „multi preoti care greveaza bugetul MECTS cu zeci de milioane anual. Fara sa mai punem in calcul cheltuielile cu achizitia de manuale si cu organizarea de olimpiade”.

Concluzia intalnirii de astazi a fost „sa continuam consultarile pe acest subiect deosebit de important pentru societate”, a sustinut vicepresedintele ASUR.

In manualele de religie aprobate de Ministerul Educatiei sunt numeroase indemnuri pentru copii de genul: „Alege-ti prieteni religiosi”, „Vasile are mai multi prieteni, evalueaza-i din punct de vedere al moralei crestine”, a declarat Toma Patrascu, care spune ca acestea „sunt niste indemnuri directe la segregare pe motive religioase”.

Descarca de aici Programa scolara pentru disciplina Religie

Curriculumul pentru clasa pregatitoare a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei pe 29 februarie, urmand ca el sa fie aplicat din aceasta toamna. Ministerul precizeaza intr-un comunicat ca „documentele sunt supuse dezbaterii publice, astfel incat toti cei interesati pot contribui cu propuneri constructive, trimise la adresa de e-mail clasapregatitoare@medu.edu.ro sau, in scris, pe adresa MECTS (str. General Berthelot nr. 28-30, Bucuresti, sector 1, cod 010168). Opiniile vor fi primite incepand de joi, 1 martie 2012, timp de doua saptamani”.

Ministerul Educatiei a inclus religia printre disciplinele care se vor studia in clasa pregatitoare, cu o ora pe saptamana. Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca parintii pot alege, ca si la celelalte clase, o alta disciplina din trunchiul comun din care face parte si religia sau pot alege sa studieze confesiunea careia ii apartin. Cu alte cuvinte, daca parintii nu vor ca elevul sa studieze religia, acesta poate studia disciplina „Educatie pentru societate” sau alte discipline optionale care fac parte din aria curriculara in care este cuprinsa si Religia, la clasa pregatitoare.

Prevederile din Legea Educatiei Nationale:

Art. 18. – (1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro