Sari direct la conținut

Politic Show: Ciuhandu se vrea Oprescu doi: Daca USL ar sustine un primar independent se poate discuta; Paleologu: Basescu vrea sa ramana in istorie. Nici Napoleon n-avea o semnatura atat de grandioasa; De ce se refugiaza parlamentarii la primarii si CJ-uri

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

Ciuhandu se vrea Oprescu doi: Daca USL ar sustine un primar independent se poate discuta. Curtat intens de liberalii locali, dar si de liderii nationali ai PSD, primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu a sugerat, astazi, ca ar prefera modelul Oprescu: sustinerea sa ca primar independent sau neafiliat partinic, desi el este in prezent membru al aripii Ciorbea din PNtCD. In prezent, candidaturile USL pentru acest judet nu au fost batute in cuie, decizia liderilor USL depinzand in mare masura de deznodamantul negocieilor cu USL. Liberalii tin cu dintii de candidatura la primarie si l-ar vrea pe Ciuhandu inregimentat. Mai maleabili, social-democrati, inclusiv liderul Victor Ponta, au dat semnale ca l-ar accepta pe Ciuhandu in orice postura care l-ar lega electoral de USL la alegerile locale din 10 iunie. Totusi, in rezerva sunt pastrati presedintele PNL Timis, Nicolae Robu, si cel al PSD Timis, Titu Bojin, drept candidatii USL la Primaria Timisoara, respectiv Consiliul Judetean Timis. Primarul Timisoarei a admis ca intre PNTCD – gruparea Victor Ciorbea si USL au loc negocieri la nivel central, dar a precizat ca inca nu s-a discutat despre o candidatura a sa din partea USL, scrie EVZ.

Paleologu: Basescu vrea sa ramana in istorie. Nici Napoleon n-avea o semnatura atat de grandioasa! Vicepresedintele PDL Theodor Paleologu considera ca Traian Basescu vrea sa ramana in istorie prin revizuirea Constitutiei, el mentionand ca semnatura presedintelui lui seamana cu cea a lui Ludovic al XIV-lea si ca „nici macar Napoleon n-avea o semnatura atat de grandioasa”. „Sunt slabe sperante sa iasa ceva rezonabil din ciulamaua politica romaneasca, in privinta modificarii Constitutiei. Liderii opozitiei gresesc cand nu iau in calcul propunerea presedintelui de a-si scurta mandatul, in schimbul modificarii legii fundamentale. Traian Basescu vrea sa ramana in istorie prin revizuirea Constitutiei. Semnatura lui seamana cu cea a lui Ludovic al XIV-lea, nici macar Napoleon n-avea o semnatura atat de grandioasa!”, a declarat Paleologu la RFI. In opinia sa, trebuie luata foarte in serios propunerea presedintelui de a demisiona, in caz ca se ajunge la o modificare a Constitutiei, un consens cu partidele din opozitie pentru modificarea Constitutiei, anunta Gandul.

De ce se refugiaza parlamentarii la primarii si CJ-uri. Paralizat acum de greva opozitiei, Parlamentul are sanse si mai mici sa poata functiona dupa alegerile locale, in conditiile in care peste 30 de senatori si deputati vor sa dea mandatul de parlamentar pe unul de primar sau sef de consiliu judetean. Fenomenul migrarii dinspre Senat sau Camera Deputatilor spre autoritatile locale s-a inregistrat si in 2008, motivat insa atunci de disparitia votului pe lista prin introducerea votului semi-uninominal. Doar la Camera Deputatilor au devenit vacante in 2008, dupa alegerile locale, 14 mandate de parlamentar. Acum, fenomenul are doua posibile explicatii. Fie respectivul parlamentar nu crede ca mai are sanse sa castige un mandat (ori ca si-a pierdut influenta in partid si nu va mai fi desemnat candidat, ori sta foarte prost in sondaje in comparatie cu adversarii de la celelalte partide, ori se teme de mecanismul redistribuirii), fie este mutat de partid din cauza vesnicei lipse de cadre, informeaza Romania Libera.

Dezbateri pe revizuirea Constitutiei la comisia juridica. Deputatii USL si UDMR, absenti. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a demarat dezbaterile la proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei, in lipsa deputatilor UDMR, ai grupului minoritatilor si ai PSD si PNL. La sedinta comisiei sunt prezenti numai parlamentarii PDL si UNPR, alaturi de reprezentanti ai Guvernului, CSM, Avocatul Poporului, Administratia Prezidentiala, Consiliul Legislativ si Monitorul Oficial. Parlamentarii prezenti au eliminat amendamentul UDMR la articolul 1 din legea fundamentala, care ar fi scos din Constitutie caracterul „national” al statului roman. Iustin Cionca (PDL) a explicat, citat de Mediafax, ca amendamentul UDMR „incalca limitele revizuirii Constitutiei prevazute de articolul 152 alineat 2 din legea fundamentala, potrivit caruia caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman nu poate forma obiectul revizuirii Constitutiei”, scrie EVZ.

Un deputat PDL vrea ca angajatii sa fie liberi de ziua de nastere. „Angajatul vine la munca cu diferite cadouri, chiar bauturi alcoolice, si nu da randament”. Deputatul PDL Marius Rogin va depune un proiect de lege de modificare a Codului Muncii, astfel incat angajatii sa poata beneficia de o zi libera atunci cand isi serbeaza ziua de nastere. Rogin sustine ca reglementarea este foarte buna pentru ca avantajeaza atat angajatul, cat si angajatorul, astfel incat sa nu fie „perturbata” o zi de munca. „In foarte multe cazuri, un cetatean care este angajat doreste sa-si serbeze ziua si face un artificiu si se prezinta la munca cu diferite cadouri, chiar si bauturi alcoolice, iar in perioada respectiva nu da randament la serviciu pentru ca se gandeste la ziua lui de nastere. Pe de alta parte, si angajatorul are probleme pentru ca sunt solicitati sa participe toti membrii din acel colectiv”, a declarat deputatul PDL. Din acest motiv, Rogin considera ca o astfel de zi libera ar scuti angajatorul de timp pierdut, avand avantajul „ca nu-i va fi perturbat procesul de productie”. Intrebat daca a consultat si patronatele, deputatul a recunoscut ca nu a facut-o in mod direct, dar ca o va face daca va fi nevoie, anunta Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro