Ministrul Baba: UMF Targu Mures – institutie multiculturala cu predare in romana, maghiara si engleza
Noua facultate de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures este o institutie multiculturala cu programe in limba romana, maghiara si engleza, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, ministrul Educatiei, Catalin Baba.
„Facultatea de Medicina si Farmacie, domeniul de licenta Sanatate, are programe in limba romana, limba maghiara si in limba engleza. Astfel, specializarea Asistenta medicala generala cu 50 de locuri, Medicina – 200 de locuri si Farmacie – 75 de locuri au programe in limba maghiara”, a explicat ministrul Educatiei.
De asemenea, o alta specilizare – Medicina, cu 50 locuri este in limba engleza. La acest program se pot inscrie atat candidati romani, cat si maghiari, a mai spus ministrul Catalin Baba.
La specializarea Moase, unde sunt 25 de locuri, programele sunt in limba romana si in limba maghiara. Capacitatea de scolarizare va fi in proportie de 50 la suta pentru limba romana si 50 la suta pentru limba maghiara, a explicat ministrul.
Proiectul Hotararii de Guvern pentru modificarea HG 966/2011 privind Nomenclatorul domeniilor si al specializarilor sau programelor de studii universitare, a structurii institutiilor de invatamant superior, a domeniilor si programelor de studii universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu a fost pus, marti, in dezbatere publica, pentru zece zile, pe site-ul Minsiterului Educatiei.
Astfel, potrivit proiectului de act normativ, la Facultatea de Medicina si Farmacie, specializarea Medicina va avea o linie de predare in limba maghiara, pentru 200 de studenti, cu 360 de credite transferabile, si o linie cu predare in engleza, pentru 50 de studenti.
De asemenea, la specializarea Farmacie va fi o linie de predare in limba maghiara, pentru 75 de studenti, numarul de locuri fiind autorizat sa functioneze provizoriu in anul universitar 2012-2013, iar la specializarea Moase vor fi 25 de locuri, capacitatea de scolarizare fiind 50 la suta pentru limba romana si 50 la suta pentru maghiara.
Facultatea de Medicina Dentara, specializarea Medicina Dentara, va avea 140 de locuri, si aici capacitatea de scolarizare fiind 50 la suta pentru limba romana si 50 la suta pentru maghiara.
Potrivit Ministerului Educatiei, modificarea structurii UMF din Targu Mures se inscrie in preocuparile ministerului pentru dezvoltarea statutul de universitati multiculturale si multilingve, „in vederea compatibilizarea sistemului national de invatamant cu sistemul european de educatie si formare profesionala”.
Dupa ce actul normativ va fi publicat in Monitorul Oficial, UMF Targu Mures va incepe procedurile administrative pentru organizarea alegerilor si numirea persoanelor care sa coordoneze din punct de vedere administrativ facultatea, astfel incat sa fie asigurata desfasurarea in cele mai bune conditii a procesului educativ la inceputul anului universitar 2012-2013, se mai arata in nota de fundamentare a proiectului.
Rectorul UMF Targu Mures, Constantin Copotoiu, sustine ca prin infiintarea unei linii sau sectii in limba maghiara studentii maghiari ar fi de fapt dezavantajati, intrucat numarul de locuri care ar fi scoase la concurs pentru ei ar trebui sa scada drastic, astfel incat sa fie respectate standardele ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior-n.r.). Acestea prevad ca trebuie sa existe un cadru didactic la cinci studenti, insa acum sunt doar 124 de cadre didactice maghiare la 1.755 de studenti maghiari.
Rectorul spune ca nu se opune invatamantului in limba maghiara, dar ca infiintarea unei linii sau sectii nu este posibila in prezent pentru ca sunt prea putini dascali maghiari.
Deputatul UDMR Attila Korodi a declarat, marti seara, la DIGI 24, ca in cazul neinfiintarii liniei de predare in limba maghiara riscul ar fi ca in urmatorii zece ani sa ca dispara corpul profesoral maghiar, care sa poate veni in „satisfacerea cererii studentilor de a avea cunostinta de medicina, de a-si insusi specializarea”.
Concret, neaplicarea noilor prevederi ar determina ca in termen de zece ani sa se desfiinteze corpul profesoral maghiar din cauza insuficientei suportului de resurse umane de predare. „Intervenim din punctul de vedere al Guvernului, dupa lungi dezbateri, care au inceput de anul trecut, la UMF Targu Mures”, a spus Korodi.
Politicianul a precizat ca nu s-au luat decizii formale, ci s-a tergiversat.
La randul sau, rectorul Constantin Copotoiu a declarat, la DIGI 24, ca riscul este acela de a se reduce numarul de studenti la limba maghiara din cauza lipsei cadrelor universitare si aceasta nu pentru ca nu s-au scos posturi la concurs. „La ultima sesiune, sase posturi nu au fost ocupate la limba maghiara pentru ca nu au fost concurenti”, a mai spus rectorul.