Politic Show: PSD ar putea contesta Legea lustratiei la CCR; Sulfina Barbu: Pentru a-l scapa de lustratie pe Voiculescu, Antonescu distruge identitatea PNL; Ion Iliescu, despre modificarea Codului Penal cu privire la eliminarea prescrierii infractiunilor de omor: "Rezultatul agitatiei lui Maries"
PSD ar putea contesta Legea lustratiei la CCR. Legea Lustratiei este o lege „facuta pentru anumite persoane”, iar daca juristii PSD vor descoperi elemente de neconstitutionalitate vor contesta actul normativ la Curtea Constitutionala, a declarat liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa. „Probabil ca asta-noapte cineva a visat ca trebuie adoptata Legea Lustratiei. Pe picior asa, timp de o ora, s-a lucrat in comisie in timpul plenului pentru a redacta raportul”, a comentat Dusa, conform Agerpres. „Si iata ca a iesit un raport, pe un proiect de lege important care venea sa clarifice anumite aspecte legate de disputa aceasta care dureaza de ani de zile, dar a iesit un raport facut pentru anumite persoane. (…) In timpul plenului si-au dat seama: „stati, ce am facut, il lustram pe fostul premier, il lustram pe actualul premier?” si, inedit, cu zece minute inainte de a veni domnul Melescanu pentru a primi votul in Parlament, il lustrau si pe dansul. Si atunci, in birou cred ca la presedintele Camerei au si modificat textul legii. Contrar prevederilor regulamentare au folosit acea cutuma, ca este vorba de o eroare materiala, si au scos toate cele articole care se refereau la UTC si la misiunile diplomatice, la consulate si la atasatii acestor misiuni pentru a nu-i lustra pe cei trei”, a declarat social-democratul, scrie EVZ.
Ion Iliescu, despre modificarea Codului Penal cu privire la eliminarea prescrierii infractiunilor de omor: „Rezultatul agitatiei lui Maries”. Camera Deputatilor a adoptat astazi un amendament la Codul Penal, potrivit caruia crimele mai vechi de 20 de ani nu vor mai fi prescrise, aici fiind incluse si infractiunile de omor de la revolutie. Modificarea adusa Codului Penal a starnit nemultumiri, presedintele de onoare al PSD-ului, Ion Iliescu, considerand ca este „rezultatul agitatiei lui Maries”. Ion Iliescu a declarat, astazi, ca demersul modificarii legii codului penal cu privire la prescrierea infractiunilor de omor este rezultatul „agitatiei acestui Teodor Maries, un tip obscur, cultivat, din diverse motive, de unii si de altii”. „Eu l-as intreba, mai degraba, pe acest om din ce traieste si ce fel de revolutionar este, din moment ce nu l-a cunoscut nimeni ca atare, in decembrie 89”, anunta Gandul.
PDL a fost la un pas de a-si lustra oamenii. Deputatii PDL din comisia juridica l-au inclus pe Mihai Razvan Ungureanu pe lista lustrabililor. Greseala a fost reparata in plen. Camera Deputatilor a adoptat, ieri, legea lustratiei in absenta Opozitiei. Persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist nu vor putea fi numite in functii pentru cinci ani consecutiv, dar dreptul la candidatura nu le poate fi interzis, potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale. Cu toate ca au fost singuri la sedinta comisiei juridice, reprezentantii PDL au votat mai multe amendamente care afectau chiar oameni din tabara Puterii. Ei au decis sa fie lustrabili fostii membri si supleanti ai Comitetului Central al UTC, iar „victima” ar fi fost actualul premier, Mihai Razvan Ungureanu, care a detinut o astfel de functie inainte de 1989, informeaza Adevarul.
Sulfina Barbu: Pentru a-l scapa de lustratie pe Voiculescu, Antonescu distruge identitatea PNL. Presedintele Organizatiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, sustine ca, prin absenta de la dezbaterea Legii lustratiei, liberalii au renuntat la principiile si vocatia lor politica, ea adaugand ca, pentru a-l scapa de lustratie pe Dan Voiculescu, Crin Antonescu distruge identitatea liberala a PNL. „Am asistat astazi in Parlamentul Romaniei la absenta liberalilor de la dezbaterea Legii Lustratiei. Este un moment trist pentru ca, de fapt, am asistat la actul final al sinuciderii identitatii liberale a PNL. Dezbaterile la Legea Lustratiei nu puteau tine departe de Parlament niciun liberal autentic, chiar daca sunt in plina greva parlamentara. Din contra, liberalii trebuiau sa faca azi o exceptie si sa fie prezenti la dezbateri pentru a demonstra ca nu abdica de la principiile care ii definesc. Pentru multi ani, in politica noastra cand spuneai PNL te gandeai imediat la suporterul infocat al Legii Lustratiei, un gest politic prin care oamenii politici de dreapta incercau sa elimine influenta comunismului asupra democratiei din Romania”, scrie Sulfina Barbu in comunicat, scrie Romania Libera.
Victor Ponta: „Dl Antonescu nu vrea sa fie presedinte-jucator”. Presedintele PSD nu regreta discursul temperat pe care l-a tinut la investitura actualului guvern si spune ca l-ar tine din nou. „Acel discurs doar pentru cei mai putin atenti a fost o surpriza”, a declarat Ponta la emisiunea „Ultimul cuvant”, reamintind ca si la audierile organizate la Bruxelles, pe fondul protestelor din ianuarie din Romania, a avut un discurs ponderat. Ponta a definit aceasta modificare a strategiei sale drept o „schimbare fundamentala, dar constienta si dorita”. Intrebat cum se impaca aceasta rebranduire a sa cu discursul in continuare agresiv al partenerului sau de alianta, Crin Antonescu, Ponta a subiniat ca este vorba despre o impartire a rolurilor, pentru ca Antonescu e candidatul USL la presedintia Romaniei, in timp ce el este potentialul prim-ministru, anunta EVZ.
Udrea: Daca avea curaj sa-si spuna opiniile, Hardau ar fi aflat ca vreau candidati ce aduc rezultate. Presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, spune ca, daca a fi avut curajul „civic si politic” de a-i impartasi opiniile atunci cand s-au intalnit in Parlament, Mihail Hardau ar fi aflat ca ea doreste sa propuna si sa sustina o echipa de candidati care aduce cele mai bune rezultate pentru partid. Udrea apreciaza, intr-o declaratie ca senatorul PDL de Cluj Mihail Hardau se informeaza despre bunul mers al organizatiei PDL Bucuresti de la postul de televiziune Antena 3. „Vreau sa il asigur pe dl. senator ca ma voi gasi in continuare in prima linie a luptei electorale, tot asa cum, cu „curaj, competenta si onoare”, am luptat cu adversarii politici si in perioada in care am fost „ministru direct implicat in procesul de reforma”. Daca ar fi avut, la randul sau, curajul „civic” si „politic” de a-mi impartasi opiniile domniei sale ultima data cand ne-am intalnit in Parlament, dl. Hardau ar fi aflat ca inteleg, in calitate de presedinte PDL Bucuresti, sa propun si sa sustin o echipa de candidati care aduce cele mai bune rezultate pentru partid in capitala la alegerile locale si la cele parlamentare”, adauga Udrea, informeaza Gandul.