Egipt: Rezultatele oficiale arata ca islamistii au obtinut doua treimi din mandate in Parlamentul de la Cairo. Fratia Musulmana, marele castigator
Partidul Libertatii si Justitiei al Fratiei Musulmane a castigat 38% din locurile acordate listelor de partid in Parlamentul de la Cairo, formatiunile islamiste reusind sa-si adjudece doua treimi din forul legislativ egiptean, asa cum de altfel se si anticipase in ultimele saptamani, transmite Reuters.
Potrivit rezultatelor anuntate de Inaltul Comitet Electoral, formatiunea islamista conservatoare salafista Partidul Nour a obtinut 29% din locurile oferite pe liste. Liberalii de la Noul Wafd si coalitia Blocul egiptean, seculara, au ocupat locul trei, respectiv patru in optiunile alegatorilor.
Coalitia Revolutia Continua, dominata de gruparile de tineret aflate in fruntea protestelor care l-au indepartat pe Hosni Mubarak, a obtinut sub un milion de voturi, avand doar sapte mandate in Adunarea Poporului.
Reuters scrie ca, potrivit unui sistem electoral complex, doua treimi din locurile Parlamentului egiptean sunt decise de reprezentarea proportionala pe liste de partid. Cealalta treime este revendicata de candidati individuali, ce sunt votati direct de alegatori.
Egiptenii au votat in trei etape, de-a lungul a sase saptamani, pentru a-i alege pe cei 498 de membri ai Adunarii Poporului. Alti zece membri sunt numiti de conducerea militara.
Partidul Libertatii si Justitiei are 127 de locuri obtinute pe listele de partid si alte 108 castigate in mod direct, in timp ce Nour are aproape un sfert din mandatele parlamentare.
Alegerile au fost organizate la un an dupa ce fostul lider egiptean, Hosni Mubarak, a fost demis in urma unei revolte populare, in luna februarie 2011.
Mubarak risca pedeapsa cu moartea in cazul in care se dovedeste ca a ordonat impuscarea protestatarilor. In plus, el este judecat pentru abuz in serviciu si fapte de coruptie.
Alaturi de Mubarak si fiii sai, mai sunt acuzati fostul ministru de interne Habib El-Adly si alti fosti oficiali din timpul regimului sau.
Fostul presedinte egiptean s-a declarat nevinovat, afirmand ca respinge toate acuzatiile.
Un nou presedinte urmeaza sa fie ales in iunie, potrivit calendarului stabilit de guvermarea militara.
Partidul Libertatii si Justitiei a promis ca toti egiptenii „vor avea o voce” in noul Parlament, insa islamistii vor detine o influenta majora in ceea ce priveste realizarea unei noi Constitutii. Acesta urmeaza sa fie realizata de un comitet de 100 de persoane, ales de parlamentari.