Sari direct la conținut

O femeie din Neamț a murit după ce a decis să nască acasă, cu o „moașă” găsită pe Facebook. Semnal de alarmă tras de medici asupra unui fenomen care ia amploare în România

HotNews.ro
La spital, Foto: Syda Productions | Dreamstime.com
La spital, Foto: Syda Productions | Dreamstime.com

O femeie de 42 de ani din judeţul Neamţ a murit după ce a decis să nască acasă, cu ajutorul unei moașe găsite pe Facebook, deși mai mulți doctori o avertizaseră că este o sarcină cu risc și este recomandată nașterea prin cezariană. Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi atrage atenţia asupra pericolului la care se expun femeile care nasc acasă, apelând la moașe găsite pe internet: „Aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită”.

Potrivit medicului Mircea Onofriescu, în 15 mai la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ a fost adusă în stare de şoc şi intubată o femeie care a născut la domiciliu asistată de o moaşă. Femeia, în vârstă de 42 de ani, era la prima sarcină şi avea trombofilie şi scleroză multiplă.

  • „Ea a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ care i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană, fiind prima naştere la vârsta de 42 de ani, cu trombofilie şi scleroză multiplă.
  • Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu. S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei.
  • A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată.
  • Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze dar această pacientă a decedat până la urmă”, a declarat doctorul Mircea Onofriescu, citat de Agerpres.

Practică ilegală în România

Profesorul ieşean a subliniat că naşterea voluntară şi deliberată la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România, pentru că nu este reglementată naşterea la domiciliu, iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu:

  • „Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită.
  • Trebuie de reţinut că naşterea la domiciliu în unele ţări europene este reglementată şi practicată, dar există o altă infrastructură şi logistică.
  • În Belgia sau în Olanda sunt cadre care au un atestat recunoscut de casele de asigurări, de serviciile publice de sănătate, să asiste naşterea la domiciliu.
  • În momentul în care aceste persoane se duc şi încep să urmărească un travaliu, serviciul de ambulanţă este atenţionat, încât în orice moment o salvare dedicată să poată asigura transferul acestei gravide de la domiciliu în cel mai apropiat serviciu sanitar.
  • Este un sistem de organizare şi un sistem de planificare care este foarte bine pus la punct. În România acest lucru este interzis”.

„Din astfel de practici se nasc drame”

Conform Spitalului Județean Neamț, este al doilea deces înregistrat în acest județ în ultimele zile după ce gravidele au decis să nască acasă cu ajutorul moaşelor.

  • „După ce pacienta a născut acasă, aceasta a sângerat abundent și prin nerecunoasterea pericolului si a complicatiilor ce survin în urma sângerării apărute, de către personalul necalificat medical, s-a întârziat nepermis de mult anunțarea ambulanței și pacienta a intrat în stop cardiorespirator. Pacienta a ajuns în spital în comă,intubată după 3 stopuri cardiace resuscitate și în ciuda tuturor eforturilor medicilor din spital (ginecologi, medici anestezisti si de terapie intensivă, chirurgi, neurolog, cardiolog) și a utilizării unui volum important de resurse medicale, nu s-a mai putut face nimic și a survenit decesul.
  • Dorim să transmitem pe această cale opiniei publice că dacă aveţi prietene, rude, soţii, cunoştinţe care plănuiesc sau îşi doresc să nască la domiciliu, să le îndrumaţi către o unitate spitalicească pentru a primi asistenţă medicală de specialitate şi a reduce riscurile pe care nu le cunosc sau nu le înţeleg.
  • Din astfel de practici se nasc drame, drame care afectează pe termen lung atât familiile implicate cât şi pe noi, cadrele medicale. Condamnăm ferm astfel de practici şi vrem să ne arătăm solidaritatea şi să transmitem un semnal de alarmă cu privire la acest trend periculos şi din păcate din ce în ce mai răspândit şi promovat în mediul online”, transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, colectivul secţiei Obstetrică Ginecologie şi Neonatologie a SJU Piatra Neamţ.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro