Emil Boc: De la 1 ianuarie vor putea fi publicate pe SEAP anunturile pentru parteneriatele public-private
In acest moment exista investitori din Coreea de sud si din zona Golfului interesati de proiectele care vor fi realizate in parteneriate public-private in Romania, a declarat premierul Emil Boc in cadrul unei conferinte Forum Invest. Potrivit acestuia, exista un potential foarte mare pentru realizarea unor astfel de investitii nu numai la nivel national, ci si la nivel regional si judetean. In acest moment, legislatia privind parteneriatele public-private este pusa la punct. „Mai avem de rezolvat doar din punct de vedere tehnic. De la 1 ianuarie se modifica formula SEAP pentru deschiderea pe parteneriate public-private”, a precizat Boc. Printre primele proiecte care vor fi realizate printr-un astfel de instrument va fi hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti. Boc sustine ca in primavara va fi selectat deja investitorul.
La randul sau, Mihai Prisacariu, Director General, Unitatea Centrala pentru Coordonarea Parteneriatului Public- Privat, a spus ca pana in 2012 ar putea fi realizate investitii de circa 50 de miliarde de euro.
Aceste proiecte vin in completarea investitiilor realizate cu bani de la bugetul de stat sau cu fonduri europene, a precizat Boc.
„Pana acum Romania nu a avut o lege a parteneriatului public-privat. Poate daca ar fi avut aceasta lege inca din anii ’90, Romani ar fi aratat altfel in materie de infrastructura. Este suficient sa ne uitam la Uniunea Europeana si vedem ca majoritatea autostrazilor au fost facute in parteneriate public-private. Romania nu a utilizat acest instrument (…) Cati nervi am consumat pentru ca acest cadru normativ sa fie asigurat”, a spus Boc.
Proiectul de peste 1 miliard de euro care vizeaza hidrocentrala Tarnita- Lapusesti este intr-o faza avansata, urmand ca in primavara sa fie selectat investitorul, a precizat Boc.
Premierul a mai spus ca alte proiecte care vor fi realizate in acest mod sunt: tronsonul de autostrada Pitesti-Sibiu, tronsonul Comarnic-Brasov, unele tronsoane din Autostrada Transilvania, autostarda Targu-Mures-Iasi, reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, interconectorul de gaze AGRI, canalul de irigatii Siret-Baragan, spitale de urgenta si un penitenciar.
Guvernul a aprobat in aprilie o lista cu principalele proiecte care vor fi realizate in parteneriate public-private, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei Executivului. Pe lista se afla proiecte de constructie a unor autostrazi, centuri ocolitoare, hidrocentrale, termocentrale, poduri, canale, locuinte, spitale si a unui penitenciar.
„Acum suntem în momentul zero, avem legislaţie, dar avem nevoie de impulsul final. Aici, rolul primordial este al Guvernului”, a spus Boc.
„Vreau sa va asigur ca si in Guvern in fiecare saptamana, alaturi de absorbtia fondurilor europene, este informare privind stadiul proiectelor de infrastructura si fiecare trebuie sa-si completeze lucrurile pe care le face. Nu e usor sa pregatesti un proiect de 2 miliarde de euro, dar, daca nu exista picatura chinezeasca, nu se realizeaza”, a spus Boc.