Sari direct la conținut

Firmele care promit castiguri pentru adeziuni la Casele private de sanatate actioneaza ilegal, avertizeaza Comisia de supraveghere a asigurarilor

HotNews.ro

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a atentionat miercuri asupra aparitiei unor firme, care au inceput recrutarile pentru atragerea adeziunilor la viitoarele Case Nationale de Asigurari de Sanatate ce vor fi create in sistem privat. Aceste firme fac promisiuni de ‘obtinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cat si bonusuri din performantele echipei’, spune CSA, care avertizeaza ca asigurarile nu se fac prin adeziuni ci prin contracte de asigurari incheiate numai de firmele de asigurari autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizati.

CSA precizeaza ca activitatile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizati pe piata de asigurari, sunt in afara legislatiei in vigoare, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 20.000 lei la 100.000 lei.

  • „Avertizam ca activitatea acestor societati comerciale ar putea aduce prejudicii grave imaginii pietei de asigurari, dar si asiguratilor si potentialilor asigurati. Asigurarile nu se fac prin adeziuni, ci prin incheierea unor contracte in schimbul platii unor prime de asigurare”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Autoritatea a subliniat faptul ca toate formele de asigurare, indiferent ca acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se incheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizati sa desfasoare activitate in piata de asigurari.

  • „Au aparut niste societati comerciale care fac traininguri contra sumei de 60-80 de lei, care promit ca dupa ce intra in vigoare aceasta lege privind reforma in domeniul sanatatii se vor putea face adeziuni si obtine mari castiguri. Din ce am auzit, in urma acestor cursuri nu se ofera nimic la mana, nici un certificat de absolvire sau de atestare. Contractele de asigurare nu sunt adeziuni”, a precizat pentru HotNews.ro Marinela Nemes, directorul juridic al CSA.

Pana la sfarsitul lui 2011, Guvernul s-a angajat in fata FMI sa elaboreze masurile legislative necesare reformei medicale, care ar putea duce la aparitia caselor de asigurari private.

Un proiect al noii legi a Sanatatii circula de cateva zile in lumea medicala si in mediul politic, iar luna trecuta HotNews.ro a obtinut din trei surse varianta proiectului care a intrat in dezbateri la Ministerul Sanatatii.

Citeste si:

Schimbarea la fata. Incepe cea mai importanta dezbatere a anului: cum va arata sistemul medical romanesc

EXCLUSIV Noul proiect al Legii Sanatatii. Apar primele controverse

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro