Sari direct la conținut

Eforturile Rusiei de a răsturna Guvernul Republicii Moldova ar fi conduse din Marea Britanie / Moscova instruiește o grupare paramilitară să o dea jos pe Maia Sandu – The Times

HotNews.ro
Maia Sandu, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia
Maia Sandu, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Un fost șef al poliției din Republica Moldova care locuiește la Londra recrutează o forță paramilitară pentru a da jos guvernul președintelui Maia Sandu în vederea instalării la Chișinău a unei puteri pro-Kremlin, afirmă un raport primit de ministerul britanic de Externe și obținut de jurnaliștii de la The Times.

Acuzațiile au fost confirmate de guvernul Maiei Sandu, acesta afirmând că Marea Britanie nu a aprobat deocamdată cererea de extrădare a ofițerului pe care au formulat-o autoritățile moldovene.

Situația a fost prezentată pe pagina sa de Twitter de către Maxim Tucker, autorul articolului din The Times, acesta citându-l inclusiv pe președintele Comisiei pentru apărare din parlamentul britanic, Tobias Ellwood, care a declarat că este „de neînțeles” de ce Marea Britanie nu l-a extrădat pe fostul șef al poliției moldovene.

„Timp de ani de zile Londra și-a dezvoltat o reputație de refugiu pentru oligarhii est-europeni care adesea au legături puternice cu Putin”, a deplâns Ellwood.

„Acest lucru se schimbă în sfârșit după [începerea războiului din] Ucraina, dar m-am întâlnit cu președintele moldovean de 3 ori în prezența unui înalt oficial al ministerului de Externe și problema acestei cereri de extrădare a fost ridicată”, a relatat el.

„Nu putem să ne limităm doar la Ucraina dacă suntem serioși în privința susținerii noastre pentru democrație în Europa”, a mai spus acesta.

Separatiștii pro-ruși din Republica Moldova au cerut „ajutorul” Moscovei

Articolul publicat de The Times vine după ce la începutul săptămânii separatiștii pro-ruși din Transnistria au cerut Moscovei să își extindă așa-zisa misiune de „menținere a păcii” în regiune prin trimiterea mai multor trupe. Mutarea a fost imediat denunțată de guvernul Republicii Moldova.

Această nouă escaladare a tensiunilor dintre Chișinău, Tiraspol și Moscova a venit după ce pe 13 februarie președintele Maia Sandu a anunțat pentru prima dată că autoritățile de la Chișinău sunt la curent cu un plan violent al Rusiei, ce include atacuri și luări de ostatici, de subminare a Republicii Moldova.

Imediat după aceste declarații, partidul pro-rus al oligarhului fugar Ilan Șor, despre care se crede că joacă un rol central în tentativele Moscovei de a destabiliza Republica Moldova, a început să organizeze proteste la Chișinău, aducând oameni cu autocarele pentru a manifesta împotriva guvernului pro-occidental al țării.

La puțin peste o săptămână după anunțul făcut de Maia Sandu, președintele rus Vladimir Putin a anulat un decret care data din 2012 și care recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană.

Presa rusă scria la momentul respectiv că Putin a anulat decretul „pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”.

Ulterior, o investigație publicată de Yahoo News la jumătatea lunii martie cu colaborarea mai multor instituții de presă din Europa a arătat că un plan de destabilizare a Chișinăului a fost întocmit chiar în interiorul Kremlinului, de către așa-zisul „Directorat Prezidențial pentru Cooperare Transfrontalieră”, același departament din cadrul administrației prezidențiale a lui Putin care a elaborat o strategie pentru anexarea Belarusului.

Rusia pregătește o organizație paramilitară care să răstoarne guvernul moldovean

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Chișinău a declarat pentru The Times că fostul șef al poliției este un jucător cheie în aceste eforturi ale Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental.

„Acesta și-a folosit legăturile din trecut pentru a recruta foști polițiști pentru un grup paramilitar care ‘protejează’ manifestații false împotriva guvernului”, a declarat și parlamentarul moldovean Radu Marian pentru The Times.

„Aceste manifestații sunt coordonate cu Moscova. Știm asta din rapoartele serviciilor noastre de informații, ale serviciilor americane de informații și din modul în care propaganda rusă le prezintă ca fiind ale unui partid de opoziție popular”, a mai declarat acesta.

Ziarul britanic mai notează că fostul șef al poliției conduce de la Londra un partid politic moldovenesc ca paravan și că recent a postat fotografii cu el participând la încoronarea regelui Charles al III-lea și la concursul Eurovision.

Documentul de la ministerul britanic de Externe despre el afirmă că acesta se află în centrul unei rețele complexe de actori proxy ai Rusiei care este condusă de FSB și grupul de mercenari Wagner.

Raportul susține că apariția partidului său politic și a forței sale de securitate, numită „Scutul poporului”, amintește de așa-zisele „forțe de autoapărare a Crimeii” care au apărut înainte de anexarea ilegală a peninsulei de către Rusia în 2014.

„Echipat cu dispozitive de comunicație sofisticate și uniforme de tipul celor folosite de forțele de ordine, și purtând însemne de identificare oficiale, grupul care numără aproximativ 130 de membri are trăsăturile unui grup paramilitar emergent”, mai notează documentul.

Urmărește ultimele evoluții din a 443-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro