Sari direct la conținut

Cum să-ți faci banii să se înmulțească: bursa, fonduri de investiții, obligațiuni, titluri de stat, imobiliare

Smile Media
Investiții, Foto: freepik.com
Investiții, Foto: freepik.com

​Mai multe coșuri pentru ca riscul să fie redus. Asta recomandă economiștii că trebuie să faci când o iei pe drumul investițiilor. Orice investiție are propriul risc și cu cât riscul este mai mare, cu atât este și câștigul mai ridicat.

Când ești tânăr îți permiți ca mare parte din economiile pe care le ai să le plasezi în active riscante. Nu spune nimeni că este bine să faci așa sau nu. Fiecare persoană este diferită, fiecare se raportează la bani în felul său.

*Textul nu reprezintă o recomandare de investiții, ci prezintă sumar câteva instrumente de investiții

Imobiliarele: ce câștig aduc?

În România, zona imobiliarelor atrage multă lume, ca mod de investiții. Multora le place să vadă acel activ fizic, să-l simtă.

Cea mai răspândită investiție este asta: apartamente/case date spre închiriere.

Cei care merg pe acest drum ori au banii pentru a achiziționa un apartament (ori au moștenit) sau fac un credit în speranța că-l vor achita din chiria primită și vor mai câștiga ceva în plus.

De exemplu, un calcul rapid ne arată că la un apartament de 70.000 euro se poate obține un câștig de circa 6-7% pe an (depinde de nivelul chiriei). Totuși, mai intervin unele costuri, așa cum știm: se sparge o țeavă, se strică instalația electrică, ori este nevoie de diverse sume pentru reparații în bloc.

Se poate întâmpla să plece chiriașii, iar până găsești alții de încredere să ții locul gol câteva luni. Astea reprezintă, de asemenea, un risc în ceea ce privește sumele pe care le încasezi.

O problemă a imobiliarelor ține de lichiditate. Dacă ai nevoie rapid de bani, până îl vinzi la un preț care să-ți convină poate dura câteva luni. Au fost cazuri în care s-au vândut de urgență la un preț sub cel al pieței, cred că mulți cunoaștem astfel de situații.

Fiscalitatea pe chirii este cea care supără multă lume din acest an. Trebuie să depui un formular (168) la ANAF prin care să înregistrezi contractul. După realizarea veniturilor, în anul următor trebuie să depui Declarația unică, iar aici s-au schimbat unele lucruri.

Dacă ai venituri din chirii în 2023, de exemplu, taxele sunt cele de mai jos, pe lângă impozitul pe venit de 10%, mai trebuie să plătești CASS la 6, 12 sau 24 de salarii minime.

(Evident, la ce este sub 6 salarii se plătește doar impozitul pe venit).

Așadar, în realitate poți ajunge la un câștig real de circa 5%. Depinde de nivelul chiriei, bineînțeles, iar asta ține de zonă, etaj etc. Deci poate fi și puțin mai mare.

Trebuie să ai în vedere toate lucrurile de mai sus dacă vrei să investești în imobiliare. Dacă ești o persoană care se simte mai confortabil cu o astfel de investiție, nu este rea, dar nici perfectă, la fel ca orice investiție. Are părți bune și părți proaste.

Randamentul scăzut și lichiditatea sunt cele două lucruri care o fac neatractivă, plus lucrurile legate de fiscalitate. Dacă e bine să ai în portofoliu mai mare și un astfel de activ, evident că reprezintă o idee bună. Dacă ai mai puțini bani, poți merge către alte tipuri de investiții.

Investițiile pe bursă: lichiditate mare în funcție de compania în care investești și randament potențial mai mare, dar și riscuri mai mari

Mulți recomandă investițiile pe piața de capital, dar nu poți să te arunci cu capul înainte fără să înveți puțin ce înseamnă o companie listată, cum să le urmărești, la ce indicatori să te uiți, care dau dividende, care e nivelul lor etc.

Bursa este pentru oricine, dar mai exact pentru oricine vrea să învețe despre ea. Altfel, te poți trezi ca la o cădere din cauza unui zvon auzit pe rețelele de socializare, poate nefondat, să vinzi.

Poți să urmezi prost trendul, să te panichezi, să nu înțelegi ce este pierderea potențială din cont.

Să facem, o paralelă cu un apartament, mai ales că am vorbit de imobiliare ceva mai sus. Dacă ai un apartament, prețul variază în funcție de piață. Dacă vine o criză imobiliară, el se va deprecia: valorează mai puțin.

Dacă îl vinzi atunci, vei încasa mai puțin. La fel și cu acțiunile. Cu cât înțelegi mai mult, cu atât vei lua decizii raționale în perioade în care există turbulențe.

În plus, și pe bursă poți alege companiile și în funcție de cele care dau dividende. Ele sunt impozitate la sursă (din 2023 cu 8%), dar dacă veniturile depășesc anumite plafoane vei plăti și CASS).

Randamentele sunt mai mari, dar și câștigurile potențiale sunt mai ridicate.

Și aici trebuie depusă Declarația unică. Dacă folosești broker din România, la venituri sub 6 salarii minime nu mai depui formularul la ANAF. Dacă ai peste, nu uita de contribuții: Formular 212 (Declarația unică).

Aceeași situație este și la fondurile de investiții, din punct de vedere al taxelor. În funcție de investițiile pe care le fac acestea, au un anumit risc. Acolo achiziționezi unități de fond. Dacă ai economii mici, poți cumpăra lună de lună în funcție de suma disponibilă pe care o ai (în cazul fondurilor deschise).

Diferența este că nu mai trebuie să stai să urmărești companiile. Se ocupă administratorul de asta. E ca și cum vrei să zbori cu avionul, dar alegi să ai încredere în pilot.

Ceea ce are bun piața de capital o reprezintă randamentul potențial, care e mai mare. Poți bate inflația. În plus, îți oferă lichiditate. Dacă ai nevoie rapid de bani, poți avea rapid acces la ei.

Titlurile de stat și depozite bancare, investiții cu risc scăzut

Ministerul Finanțelor lansează trimestrial titluri de stat Fidelis, care sunt tranzacționabile pe piața de capital, cât și Tezaur, care se pot cumpăra prin Poșta Română sau direct de la Trezorerie (prin SPV e puțin mai complicat, dar se poate).

Sunt cunoscute de toată lumea, dobânzile sunt ceva mai bune decât la bănci, iar avantajul este că nu se plătește impozit pe venit și contribuția la sănătate.

În schimb, la bănci trebuie să fii atent că pe lângă dobânda afișată mai există anumite comisioane, care în multe cazuri reduc mare parte din câștig. În plus, se plătește impozit pe venit, iar dacă acesta depășește 6 salarii minime și CASS.

Din punct de vedere al lichidității, ambele variante sunt accesibile. Singurul lucru negativ ar fi că foarte greu se bate inflația, la fel ca în cazul imobiliarelor. Dar, orice câștig este mai bun decât nimic.

Nu înseamnă că o investiție este mai bună decât cealaltă. Ține de fiecare persoană, de cunoștințele pe care le dobândește și apetitul pentru risc. Poate că cea mai bună investiție este cea pe care o înțelegi.

Secțiunea Dicționar Financiar este susținută de Alpha Bank

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro