INTERVIU Philip Lowe, director general pentru energie al Comisiei Europene: Romania este una dintre cele mai pro-active tari din Coridorul Sudic si poate deveni un exportator major de electricitate in urmatorii ani
Philip Lowe, directorul general pentru energie al Comisiei Europene, vorbeste intr-un interviu pentru HotNews.ro despre pozitionarea Romaniei in strategia energetica a UE, dar si despre obiectivele acestei strategii pana in 2050. Lowe spune in interviu ca primele rezultate ale testelor la centralele nucleare europene vor fi prezentate Consiliului European in decembrie 2011.
Informatia pe scurt:
- Prioritatile Comisiei Europene: sa confere caracter prioritar eficientei energetice; sa sprijine resursele regenerabile; sa integreze complet piata interna de energie; sa confere mai multa putere consumatorilor; sa investeasca in cercetare; sa sporeasca ponderea UE pe plan international
- Finalizarea la timp a pietei interne este o prioritate absoluta
- O politica energetica externa coordonata este necesara daca vrem sa promovam interesele UE la nivel global
- Rezultatele testelor de stres pentru facilitatile nucleare din UE vor fi facute publice in doua etape: decembrie 2011 si iunie 2012
- Locul Romaniei este de catalizator pentru integrarea regionala in Europa Centrala si de Est
Reporter: Care sunt prioritatile Comisiei Europene in sectorul energetic in 2011-2012?
Philip Lowe: Urmatorii 10 ani sunt esentiali pentru a indrepta UE spre obiectivele sale de energie si mediu si pentru a sprijini competitivitatea UE. Comisia Europeana se va concentra asupra a cinci prioritati principale: sa confere caracter prioritar eficientei energetice si sa sprijine resursele regenerabile, sa integreze complet piata interna de energie, sa confere mai multa putere consumatorilor, sa investeasca in cercetare si sa sporeasca ponderea UE pe plan international.
Astfel, pentru lunile urmatoare sunt planuite actiuni de la masuri de integrare suplimentara a pietei interne la definirea unei abordari paneuropene a planificarii, finantarii si dezvoltarii transfrontaliere a infrastructurii energetica. De asemenea, aceste actiuni se vor concentra substantial asupra unor noi propuneri de sporire a rolului eficientei energetice si crearea unor noi oportunitati de afaceri in sectoare noi. Nu in ultimul rand, ele vizeaza promovarea celor mai inalte standarde de siguranta in intreaga UE, mai ales in sectoarele nuclear si de foraj in ape de mare adancime.
Reporter: Comisia Europeana vrea sa propuna un Roadmap pentru sectorul energetic european pana in 2050. Cand va fi publicata si care sunt prioritatile? Care va fi rolul Romaniei in viitoarea strategie europeana?
Philip Lowe: Comisia si-a prezentat deja strategia pana in 2020; cu toate acestea e nevoie sa gandim dincolo de aceasta data pentru a ne asigura ca suntem pe drumul corect pentru a ne atinge obiectivele pe termen lung. Comisia Europeana pregateste Roadmap-ul 2050, explorand scenarii pentru decarbonizarea sistemului energetic al Europei pana in 2050. Desi pare ca decarbonizarea este fezabila din punct de vedere tehnic si economic – dat fiind ca angajamentul puternic si prezenta unei infrastructuri noi si adecvate -, toate eforturile pentru atingerea acestui obiectiv vor cere schimbari structurale majore.
Roadmap-ul nu va avea ca punct final 2050: dezvolta scenarii pentru realizarea decarbonizarii in sectorul energetic si descrie diferite optiuni. Aceste optiuni raman deschise si vor necesita decizii privind politicile. Aceasta inseamna ca, in acest stadiu, Comisia Europeana nu va acorda prioritate unui scenariu anume. Roadmap-ul pe Energie va constitui mai degraba baza pentru un dialog largit intre institutiile UE, Statele Membre, cetateni si jucatorii din piata despre provocarile energetice in urmatoarele decenii.
Intr-adevar, Romania are de jucat un rol-cheie in aceasta dezbatere. Trebuie sa-si modernizeze si imbunatateasca eficienta energetica beneficiind de sprijinul UE, dar este in acelasi timp unul dintre principalii actori in securizarea aprovizionarii Europei – o piatra de temelie a viitoarei strategii europene. Locul Romaniei este de catalizator pentru integrarea regionala in Europa Centrala si de Est, si unul dintre cele mai pro-active tari din Coridorul Sudic. Si, de asemenea, Romania poate deveni un exportator major de electricitate in urmatorii ani.
Reporter: La Summit-ul pe energie din februarie 2011 a fost luata decizia de a realiza proiectul pietei unice de energie pana in 2014. Credeti ca acest obiectiv poate fi realizat, dat fiind ca unele state membre nu au inceput inca procesul de liberalizare a pietei?
Philip Lowe: Finalizarea la timp a pietei interne este o prioritate absoluta, dupa cum au amintit unanim toti cei 27 de sefi de stat si de guvern. Este tot mai importanta atat pentru industrie, cat si pentru cetateni, avand in vedere peisajul energetic global care trece prin schimbari rapide si obiectivele noastre ambitioase in domeniul energiei si mediului. As dori doar sa mentionez doua exemple.
Realizarea retelelor energetice si a unitatilor de stocare necesare pentru urmatorul deceniu va pretinde politici si investitii coordonate la scara intregului continent. Mai mult, o piata interna foarte functionala este o conditie prealabila pentru dezvoltarea mai eficienta din punct de vedere al costurilor a unor tehnologii, de exemplu noile surse de energie. Nu este cale de intors: tinand cont de acest sentiment de stringenta, Comisia Europeana ajuta in prezent statele membre sa aplice in mod adecvat legislatia necesara, dar este, de asemenea, atenta la deplina implementare a acesteia.
– A intrat in structura Comisiei Europene in 1973
– A devenit director general al Directiei Generale pentru Dezvoltare in 1997
– Din 2002 pana in 2010 a fost director general al Directiei Generale pentru Concurenta
– Din februarie 2010 este director general al Directiei Generale pentru Energie
Carte de vizita Philip Lowe
Reporter: Comisia Europeana incurajeaza o abordare comuna europeana in ceea ce priveste partenerii externi importanti. Cum veti reusi sa convingeti statele membre sa ajunga la aceasta abordare comuna?
Philip Lowe: Inainte de toate, lasati-ma sa reamintesc obiectivul unei abordari mai bine coordonate, obiectiv care nu este sa schimbe echilibrul competentelor intre statele membre si Comisie sau se se amestece in relatiile energetice bilaterale cu tari terte. Avand, insa, in vedere evolutiile in domeniul reglementarii la nivel UE si schimbarile de pe pietele globale de energie, o politica energetica externa coordonata si asertiva este necesara, daca vrem sa promovam interesele UE la nivel global.
Statele membre inteleg tot mai mult beneficiile ca Europa sa vorbeasca la unison si sa actioneze ca un singur bloc. Acest lucru poate aduce o valoare adaugata reala si poate fi cea mai buna cale pentru securizarea intereselor noastre energetice in lume, pentru obtinerea de conditii care nu pot fi atinse prin negocieri bilaterale (ex: Desertec, dialogul UE-Rusia) sau pentru evitarea situatiilor in care decizii legate de relatiile cu terte parti ar periclita piata interna. Partenerii nostri externi ar avea la randul lor de profitat de pe urma dialogului cu o Uniune Europeana mai coordonata, o piata mare, predictibila si de incredere.
Reporter: Cand vor fi publicate rezultatele testelor de stres pentru centralele nucleare din UE? Cum vedeti viitorul energiei nucleare in Europa post-Fukushima?
Philip Lowe: Rezultatele testelor de stres pentru facilitatile nucleare din UE vor fi facute publice in doua etape. Comisia Europeana va prezenta Consiliului European in decembrie 2011 rezultatele preliminare bazate pe rapoartele nationale. Mai tarziu, in iunie 2012, rezultatele revizuite de experti bazate pe rapoartele nationale finale vor fi prezentate Consiliului European. Acest exercitiu este foarte important si intareste increderea reciproca intre tari si perceptia sigurantei de catre cetatenii UE.
Cand privim spre viitorul energiei nucleare in Europa, trebuie sa luam in calcul faptul ca, fiind o optiune pe scara larga pentru reducerea emisiilor de carbon, energia nucleara va ramane cu siguranta in mixul energetic al unor tari. Intr-adevar, UE are in acest moment cel mai mare numar de centrale nucleare intrate in circuitul comercial din lume. Circa 140 de reactoare nucleare sunt in functiune, furnizand aproximativ 30% din energia electrica a UE si circa 60% din energia electrica cu emisii scazute. UE trebuie sa asigure cele mai inalte standarde de siguranta si securitate atat in interiorul granitelor, cat si la nivel global, pastrandu-si in acelasi timp leadership-ul in materie de tehnologie. Iar tehnologiile nucleare de ultima generatie ar putea ajuta la identificarea unor solutii la preocuparile privind deseurile si siguranta in exploatare, care sunt principalele provocari de moment ale acestui sector.
Philip Lowe este unul dintre invitatii conferintei European Energy Development, care are loc la Bucuresti in 26-27 octombrie.