Sari direct la conținut

Unde s-a blocat reforma sistemului electoral. Cum arata calculele PDL. UDMR vrea inapoi la liste si se opune votului prin corespondenta 

HotNews.ro

Discutiile pe tema modificarii legii electorale s-au impotmolit la sistemul de compensare si reducerea numarului de parlamentari. La intalnirea de la Vila Lac de duminica, democrat liberalii au decis sa mearga pe varianta votului uninominal plus un sistem compensator la nivel national in functie de numarul de voturi obtinute in colegii. De partea cealalta, UDMR nici nu vrea sa auda de propunerile democrat liberalilor si pledeaza pentru sistemul compensator cu liste. De asemenea, reprezentantii UDMR le-au transmis partenerilor de guvernare in mod repetat ca nu accepta reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300 si nici legea votului prin corespondenta.

Potrivit surselor Hotnews.ro, PDL pledeaza pentru reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300 si pentru un sistem de vot care are la baza votul uninominal intr-un singur tur de scrutin combinat cu un sistem compensator la nivel national. La sedinta de la Vila Lac, democrat liberalii si-ar fi facut calcule: 250 de mandate de parlamentari sa fie stabilite prin vot uninominal iar restul de 50 prin sistem compensator la nivel national.

Potrivit variantei PDL, cele 50 de mandate vor fi castigate de partidele politice in functie de procentele obtinute la nivel national. La randul lor, partidele nominalizeaza castigatorii din randul candidatilor care au obtinut locul doi in colegii in ordinea numarului de voturi obtinute. Pragul electoral va ramane neschimbat iar la nominalizarea castigatorilor pe sistem compensator se va tine cont si de acesta.

De partea cealalta, UDMR pledeaza pe sistemul de compensare mixt, pe liste – modelul german. Acest sistem prevede ca jumatate din mandate sa fie desemnate pe baza listei de nume nationale depuse initial de partide. Voturile necastigatoare se aduna într-o „punga nationala” în functie de procentul obtinut de fiecare partid si se stabileste un coeficient pentru ceea ce înseamna un mandat de senator sau de deputat. In functie de procentajul obtinut de partide la nivel national si pe baza coeficientului se vor distribui mandatele.

Seres Denes, membru UDMR in comisia Coalitiei: „UDMR pledeaza pentru un sistem mixt pe model german, jumatate uninominal si jumatate mixt cu o compensare proportionala pentru ca sunt foarte multe voturi care se pierd. Este vorba de cuantificarea voturilor la nivel national si redistribuirea acestora pe baza unor liste create de partid”.

Sursele citate sustin ca sistemul mixt de compensare permite UDMR sa nu piarda din numarul de mandate si sa-si mentina actuala reprezentare in Parlament. Daca ar merge pe varianta de compensare la nivel judetean propusa de PDL, udemeristii ar obtine mandate de parlamentari doar in zonele cu populatie majoritara maghiara. In schimb, cuantificarea la nivel national a voturilor le-ar permite sa valorifice si nu sa piarda voturile necastigatoare ale etnicilor maghiari din zonele cu populatie majoritara romaneasca.

Cel de-al treile partener in Coalitie, UNPR-ul pledeaza pentru votul uninominal pur dar accepta si sistemul de compensare sustinut de PDL. „Din punctul de vedere al UNPR, cel care câştigă în colegiul respectiv trebuie să fie parlamentar, să nu mai intre în Parlament şi candidaţii de pe locul doi sau trei, aşa cum este cazul multor actuali parlamentari. O eventuală compensare, într-o formă sau alta, cum doreşte UDMR, probabil că nu va putea fi evitată„, a declarat liderul UNPR, Marian Sarbu, citat de agentia Agerpres.

Deputatul PDL, Sever Voinescu, membru in comisia Coalitei a recunoscut ca discutiile nu au avansat prea mult. Voinescu a declarat pentru Hotnews.ro ca singurul numitor comun al partidelor din Coalitie este faptul ca s-a decis schimbarea sistemului de vot.

  • Sever Voinescu, PDL: „In momentul de fata am ajuns la un singur punct comun in Coalitie, si anume schimbarea sistemului electoral. Primul punct s-a clarificat: cel care obtine cele mai multe voturi merge in Parlament. La punctul doi, ma refer la sistemul de compensare, parerile sunt impartite: UDMR merge pe sistemul mixt german pe liste iar PDL pledeaza pentru votul uninominal si un sistem de compensare in functie de numarul de voturi obtinute de candidati la nivel judeten. PDL doreste un sistem de compensare la nivel judetean in functie de voturile obtinute de fiecare candidat in parte”.

O a doua problema in Coalitie pe tema modificarii legii electorale este reducerea numarului de mandate de la 471 la 300. Surse citate sustin ca parlamentarii UDMR (care sunt si lideri de organizatii) nu doresc reducerea reprezentantilor in Legislativ pentru ca li se reduc sansele de a obtine un nou mandat. La UDMR, pe fondul presiunilor interne se adauga si infiintarea partidului Popular Maghiar nastit de Lazslo Tokes. „Parlamentarii UDMR ar fi avertizat conducerea partidului ca nu mai beneficiaza de sustinere in teritoriu si implicare in campania electorala daca accepta reducerea numarului de mandate”, au declarat pentru Hotnews.ro surse din Coalitie.

Cea de-a treia problema a PDL in Coalitiei este votul prin corespondenta. UDMR le-au transmis clar si raspicat in nenumarate randuri democrat liberalilor ca nu vor vota votul prin corespondenta. Surse din UDMR au delcarat pentru Hotnews.ro ca adoptarea proiectului de lege ar insemna sinucidere politica pentru Uniune. „Cresterea numarului de votanti dilueaza votul populatiei maghiare, fapt care va duce la reducerea numarului de mandate parlamentare UDMR”, au explicat sursele citate.

De altfel liderul deputatilor UDMR, Mate Andras, a subliniat ca proiectul de lege privind votul prin corespondenta nu are cum sa treaca, intrucat nu s-ar intruni numarul de voturi necesar.

Nu va trece, pentru că nu are cum să treacă. Nu sunt voturi destule. Eu vă pun o întrebare, retoric: când s-a adoptat ultima dată o lege organică în care a fost Coaliţia prezentă sută la sută?(…) De unde ştiu eu cum votează soţul şi soţia? Se ştie că într-adevăr acea persoană votează, sau votează altcineva? De unde ştiu că a votat sau nu, pentru că, deja, Biroul Electoral Central va valida rezultatele. Şi până controlez cine a votat şi câte persoane, vom ajunge să avem câteva sute de mii de voturi în plus şi nu ştim de la cine au venit”, a delcarat Mate.

PDL, UDMR, UNPR si Minoritatile se vor intalni miercuri 5 octombrie in comisia Coalitiei care dezbate legea electorala pentru noi negocieri.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro