Parlamentul, la un pas de blocaj. De ce nu-si mai poate mobiliza PDL oamenii iar Guvernul isi trece legile tot mai greu
Actuala majoritate incepe sa aiba probleme tot mai mari in Parlament. Conducerea PDL nu reuseste sa-si mobilizeze oamenii pentru sedintele de plen si adoptarea legilor importante. De la inceputul sesiunii legislative, Codul asistentei sociale este blocat la Senat. Sedinta Camerei Superioare a fost suspendata, miercuri, pentru a treia oara, din lipsa cvorumului. Lipsa unei strategii parlamentare si opozitia pe care o face garda veche din PDL la Senat ameninta proiectele Guvernului si risca sa blocheze activitatea Legislativului.
Cel putin doua sunt cauzele blocajului:
- Jocul garzii vechi din PDL, care controleaza Senatul si doreste astfel sa-si mareasca influenta asupra premierului Boc. Practic, gruparea Blaga foloseste aceasta conjunctura pentru a se impune in partid, au declarat pentru HotNews.ro surse din PDL. „Dupa votarea bugetului, ma astept ca Parlamentul sa se goleasca”, a declarat un parlamentar pentru Hotnews.ro
- Absentele tot mai numeroase ale parlamentarilor, putere sau opozitie, care au inceput deja campania electorala si prefera sa mearga in colegiile din teritoriu. Majoritatea candideaza pentru un nou mandat sau pentru functii de primar.
Sedinta plenului Senatului a fost suspendata, miercuri, din lipsa de cvorum dupa ce liderii grupurilor parlamentare se intrunisera intr-o pauza de consultari. Anterior, Opozitia a propus ca legea asistentei sociale sa fie mutata de pe punctul 7 al ordinei de zi la punctul 25, propunere pe care senatorii puterii au reusit sa o respinga la un vot diferenta, 36 de parlamentari votand pentru si 37 impotriva. In debutul sedintei, Puterea avea in sala doar 37 de parlamentari din cei 70. Dupa reluarea lucrarilor in sala au fost prezenti doar 43 de senatori.
Presedintele Senatului a constat lipsa cvorumului si a suspendat sedinta. „Deocamdata, daca exista o majoritate la Senat, ar fi trebui sa aveti 69 in sala si nu sunt, si conduita noastra este generata de modul abuziv in care, (…) de o vreme incoace, puterea incearca incearca sa gestioneze relatiile cu opozitia, fara dialog, fara discutii, fara un pic de intelepciune, fara atentie la prioritatile reale ale guvernarii si intr-un total dispret fata de reguli democratice fundamentale„, a declarat de la tribuna vicepresedintele Senatului, Adrian Tutuianu.
Dupa suspendarea sedintei, liderul grupului PDL, Cristian Radulescu a aratat cu degetul catre Opozitie acuzand-o ca nu doreste sa legifereze. „Si Opozitia trebuie sa participe la dezbatere. Ca noi suntem 68, 69 sau 70 asta nu este o regula in democratie ca numai majoritatea sa asigure prezenta si sa lucreze. Prezenta trebuie asigurata si de majoritate si de Opozitie care sa desfasoare intre ele jocul democratic. (…) Noi am fost majoritatea si au fost momente cand am fost chiar toti. Dar lucrurile nu se desfasoara in felul acesta. Opozitia nu trebuie sa plece din sala. Opozitia trebuie sa stea si sa asigure si ea dezbaterea parlamentara„, a declarat Radulescu, citat de agentia Agerpres.
Desi Codul asistentei sociale ar trebui adoptat, conform intelegerii cu FMI, pana la sfasitul lunii septembrie, proiectul a fost amanat de Senat pentru a treia oara. Senatul este prima Camera sesizata iar Codul trebuie sa mai treaca si de deputati. Atat fostul ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu, cat si actualul ministru, Sulfina Barbu, au fot prezenti la Senat, pe parcursul celor trei saptamani de blocaj, la dezbaterea Codului Social, insa nu au reusit sa deblocheze Codul asistentei sociale.
Nici la Camera Deputatilor situatia nu este una simpla. Conducerea PDL a reusit cu greu saptamana trecuta sa-i mobilizeze pe deputati pentru infiintarea Minsterului Afacerilor Europene, sedinta fiind suspendata pe parcursul zilei de mai multe ori. Desi, teoretic, la Camera Deputatilor reprezentantii Puterii au o majoritate confortabila iar sedinta a fost comuna cu Senatul, in plen s-a intarziat votul final din cauza deputatilor care absentau. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, premierul Emil Boc si liderul grupului PDL s-au agitat timp de o jumatate de ora pana cand au reusit sa adune numarul necesar de parlamentari pentru infiintarea ministerului Afacerilor Europene.
Ultimul episod a fost inregistrat la sedinta comuna a celor doua Camere in care s-au numit membrii Curtii de Conturi, membrii CSA si s-a validat candidatul pentru Avocatul Poporului. Sedinta plenului reunit al Parlamentului a debutat cu scandal intre Opozitie si Putere. Parlamentarii PSD si PNL au parasit sala si sedinta a fost suspendata pentru o pauza de consultari.
La reluarea lucrarilor, Opozitia revenita in sala a sesizat lipsa deputatilor si senatorilor PDL si a cerut presedintelui de sedinta de sa constate lipsa cvorumului. Pentru a evita suspendarea sedintei si pentru a castiga timp pentru mobiliarea propriulor parlamnetaril vicepresedintele Camerei, Ioan Oltean a anuntat ca dezbaterile vor continua si ca verificarea nominala a cvorumului de sedinta se va face doar la votul final.
Putin inaintea votului final puterea a reusit sa-si mobilizeze oamenii sa vina in sala de sedinta. Dupa strigarea nominala s-a constatat ca in sala sunt 239 de parlamentari prezenti (236 necesari pentru a intruni cvorumul legal). De mentionat ca in sala, din partea opozitiei, au participat si au votat doi deputati ai PC, Tudor Ciuhodaru si Daniel Florea.