Sari direct la conținut

Marea miza politica din aceasta toamna: modificarea legii electorale. Vezi ce schimbari importante se anunta

HotNews.ro
Emil Boc, in Parlament, Foto: Agerpres
Emil Boc, in Parlament, Foto: Agerpres

Parlamentarii Puterii au in plan o noua reforma, de data aceasta cea a sistemului electoral care merge la pachet cu amanarea alegerilor locale si cuplarea cu parlamentarelor si reducerea numarului de mandate. Potrivit surselor Hotnews.ro, marea miza a sesiunii care va incepe este schimbarea sistemului de vot intr-unul mixt care, sa dea posibilitatea partidelor politice sa reintroduca lista. Totodata, PDL, UDMR si UNPR intentioneaza sa propuna un proiect de lege care a modifice actuala legislatie astfel incat alegerile locale sa fie comasate cu cele parlamentare. Miza „reformei legislative” este pentru PDL, UDMR, dar si pentru PSD, conservarea mandatelor la locale si parlamentare, mobilizarea generala in campania electorala si stoparea migratiei primarilor spre alte partide.

La inceputul saptamanii, Coalitia a decis infiintarea unei comisii pentru a discuta despre modul de alegere a parlamentarilor, dar si posibilitatea cuplarii alegerilor locale cu cele parlamentare. Totodata, cu o saptamana inaintea inceperii sesiunii parlamentare, liderii partidelor politice au relansat tema privind introducerea unui vot mixt. In acest context, liderii partidelor aflate la Guvernare (PDL, UDMR), cat si reprezentantii Opozitiei (PSD) au facut declaratii privind necesitatea schimbarii modalitatii de alegere a parlamentarilor.

La nivel oficial, PDL si UNPR pledeaza pentru votul uninominal pur, insa UDMR face presiuni pentru introducerea unui sistem mixt: jumatate vot uninominal, jumatate pe lista de partid. Potrivit sursele citate, daca s-ar introduce votul uninominal pur, UDMR risca pierderea unor mandate de parlamentari in judetele din Ardeal.

Surse din Coalitie au declarat pentru Hotnews.ro ca la sedinta comisiei speciale s-au vehiculat mai multe variante de sistem de vot. Reprezentantii PDL ar fi propus partenerilor de guvernare un sistem de vot uninominal preferential, pe sistemul german numit sistemul votului unic netransferabil. Acesta sistem prevede ca cetateanul sa poata opta pentru unul sau mai multi candidati in functie de numarul de mandate aflate pe colegiul respectiv, iar castigatorii sa fie cei care intrunesc cel mai mare numar de voturi obtinute.

„Varianta votului mixt care prevede jumatate din mandate alese uninominal si cealalta jumatate pe lista de partid a fost cea care s-a conturat cea mai bine din primele dezbateri. Nu s-a decis nimic, fiecare reprezentant a mers la partid cu variantele dezbatute si la urmatoarele sedinte vom incerca sa punem pe hartie o concluzie”, au declarat sursele citate.

Dezbaterile sunt abia la inceput, iar UDMR negociaza de pe pozitii de forta cu democrat liberalii, incercand sa impuna votul mixt. Si PSD este direct interesat de sistemul mixt, chiar daca la nivel oficial evita sa se pronunte in acest sens – din cauza aliantei cu PNL. In timp ce liberalii resping din start votul mixt, pledand pentru un vot uninominal pur, Adrian Nastase si Victor Ponta pledau inca de acum un an pentru prima varianta.

De altfel, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat saptamana trecuta ca se impune revenirea la votul pe liste pentru Parlament, deoarece votul uniominal i-a favorizat „pe cei cu parale”.„A slabit forta partidelor, a programelor si a platformelor, a ideologiilor. A diluat relatia cu alegatorul si i-a favorizat pe cei cu parale, care nu aveau niciun program de partid. In opinia mea, se impune revenirea la votul pe liste, pentru ca votul uninominal, intr-un tur sau mai multe, incurajeaza oamenii cu parale, care isi pot cumpara voturile si care ajung in Parlament fara niciun program politic”, a declarat Iliescu, citat de agentia Medifax.

Cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare pentru toamna 2011

O a doua mare tema care urmeaza sa fie dezbatuta in Parlament este amanarea alegerilor locale. Potrivit surselor Hotnews.ro, reprezentantii Coalitei intentioneaza sa puna in dezbaterea Parlamentului comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. In prezent se discuta pe doua variante de lucru: fie modificarea unui articol din legea electorala, fie introducerea unui nou proiect de lege care se dea posibilitatea Guvernului sa amane alegerile locale.

Sursele citate sustin ca PDL si UDMR au consultat Autoritatea Electorala Permanenta, care le-ar fi recomandat ca cel mai indicat este un nou proiect de lege care sa fie dezbatut si adoptat de ambele Camere ale Parlamentului. Reprezentantii PDL, UDMR si UNPR ar fi discutat si data cand alegerile cuplate ar putea avea loc, aceasta fiind ultima duminica din luna octombrie.

„Perioada dorita este undeva tarziu in toamna lui 2012. Este o varianta discutata in interiorul Coalitiei, perioada fiind excelenta dupa strangerea recoltei si inaintea anotimpului rece. Nu s-a luat inca o decizie in acest sens, intai sa modificam legea”, au explicat sursele citate.

Schimbarea legii electorale se poate face prin lege organica care se adoptacu voturile a jumatate plus unul din numarul de mandate. Cum Camera Deputatilor este forul decizional in cazul proiectelor de lege care vizeaza alegerile electorale, Coalitia aflata la guvernare are sanse mari sa poata trece propunerea avand o majoritate confortabila in acest for.

Miza reala a alegerilor comasate

Dincolo de explicatiile oficiale ale reprezentantilor Puterii de a economisi bani de la bugetul de stat, adevaratele motive ale ideei cuplarii alegerilor locale cu cele parlamentare sunt altele. Primul motiv al comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare este cel al mobilizarii edililor din teritoriu in beneficiul celor de la centru.

Candidatii la primarii, consilii locale si judetene intra in campanie si este mobilizare generala la nivelul fiecarui partid in parte. Dupa alegerile locale, cei alesi in functii isi pierd interesul de-a mai face campanie pentru parlamentare si pentru partid. Stim cu toti foarte bine cum romanul dupa ce s-a vazut in functie nu-l mai intereseaza partidul si, cu atat mai mult, soarta celor de la centru.

Distanta intre alegerile locale si parlamentare permite edilior locali sa negocieze cu adversarii. De exemplu, un primar de la PDL poate foarte bine sa plece in vacanta in plina campanie pentru parlamentare si sa lase candidatul USL sa-si faca de cap in zona care o gestioneaza. Au fost cazuri. Sau mai rau, schimba tabara in functie de cum bate vantul sustinerii, poate trece foarte usor cu arme si munitii in tabara care sta bine in sondaje„, au explicat sursele din interiorul Coalitiei.

PDL, UDMR, dar si PSD sunt direct interesate sa-si mentina actuale mandate de primari, presedinti de Consilii Judetene si consilieri locali. Prin comasarea celor doua tipuri de alegeri PDL si PSD isi securizeaza si mobilizeza oamenii in teritoriu si evita in acelasi timp migratia politica, sustin acelasi surse. Daca cele doua partide mari sunt avantajate, nu acelasi lucru se poate spune despre liberali, care au un slab aparat administrativ si logistic in teritoriu.

Cand tema cuplarii alegerilor a aparut in presa, liderii USL declarau ca „din punctul de vedere al USL-ului, cu cat avem alegeri mai repede, cu atat mai bine”. Mai multe detalii vezi aici.

La o saptamana, liderii USL s-au razgandit, cel mai vocal fiind Crin Antonescu. „Suntem impotriva comasarii alegerilor de diverse tipuri, in speta a comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare(…)Suntem de acord si facem tot ce ne sta in putinta pentru alegeri anticipate parlamentare cat mai curand: in aceasta toamna, in primavara viitoare, in vara viitoare”, a declarat presedintele PNL.

Un alt motiv foarte relevant prentru reprezentantii Puterii este lipsa demararii lucrarilor in teritoriu. In plina criza financiara si datorita masurilor luate PDL, UDMR si UNPR au scazut drastic in sondaje si nu au putut directiona suficienti bani in tara. Sursele Hotnews.ro sustin ca in 2011 s-a intarziat cu semnarea programelor de dezvoltare regionala si a proiectelor europene, fapt care va afecta PDL, UDMR si UNPR in anul electoral 2012.

Daca in prezent proiectele de dezvoltare regionala si cele pe fonduri europene erau in curs de derulare, in 2012 an electoral in teritoriu se vedeau rezultatele si crestea considerabil simpatia populatiei. De abia acum se semneaza proiectele de interes national care vizeaza construirea de drumuri judetene, scoli, retele de canalizare. S- a intarziat si prin urmare rezultatele nu se vor vedea la inceputul lui 2012 ci undeva spre sfarsitul lui 2012″, au explicat sursele citate.

Consens intre Putere si Opozitie – reducerea numarului de parlamentari la 300

Un alt subiect pe agenda partidelor politice din toamna va fi si reducerea numarului de parlamentari. Daca rezultatul referendumului lui Traian Basescu cu sistem unicameral nu poate fi aplicat decat dupa schimbarea Constitutiei, reducerea numarului de mandate se poate face mai simplu, prin schimbarea legislatiei electorale.

IConform surselor Hotnews.ro PDL, UDMR si UNPR sunt dispusi sa voteze proiectul initiat de USL, care prevede reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300, dar cu mentinerea sistemului bicameral. In interiorul Coalitiei s-a cazut la un consens ca reforma sistemului electoral sa porneasca cu reducerea numarului de parlamentari si, cel mai probabil, adoptarea proiectului de lege depus de USL.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro