VIDEO Sarkozy si Merkel propun un guvern al zonei euro si o taxa pe tranzactiile financiare; ei se opun crearii de euroobligatiuni
Franta si Germania vor propune crearea unui „real guvern al zonei euro” si introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare, au anuntat marti presedintele Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, la finalul reuniunii avute la Palatul Elysee, pe tema reformelor in guvernanta zonei euro, transmit AFP si Reuters.
Principalele masuri propuse de Franta si Germania pentru combaterea crizei datoriilor:
- Crearea unui guvern economic pentru zona euro
- Instituirea unui taxe pe tranzactiile financiare
- Obligatia adoptarii „regulii de aur” a echilibrului bugetar in toate statele zonei euro
- Impozit comun pe firme in Franta si Germania
Cei doi lideri europeni au propus ca acest nou guvern economic, care va fi numit pentru doi ani si jumatate si se va reuni de doua ori pe an, sa fie condus de actualul presedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy. Propunerea va fi formulata intr-o scrisoare ce ii va fi trimisa presedintelui UE miercuri dimineata.
Sarkozy si Merkel au convenit totodata sa propuna, in septembrie, introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare din UE. „Ministrii de finante din Germania si Franta vor veni, in septembrie, cu o propunere comuna la nivel UE pentru introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare. Aceasta este o prioritate pentru noi”, a declarat Sarkozy. Masura este o „necesitate evidenta”, a sustinut Merkel.
Parisul si Berlinul propun de asemenea ca toate cele 17 tari din zona euro sa adopte o regula privind echilibrarea finantelor publice – „regula de aur”, deja in vigoare in Germania si in curs de adoptare in Franta -, si sa includa aceasta dispozitie in Constitutiile lor, pana in vara lui 2012.
Ei au mai anuntat un „impozit comun pe firme” in Franta si Germania, prin care baza si ratele de impozitare vor fi armonizate si care va intra in vigoare in 2013. Sarkozy a declarat ca, in acest fel, fiecare dintre cele doua tari va putea urmari mai atent perspectivele economice ale celeilalte si a sustinut ca acest impozit comun este un „exemplu de convergenta”.
Liderul de Elysee a aratat ca se doreste asigurarea unei mai bune guvernante transfrontaliere pentru zona euro, prin intalniri bianuale ale liderilor europeni si prin crearea unei presedintii – de doi ani si jumatate – care sa conduca uniunea monetara.
„Ne indreptam spre o integrare economica intarita a zonei euro”, a sustinut presedintele francez, amintind ca lipsa de coordonare intre tarile care au adoptat moneda unica au provocat recent turbulente pe piete.
„Dorim sa ne exprimam vointa noastra deplina de a apara moneda euro, de a ne asuma responsabilitatile particulare pe care Germania si Franta le au in Europa si de a avea un punct de vedere comun asupra tuturor acestor probleme”, a spus Nicolas Sarkozy.
„Germania si Franta se simt absolut datoare sa consolideze euro ca moneda comuna si sa-l dezvolte. Si este foarte clar ca, pentru ca acest lucru sa se intample, avem nevoie de o coordonare mai stransa a politicilor economice si financiare in zona euro „, a spus la randul sau Angela Merkel, in conferinta de presa sustinuta impreuna cu seful statului francez.
Sarkozy a mai spus ca daca va fi adoptata propunerea lor ca guvernele din zona euro sa impuna prin Constitutie reguli de limitare a deficitului, atunci masura aceasta va fi obligatorie, si nu optionala.
„Euro ne-a permis mult progres economic, dar euro nu este doar un drept, este un set de reguli, o sarcina, o disciplina… Prin urmare, daca regula va fi adoptata de toate cele 17 state membre, aceasta nu va fi optionala, ci obligatorie”, a subliniat presedintele francez.
- Sarkozy si Merkel se opun emiterii de euroobligatiuni
In schimb, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel s-au declarat impotriva crearii unor obligatiuni comune pentru zona euro, care sa inlocuiasca bonurile de tezaur emise de fiecare stat, o masura ceruta de mai multe state, dar si de Comisia Europeana, pentru a restabili calmul pe piata datoriilor.
Angela Merkel a spus ca nu crede ca „euroobligatiunile pot fi de ajutor in acest moment”. La randul sau, Nicolas Sarkozy a apreciat ca aceste obligatiuni comune ar pune „intr-un grav pericol” tarile mai bine situate si nu pot reprezenta decat „momentul culminant al procesului de integrare”.
Sarkozy si Merkel s-au opus totodata si maririi Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF). „Volumul actual de 440 de miliarde de euro este suficient”, au apreciat cei doi lideri europeni.