Sari direct la conținut

Cui ii (mai) e frica de Barack Obama? SUA, de la Obamania la Barackalypsa

HotNews.ro
Adrian Novac, Foto: Hotnews
Adrian Novac, Foto: Hotnews

​In ianuarie 2008, intr-un articol intitulat „Cui i-e frica de Barack Obama?„, vorbeam despre ascensiunea fulminanta a senatorului de culoare din Illinois, care dintr-un outsider neexperimentat, ignorat de elita americana, a devenit, aproape peste noapte, principalul pretendent al democratilor pentru Casa Alba. „Varianta afro-americana a lui JFK” a ajuns ulterior presedintele Statelor Unite, sustinut de o frenezie politica ce punea laolalta tinerii indragostiti de Facebook, sponsori generosi si star-system-ul de la Hollywood, toti fascinati de Obamania. Astazi insa, la aproape trei ani de la alegerea istorica a lui Obama, aura care-l inconjura pe cel care promitea schimbarea profunda a Americii secolului XXI este tot mai palida. America e nu doar in criza economica, ci si in criza de lideri.

Ultimele zile au fost un cosmar pentru liderul american. Dupa durerile de cap provocate de disputa cu republicanii pe marginea acordului privind datoria publica si majorarea plafonului de indatorare (finalizat in ceasul al 12-lea), agentia Standard and Poor’s a retrogradat vineri seara ratingul Statelor Unite, o decizie istorica, umilitoare pentru Casa Alba.

Dupa cateva ore, in noaptea de vineri spre sambata, in cealalta parte a lumii, un elicopter american in care se aflau si 22 de soldati din SEAL Team 6, unitatea de comando secreta a marinei care l-a ucis pe bin Laden, in mai 2011, a fost doborat de talibani. Incidentul reprezinta cea mai mare pierdere de vieti omenesti inregistrata vreodata de trupele de elita ale marinei SUA.

Luni, la cateva ore dupa deschiderea bursei de pe Wall Street, Obama a tinut un discurs in care a aparat ratingul SUA: „Indiferent ce spun unele agentii, Statele Unite au fost si vor fi mereu o tara cu rating maxim (…) SUA merita intodeauna un rating AAA”.

„In fata tuturor provocarilor, continuam sa avem cele mai bune universitati, printre cei mai productivi muncitori, cele mai inovatoare companii, cei mai indrazneti antreprenori din lume… „, a spus presedintele de la Casa Alba, intr-o declaratie menita sa linisteasca mai degraba americanul de rand, nu investitorul de pe bursa. Urmarea? Wall Street a coborat luni la cea mai joasa cota din ultimele 10 luni, iar discursul lui Obama nu a facut altceva decat sa sporeasca neincrederea investitorilor: Dow Jones a pierdut 5,55% coborand sub pragul de 11.000 de puncte, iar Nasdaq a scazut 6,90% (un analist afirma chiar ca prabusirea pietei nici nu a fost vina lui Obama: piata l-a ignorat pur si simplu pe cel care nu mai inspira incredere).

Cele mai proaste zile ale presedentiei lui Obama?

Nu e de mirare asadar ca, in fata valului de stiri negative, analistii vorbesc despre „cele mai proaste zile ale presedintiei lui Obama” (vezi un video CNN pe acest subiect). Daca democratii au fost mai retinuti in exprimare, dar fara insa sa ocoleasca notele critice (rerogradarea ratingului este „o palma peste fata”- Jon Stewart, dar si analiza profesorului Drew Westen in New York Times), conservatorii de peste Ocean s-au grabit sa vorbeasca despre „Debt Man Walking” (Rush Limbaugh) sau despre Barackalypse Now si Obamagedon (Drudge Report). In acelasi timp, DallasBlog l-a pus la zid pe Obama, acuzat ca vineri, dupa scaderea ratingului SUA, a plecat din nou sa joace golf cu prietenii sai.

Este evident ca America, principalul motor al economiei mondiale, se afla intr-un moment de rascruce. N-as spune insa, asemenea lui Cristian Sima, ca „s-ar putea sa asistam la sfarsitul civilizatiei occidentale. Si cum orice sfarsit determina un haos, este nevoie de un nou jandarm”.

Prabusirea Americii ar aduce cu sine, inevitabil, o reactie in lant, care ar macina precum un tavalug numeroase alte tari de pe glob, dependente de Unchiul Sam. In plus, mai ramane nerezolvata problema inlocuitorului american pe scena globala, caci nici Rusia, nici China, nici India, Brazilia sau Uniunea Europeana n-ar putea sa indeplineasca rolul pe care Washingtonul il joaca, cu bune si rele, de decenii.

Statele Unite sunt departe de a fi infrante. Insa America trebuie sa arate mai repede ca are atat solutiile miraculoase la furtuna financiara, cat si un lider care se inspire incredere. Caci criza care afecteaza SUA nu este doar una economica, ci si una de conducatori. Asa cum s-a prezentat in ultimele saptamani, Obama pare in prezent ca este incapabil sa conduca intelept, pragmatic si vizionar natiunea americana, nereusind sa se ridice la nivelul asteptarilor celor care l-au adus la putere. Cel mai puternic om de pe planeta e ezitant atunci cand trebuie sa ia decizii si lasa impresia ca e depasit de situatie. Sau asa cum spuneau cei de la Der Spiegel: „Obama, care tocmai a implinit 50 de ani si era odata simbolul schimbarii tineresti, pare dintr-odata batran si demodat, la fel de gri cum i-a devenit si parul”.

„America are nevoie de un lider, nu de un profesor”, a scris un analist american dupa discursul fad de luni al lui Obama. Sau de un Roosevelt, asa cum cere profesorul Westen de la Universitatea Emory, si nicidecum de un presedinte ce seamana cu pilotii cursei Air France 447, care, pe timp de furtuna, au ales cea mai proasta varianta pentru a scoate avionul din turbulente si au contribuit din plin la prabusirea aparatului modern in apele Atlanticului (Wall Street Journal).

Ce se cere acum nu sunt doar masuri dure, radicale, ci si o reinventare a leadershipului american, chemat sa rezolve aceasta criza pe care, fara doar si poate, a provocat-o el insusi.

Pe de alta parte, in afara efectelor sale economice si financiare dezastruoase, criza poate reprezenta si o oportunitate unica pentru America de a-si relua statutul de superputere adevarata. Tinand cont de antecedentele sale, de forta economica uimitoare, de natiunea care pare ca stie sa renasca mereu mai puternica si de o elita ce poate oferi oricand un nou lider providential, Statele Unite au sansa sa iasa in final mai castigata din aceste vremuri tulburi.

Ramane de vazut daca Barack Obama (vazut in 2008 ca idolul global sau Noul Mesia, asteptat cu incredere de intreaga lume) va putea face fata incercarilor si va gasi cele mai bune variante de redresare pentru SUA sau, asa cum pare sa se contureze din ce in ce mai clar, va fi „presedintele unui singur mandat” (51% dintre americani spun ca actualul lider de la Washington nu merita reales – sondaj USA Today)..

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro