Sari direct la conținut

Salariul mediu net in iunie- 1472 de lei, mai mare cu 14 lei fata de luna mai

HotNews.ro

In luna iunie 2011, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2026 lei, cu 0,9% mai mare decat luna precedenta, anunta Institutul National de Statistica intr-un comunicat. In termeni neti, castigul salarial mediu a fost de 1472 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 14 lei (1,0%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (3948 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (866 lei), se mai arata in comunicat.

  • Castigul salarial vs. evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real pentru luna iunie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 101,3%.

  • Iunie 2011 comparativ cu mai 2011

In luna iunie 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna mai 2011 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

intre 9% si 11% in telecomunicatii si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;

intre 6% si 8% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia petrolului brut si a gazelor naturale;

intre 4% si 6% in fabricarea bauturilor, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor textile.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, din sectorul economic, s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

– cu 14,3% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii);

– intre 4% si 7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitati extractive, activitati de servicii anexe extractiei;

– intre 2% si 3% in extractia carbunelui superior si inferior, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile; activitati si servicii de decontaminare), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, colectarea si epurarea apelor uzate.

In sectorul bugetars-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna mai in:

– sanatate si asistenta sociala (1,3%) ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului cu castiguri salariale mici din aceste unitati;

– administratia publica (0,4%) ca urmare a platii sumelor din alte fonduri in unele unitati ori a decontarilor in avans a concediilor de odihna.

In activitatea de invatamant castigul salarial mediu net din luna iunie a fost in scadere cu 1,7% comparativ cu luna precedenta, ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic, ori a incheierii contractelor personalului suplinitor.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna iunie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,0% in sanatate si asistenta sociala, cu 14,6% in invatamant, respectiv cu 10,1% in administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna iunie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,4% in administratia publica, cu 14,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 11,6% in invatamant.

Informaţiile referitoare la „sectorul bugetar” trebuie utilizate cu atenţie, deoarece datele se referă la statisticile din activităţile economice (agregate după activitatea omogenă) conform CAEN Rev.2. de administraţie publică, învăţământ şi sănătate şi asistenţă socială (inclusiv sector privat pentru învăţământ – cca.3%, respectiv sănătate şi asistenţă socială – cca. 5%), exclusiv forţele armate şi personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.), precizeaza INS

ARHIVĂ COMENTARII
Armadilo • 2015-02-19 13:52:16
cand stii ce iti fac rusii...................... Au inchis rafinaria intentionat ca sa nu mai fie concurenta si pentru a slabii economia nationala...... Unde ii sinistrul ala de Iliescu care striga in gura mare ca nu ne vindem tara???????? Iti vine sa dai cu ei da pamanat sa nu mai ramana nici rahat de analiza........ Vai voua netrebnici ce sunteti, ati vandut o tara intreaga pe nimic, nu exista nici un domeniu pe care sa il fi atins pacostea asta comunisto-liberala. Asta este imaginea noastra ca tara: FIER VECHI !!!!
0 6
vali47 • 2015-02-19 13:59:52
Noi nu puteam să o vindem la fier vechi?Să nu-i spânzurăm pe ăștia(guvernanții)care au transformat România în ruine?Ne trebuia un specialist care să distrugă o rafinărie și să o vândă la fier vechi.Și Ponta nu are nici-o vină?Și mai spune că-i vorbim de rău mama!Mama lui de hoț!
0 6
andreesanu • 2015-02-19 14:34:08
Rafo una din cele mai bune rafinarii scoala si sursa de specialisti pentru Teleajen si Midia a fost sortita pieirii in momentul formarii Petrom cind in loc de Rafo a intrat in hora Arpechimul. Am cunoscut asa zisele programe de restructurare a Rafo erau niste parodii ,totul dupa 90 era dictatura PDSR apoi PSD care a manevrat modul de asa zisa privatizare in fond un jaf ca in majoritatea ministerului industriilor.Fie Iacubov,Tender ,Iancu toti au devalizat Rafo au facut datorii la stat cu ajutorul celor care faceau jocurile politice PSD. Au vindut in final celor care au luat-o sa spele niste bani si celor care povesteau frumos despre conversia Rafo in sursa de nafta pentru Arpechim !!!. Politica industriei petrochimice romanesti nu se mai face in Romani de pe vremea preafericitului NASTASE care vinzind Petrom la OMW a ingropat definitiv Arpechim si in efect de domino Oltchimul lasat fara etilena ,iar amarita de Rafo cui sa mai dea NAFTA chiar daca prin absurd ar fi pornit ! Cei la Rafo azi este in toata tara devalizata de PDSR +PSD la care au pus umarul si ceilalti . PDSR= prapad,dezastru sistematic in Romania.
0 1
jackalphonse • 2015-02-19 15:10:24
sa ai parte de noroc in viata asa cum ai aranjat tu norocul Romaniei. bine ca ai fost cercetat pentru conferinte si termopane. justitie de rahat care se crede independenta. iti vine sa plangi cu urlete. toata clasa politica, dar absolut toata sper sa ajunga in puscarie. avem nevoie de o revolutie adevarata, nu o revolutie in care oamenii cinstiti au murit, fiind transformata in lovitura de stat, adica furata, de comunistii mai lacomi decat cei care ne au condus
1 2
Sting • 2015-02-19 16:14:03
...scoaterea de sub influenta ruseasca? Toate aceste marsavii par premeditate si negociate dinainte, ca un fel de pret pentru asa zisa libertate. Este ca si cum esti violat si esti fortat sa privesti.
0 0
paranoid_android • 2015-02-19 21:31:20
se poate ca in noua runda de sanctiuni impotriva rusiei sa il includem si pe cetatanul rus mai sus mentionat si sa il "deposedam" de 96,21% din rafinarie?
0 0
ion vasile • 2015-04-02 11:43:29
serviciile si legislativul dorm in continuare?
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro