Sari direct la conținut

AUDIO Tom Gallagher: Eventuala reglementare a presei britanice ar fi un precedent pentru tarile unde politicienii vor sa tina in frau mass media, inclusiv Romania

HotNews.ro
Tom Gallagher, Foto: Arhiva personala
Tom Gallagher, Foto: Arhiva personala

Daca politicienii britanici vor reusi sa introduca reguli prin care sa ingradeasca mass-media, in urma scandalului News of the World, acest lucru va avea efect asupra fortelor politice din tari precum Romania, forte care ar folosi precedentul britanic pentru a incerca sa tina in frau presa, spune Tom Gallagher, profesor la Universitatea Bradford.

Scandalul interceptarilor telefonice ilegale din Marea Britanie a produs un soc pe scena politica din Marea Britanie si pune sub semnul intrebarii, mai mult ca niciodata, puterea mass-media si relatiile dintre presa si autoritati. Profesorul britanic Tom Gallagher, bun cunoscator al presei din Europa de Sud-Est, a discutat cu cititorii si a raspuns intrebarilor HotNews.ro pe tema efectelor pe care le poate avea acest scandal asupra vietii publice din Marea Britanie si asupra mass-media, inclusiv in tari precum Romania.

Asculta interviul audio cu Tom Gallagher (eng.)

Descarca fisierul audio in format MP3

Ideile pe scurt:

  • Cred ca Partidul Conservator, forta dominanta din coalitia de guvernamant, este cel care este supus celor mai mari presiuni. Indeosebi David Cameron, care s-a legat prea mult de un grup foarte restrans de interese media. Nu este un lucru nou. S-a intamplat si in cei 13 ani de guvernare laburista. Intr-adevar, Tony Blair a fost cel care a transformat in norma interactiunea foarte apropiata cu un grup restrans de personaje media puternice. Partidul Laburist, slabit, a beneficiat de expunerea data de acest scandal enorm. Dar cred ca publicul britanic este, in mare parte, indiferent. Pana cand publicul va deveni foarte interesat, nu cred ca va exista un impact politic major, dar credibilitatea premierului a fost subminata.
  • Cea mai probabila schimbare [in viata publica britanica, dupa acest scandal] ar fi o tentativa a elitei politice de a reduce influenta media. Ramane de vazut daca vor avea succes. Depinde de masura in care News International s-a folosit de practici dubioase. Exista numeroase zvonuri si speculatii si unele lucruri concrete. (…) Va exista o lupta pentru putere intre media, pe de o parte – mai ales corporatiile media, nu doar News International – si, pe de alta parte, clasa politica. Aceasta va incerca sa-si reafirme dominatia, dar nu are credibilitatea necesara.
  • Piata britanica de media este foarte extinsa si exista interese diferite in interiorul sau. Ziarele tabloide au diferiti proprietari, dar doresc sa-si mentina libertatea de actiune, capacitatea de a-i trage la raspundere pe cei puternici, fapt care, cred eu, face ca presa britanica sa fie unica in Europa. Pentru ca, in multe alte tari, statul controleaza pe diverse cai media – prin reglementari, subventii – si se asigura ca presa nu este o amenintare la adresa comportamentului politicienilor.
  • BBC si The Guardian reprezinta asa-numita presa liberala, pare ca au iesit destul de bine din aceasta poveste. Dar exista multa nemultumire in privinta performantei BBC, in privinta calitatii si impartialitatii programelor sale. (…) Britanicii nu trebuie sa plateasca niciun leu pentru vreun produs News International, daca nu doresc acest lucru. Dar aproape toate gospodariile britanice trebuie sa plateasca [echivalentul a] 150 de euro anual pentru televiziune, chiar daca nu urmaresc BBC. Si este multa nemultumire fata de faptul ca produsele BBC reflecta doar pozitia unui strat ingust al populatiei, indeosebi reprezentantii stangii liberale.
  • Presa globala se exprima in limba engleza si nu este de mirare ca Londra a devenit un punct central al pietei media. Daca politicienii reusesc sa ingradeasca media printr-un nou set de reguli, acest lucru va avea efect asupra fortelor politice din tari unde se face simtita lupta dintre democratie si autocratie, forte care doresc sa limiteze orice fel de acoperire a activitatilor lor si care ar folosi precedentul britanic pentru a incerca sa marginalizeze media.
  • [Crede ca acest lucru se poate intampla si in Romania?] Da. De la sfarsitul lui Ceausescu, in Romania a existat o lupta intre cei care vor sa administreze agenda politica in jurul unui grup limitat de chestiuni, pe de o parte, si presa, pe de alta parte – in special ziarele care doresc o democratie extinsa, participativa. Media independente, pluraliste au avut multe probleme in Romania in ultimii cinci ani si cred ca oponentii lor s-ar folosi de un precedent provenind dintr-o tara cunoscuta pentru a face viata imposibila pentru presa independenta.
  • Despre deosebirile si asemanarile dintre Rupert Murdoch si asa-numitii moguli de presa din Romania: Cred ca Murdoch are un program, este un adept al capitalismului, are o orientare crestina. Pe cand mogulii de presa tind sa fie mult mai preocupati de ei insisi, de familiile lor, de statutul lor, de capacitatea lor de a nu fi deranjati de lege. Astfel de preocupari de rutina sunt valabile pentru mai toti cei din ceea ce noi numim presa lipsita de pluralism – oameni care doresc sa controleze, sa restrictioneze opinia. Cred ca exista inca un numar de proprietari de presa care incearca sa incurajeze echilibrul punctelor de vedere, jurnalismul de investigatie, care au, deci, o agenda mai ampla, dar acestia sunt o minoritate.

In scandalul interceptarilor telefonice ilegale de la News of the World, in ultimele saptamani, compania de presa News International si grupul-mama News Corp., controlat de magnatul media Rupert Murdoch, au avut parte de arestari la cel mai inalt nivel, au fost puse la zid de politicieni – inclusiv de fosti „amici” aflati la putere sau in opozitie si fac obiectul unor ample anchete. Guvernul cere reglementare in presa, iar politia, afectata de acuzatii de coruptie, este lovita de demisii la varf.

Cunoscut la nivel local mai ales prin analizele sale referitoare la realitatile din Romania post-comunista, Tom Gallagher a comentat des asupra presei locale. Domeniile sale de cercetare sunt diverse – de la conflictele din Balcani in perioada post-comunista si relatiile tarilor din regiune cu UE la politicile britanice privind diversitatea. El publica, regulat, articole de opinie in Romania libera.

  • Vezi profilul academic al lui Tom Gallagher aici

Raspunsuri pentru cititorii HotNews.ro – ideile pe scurt:

  • David Cameron este vulnerabil acum deoarece l-a angajat pe postul de sef al comunicatiilor pe cineva care fusese deja nevoit sa demisioneze de la conducerea News of the World. Premierul nu a incalcat vreo lege, dar a manifestat multumire de sine si aroganta pe masura ce criza s-a adancit.
  • Se pare ca, in conditiile in care Parlamentul intra in vacanta de vara, criza se va mai domoli, cel putin pana in septembrie.
  • Cu exceptia lui Dan Voiculescu, cei mai mari proprietari de media din Romania au, in general, si alte interese de business. Voiculescu, asemenea lui Rupert Murdoch, incearca sa influenteze procesul politic. Doreste sa aprere un set redus de aranjamente politice, pe cand Murdoch este mai implicat in apararea sistemului economic de care a beneficiat in mod spectaculos.
  • Nu vad un omolog roman pentru Murdoch
  • Este dificil sa compari o presa (cea romaneasca – n.r.) lovita de criza si declin in ultimii cinci ani cu presa din Marea Britanie, care este in continuare un jucator puternic in viata nationala. In Marea Britanie ar fi existat o rezistenta considerabila fata de concedierile in masa care au transformat profesia de jurnalist intr-o umbra a ceea ce a fost odinioara. Jurnalismul a contribuit substantial in lupta pentru intemeierea unor institutii post-comuniste transparente si rezistente. Dar acest rol a devenit un neajuns pentru forte importante, iar conditia saracita a media din Romania poate fi observata cu tristete.
  • Va fi o zi grea pentru democratie daca un nou for de reglementare este infiintat (in Marea Britanie – n.r.) pentru a supraveghea media, ceea ce ar produce o situatie care exista in Franta de multi ani. Acolo, statul aplica reglementari considerabile in media si chiar ofera suventii pentru parti ale acesteia, rezultatul fiind ca faptele politicienilor nu pot fi urmarite in mod adecvat niciodata.
  • Cele mai mari probleme cu care se confrunta Rupert si James Murdoch sunt, probabil, in SUA, nu in Marea Britanie. Autoritatile din SUA au inceput sa verifice afirmatiile ca reporteri News of the World ar fi incercat sa acceseze mesageria vocala a unor oameni ucisi la 11 septembrie. (…) Murdoch este de multi ani cetatean american si raspunde in fata legii americane.
  • Este interesant de observat ca unii dintre cei mai vocali critici ai lui Murdoch sunt politicieni care si-au vazut abaterile expuse in publicatiile lui.
  • Politicienii nu pot reduce independenta media in Marea Britanie daca nu au sprijinul publicului. Din sondajele de opinie reiese ca acest scandal nu reprezinta o preocupare majora pentru cetatenii britanici, mai preocupati de criza financiara. Aceasta este lasata deoparte de BBC, principala sursa de informare din Marea Britanie, care, dupa cum a remarcat un comentator, trateaza fiecare evolutie a scandalului ca pe o batalie epica a celui de-al treilea razboi mondial, dar trece cu vederea criza euro.
  • Publicatiile News International s-ar putea spune ca permit un spectru mult mai larg de puncte de vedere, comparativ cu BBC.
  • Trebuie remarcat ca Sky News, postul controlat de Murdoch, a tratat scandalul de la News International cu mult profesionalism. (…) Sper ca Dan Voiculescu nu urmareste Sky News in acest moment, altfel ar putea avea un atac de cord, vazand maniera in care angajatii lui Murdoch relateaza despre problemele batranului.
  • Sub controlul mogulilor, presa din Romania pare sa fie mai putin puternica decat era intr-un sistem de proprietate mai relaxat.
  • Presedintele Traian Basescu (…) ar trebui sa multumeasca pentru existenta Realitatea TV, deoarece in fiecare seara acest post dovedeste falsitatea ideii ca in Romania exista o dictatura dirijata de la Cotroceni.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro