Contraatacul USL la propunerea de revizuire a Constitutiei sustinuta de Traian Basescu si PDL: Le-am dat sah mat prin trei proiecte de legi
USL a anuntat, luni, ca va propune trei proiecte legislative care sa modifice legea electorala, desi liderii PSD si PNL au declarat ca nu vor participa la discutii privind proiectul de revizuirea a Constitutiei propus de presedintele Traian Basescu. Reducerea numarului senatorilor si deputatilor la maximum 300 si mentinerea bicameralismului, interzicerea migratiei politice si alegerea parlamentarilor dintr-un singur tur de scrutin sunt modificarile pe care le propune Opozitia ca alternativa la proiectul de revizuire a Constitutiei al lui Basescu.
Miza reala a celor trei propuneri au ca scop anularea dezbaterii pe marginea celorlalte modificari propuse la Constituitiesi ii pun in dificultate pe reprezentantii Puterii care vor fi nevoiti sa explice public o eventuala respingere a acestora.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca nu considera necesara revizuirea Constitutiei atata timp cat modalitatea de alegere a parlamentarilor, numarul acestora, precum si sanctionarea traseismului politic si parlamentar pot fi reglementate prin modificarea legii electorale.
- „Exista un proiect inaintat de parlamentari liberali, conform caruia vom putea reduce, printr-o modificare a legii electorale, fiindca nu este nevoie de modificarea Constitutiei, numarul parlamentarilor la 300. De asemenea, vrem sa propunem, in acelasi proiect de modificare a legii electorale, ca in conformitate cu optiunea exprimata la referendum de romani, sa alegem parlamentarii intr-un singur tur, deci uninominal curat si, de asemenea, interzicerea traseismului politic, traseismului parlamentar, cu pierderea mandatului ca in cazul primarilor daca se paraseste partidul sub numele caruia respectiva persoana a devenit parlamentar”, a anuntat Antonescu, citat de agentia Agerpres.
Cele trei propuneri care vizeaza modificarea legii electorale au fost elaborate de USL ca reactie la reforma Constitutiei si a legii electorale propuse de Administratia Prezidentiala. „Avem un proiect de Constitutie insa nu-l vom depune in Parlament tocmai pentru a nu creea premisele unei dezbateri in acest sens. Am mers pe strategia depunerii unor modificari la legea electorala pentru a anula pretextul invocat de Traian Basescu la revizuirea Constitutiei si pentru a muta dezbaterea pe propunerile noastre. Le-am dat sah mat”, au explicat pentru Hotnews.ro surse din interiorul USL.
Aceleasi surse sustin ca anuntul privind modificarea legii electorale este o stratagema pentru boicotarea sedintelor comisiei speciale de revizuirea Constitutiei si pentru „a nu-i da presedintelui ocazia sa puncteze in viitorul an electoral”.
- „Scopul lui Traian Basescu nu este revizuirea Constitutiei ci atragerea de capital politic la alegerile din 2012. Daca intram in capcana dezbaterii Constitutiei, Basescu va declansa referendum si il va cumula cu alegerile”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanti ai Opozitiei.
Va crea o dezbatere publica in an electoral si va pune presiune pe PSD si PNL pentru a distrage atentia electoratului de la proasta guvernare a PDL. Este o strategie populista asa cum a facut si in 2008 cu referendumul pentru Parlament unicameral. Nu vrem sa-i facem jocul” au explicat sursele citate.
Prin depunerea unui proiect de lege ca vizeaza reducerea numarului de parlamentari la maxim trei sute dar, cu mentinerea sistemului bicameral, USL se foloseste de rezultatul referendumului si forteaza Puterea sa dea explicatii electoratului daca va respinge initiativa.
Totodata, USL anuleaza explicatia data de presedintele Traian Basescu cand a prezentat proiectul de modificare a Constitutiei si care a invocat vointa suverana a poporului privind reducerea a numarului de parlamentari. De altfel, presedintele PSD Victor Ponta a invocat referendumul lui Traian Basescu pentru a promova propunerile legislative.
- Victor Ponta, presedinte PSD: „Eu cred ca si parlamentarii trebuie sa fie alesi din primul tur de scrutin asa cum va fi la primari si sper ca PDL sa nu se opuna acestui lucru asa cum a facut in Camera Deputatilor saptamana trecuta. Aceasta idee rezulta dintr-un referendum al domnului Traian Basescu, parlamentarul sa fie ales ca si primarul si sper sa nu se razgandeasca PDL. Daca vrem sa fim consecventi de sus pana jos, asta trebuie sa facem”.
Un al doilea proiect de lege vizeaza modificarea sistemului de vot, propunand alegerea parlamentarilor tot in sistem uninominal, dupa modelul care functioneaza in cazul primarilor. Astfel, USL propune dobandirea mandatelor de parlamentari de catre candidatii care castiga cele mai multe voturi in colegii.
O a treia lege care va fi propusa de USL prevede interzicerea migratiei politice, stabilind ca un parlamentar ales sub sigla unei formatiuni isi pierde mandatul daca demisioneaza din partidul respectiv.
PSD – PNL – PC nu au numarul necesar de mandate pentru a adopta cele trei propuneri legislative in Parlament dar cele trei teme abordate sunt sensibile pentru electorat, fapt care i-ar putea pune in dificultate pe democrat liberali si pe Traian Basescu.