Sari direct la conținut

Piata imobiliara din Bucuresti. Care sunt preturile reale la care se vand apartamentele, pe documente

HotNews.ro

Am urmarit foarte atent o vanzare imobiliara din Bucuresti, facuta in urma cu circa o luna. Pentru ca cel mai bine e sa mergi la sursa. Informatiile din acest domeniu sunt distorsionate, fiecare jucator (vanzatorul si respectiv cumparatorul) incercand sa traga spuza pe partea lui. Asa ca am profitat de oamenii pe care ii stiu in piata si le-am cerut documentele, cu promisiunea ca nu dezvalui date personale, scrie Dan Popa pe blogul lui. E vorba de un apartament situat in zona Calarasi din Capitala. Initial, s-a cerut pentru el o suma de peste 95.000 de euro. Apoi pretul a scazut la 85000 si in final s-a vandut la inceputul lunii mai cu 77.000 de euro.

Suprafata utila, circa 71 m.p.

act1

act1

Foto: Hotnews

Vedeti in atasament raportul real de evaluare facut la solicitarea unei banci locale si un contract care priveste dreptul de proprietate. E contractul cu banca e mai dificil de postat. In rest, fiecare poate presupune ca piata e dictata de cumparator sau de vanzator, ori ca nu toate tranzactiile se aseamana intre ele.

E vorba de o locuinta veche, trebuie mentionat asta.

Pe partea de locuinte noi, cei care au construit ditamai ansamblurile rezidentiale inca viseaza frumos. Si-au facut bugete prin care spera la profituri mult prea mari fata de posibilitatile cumparatorilor.

Prima Casa (1,2,3,4 si urmatoarele) le ajuta doar pe banci si pe dezvoltatori. Romania a copiat prost acest program de la alte state, cu toate ca bolile economiei noastre sunt fundamental diferite de cele ale respectivelor tari. E ca si cum ai avea doi bolnavi la pat, unul suferind de cancer si celalalt de sinuzita. Medicul primului ii administreaza citostatice. Medicul celuilalt (romanul, in acest exemplu) se uita pe furis ce face colegul lui si ii aplica acelasi tratament si celui de-al doilea bolnav. Primul are sanse de vindecare, al doilea niciodata.

In Romania, Prima Casa a stimulat fix creditarea imobiliara si constructiile, adice cele doua hibe care ne-au pus la pat. S-a mai spus de multe ori ca programul guvernamental nu e decat o varianta locala a celebrelor subprime americane- locuinte destinate celor care in mod normal nu si le pot permite. Familia Ionescu care acum isi ia un credit garantat de stat si achita o rata de 300 de euro se va trezi peste un an ca i se mareste dobanda si va avea de achitat 350 de euro pe luna. Apoi 400 de euro. Dupa care vor incepe intarzierile si restantele la plata. Pasul final este executarea. Dealtfel, primele familii care inregistreaza restante au si aparut. Asta e jumatatea goala a paharului. Cealalta jumatate e formata de optimismul dezvoltatorilor.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

ARHIVĂ COMENTARII
mihai • 2011-05-25 18:28:43
este un pret destul de mare pentru legea 112
1 2
pompi • 2011-05-26 08:55:56
Pretul real de vanzare in cartierele comuniste din Bucuresti (Militari, Berceni, Balta Alba, Dr. Taberei, etc.) este de 600 EUR / mp (in medie). Desigur, nu vorbesc despre Ferentari si Rahova... Concret: Militari, bloc de 10 etaje construit inainte de 1990, vedere in spatele blocului, la etaj 3, 55 mp utili, 2 camere semidecomandate, balcon, fara imbunatatiri, pretul platit este 35.000 EUR desi in anunt cerea 44.000 EUR. Pe cand un indice imobiliar real? Eu m-am saturat de asa-zisul indice imobiliar facut cu preturi de "anunt".
0 0
x • 2012-06-01 07:54:28
comentariul anterior este greseala mea. sorry.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro