Sari direct la conținut

UPDATE Portalul eRomania si Programul national de reforma 2011-2013: Haos privind data finalizarii si scopul acestui proiect. Domeniile de internet eromania.ro si e-romania.ro sunt in proprietatea unor firme

HotNews.ro
De la SEN la eRomania, Foto: Captura HotNews.ro
De la SEN la eRomania, Foto: Captura HotNews.ro

Portalul eRomania ar trebui sa fie punctul central al tuturor serviciilor electronice adresate persoanelor fizice sau juridice din Romania, se arata in Programul national de reforma 2011-2013, aprobat recent de Guvern. Este poate singura informatie din document care nu ridica semne de intrebare privind controversatul proiect in care autoritatile estimau ca se vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013. De ce? In document se spune ca portalul eRomania a fost lansat in stadiu experimental in aprilie 2010, desi lansarea conceptului s-a facut in vara lui 2009, iar pentru finalizarea lui sunt date doua termene: aprilie 2011 si iulie 2011.

S-a lansat eRomania, in mod experimental, in aprilie 2010?

  • „In vederea consolidarii sistemului national de furnizare online a unor servicii publice catre cetateni, companii sau administratie, a fost lansat in aprilie 2010 – sub forma de proiect experimental – portalul eRomania. Acesta este menit sa asigure o interfata unitara, coerenta si prietenoasa intre administratia publica si cetatean si, deopotriva, intre administratie si comunitatea de afaceri”, se arata in Programul national de reforma 2011-2013.

In mod oficial, singura prezentare a conceptului portalului eRomania a avut loc in luna iunie 2009, iar de atunci se tot asteapta aparitia primei componente a acestui portal, realizata de firma Omnilogic, respectiv un portal cu informatii despre toate localitatile din Romania dar si 20 de servicii publice electronice.

Cand va fi finalizat portalul eRomania: aprilie 2011 sau iulie 2011?

Cand va fi finalizat portalul eRomania?

Cand va fi finalizat portalul eRomania?

Foto: PNR 2011-2013

Urmatoarea problema din documentul de reforma priveste data finalizarii acestui portal. In document se mentioneaza:

  • „Lansarea portalului in varianta completa este prevazuta pentru luna aprilie 2011. In momentul in care portalul va fi definitivat si toate sectiunile sale vor fi operationale, se preconizeaza economii de pana la 35% a cheltuielilor bugetare”.

In Anexa la acest Program se spune insa altceva:

  • „Portalul e-Romania cuprinde sectiunile e-cultura, e-turism, e-ecumenic. Etape in realizarea portalului: elaborarea specificatiilor tehnice (termen: aprilie 2009); (…) sistem functional (termen: iulie 2011).

Portalurile eRomania si SEN vor fi dezvoltate in paralel

Un alt aspect este legat de o posibila dublare a eRomania cu un alt sistem similar reglementat prin lege si functional din anul 2003 – Sistemul Electronic National (SEN).

  • „Portalul eRomania, lansat in 2010, in stadiu experimental, a inregistrat progrese modeste pana in prezent. Se doreste ca aceste portal sa fie punctul central al tuturor serviciilor electronice adresate persoanelor fizice sau juridice. Sistemul Electronic National (SEN) va fi dezvoltat in paralel cu portalul eRomania„, se arata in Programul national de reforma 2011-2013.

In document se mai spune ca: „MCSI are un rol decisiv in orientarea Romaniei spre societatea bazata pe cunoastere, in consolidarea societatii informationale, obiectivul sau principal fiind realizarea serviciului eRomania, cu componenta sa strategica de eGuvernare”.

Pe de alta parte, autoritatile vor sa extinda componenta de eGuvernare si din SEN.

  • „In ceea ce priveste extinderea functionalitatii componentei de eGuvernare a Sistemului Electronic National, crearea si implementarea punctului unic de contact (PCU) reprezinta o conditie esentiala pentru accesul la activitatea de servicii si o conditie esentiala pentru implementarea Directivei Servicii. Romania avea obligatia crearii acestui punct unic de contact, in contextul transpunerii Directivei Servicii, pana la 28 decembrie 2009”, se arata in Anexa la acest document.

In conditiile in care acest PCU nu este inca operational, MCSI va accelera lucrurile „in asa fel incat in luna mai 2011, acesta sa poata deveni operational”.

Mai amintim ca luna trecuta, Gabriel Marin, seful Omnilogic, declara intr-un interviu pentru HotNews.ro ca prima sectiune a platformei eRomania, portalul ce va cuprinde informatii despre toate localitatile din Romania dar si 20 de servicii publice interactive va fi lansat pana la data de 1 mai 2011.

Domeniile eRomania.ro si e-Romania.ro sunt in proprietatea unor firme

Datele de pe RoTLD, serviciul de alocare domenii.ro, arata ca atat domeniile eRomania.ro cat si e-Romania.ro sunt luate de firme si nu de ministerul Comunicatiilor. Astfel, detinatorul domeniului „eRomania.ro” este firma Idilis SA, din Bucuresti inca din 6 iulie 2001, in timp ce domeniul „e-romania.ro” apartine firmei Logic DD Advertising din Bucuresti, inca din 27 septembrie 2000. Prima componenta a eRomania, realizata de Omnilogic, va fi disponibila la adresa www.romania.gov.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro