Utile: Sfaturi de 1 Mai: Cum poti preveni indigestia fara sa renunti la mici; Ce risca tinerii care consuma alcool "la ocazii speciale"; Lactatele degresate nu ajuta copiii sa slabeasca
Sfaturi de 1 Mai: Cum poti preveni indigestia fara sa renunti la mici. Micii sunt un preparat savuros, care cu siguranta nu va lipsi de pe masa romanilor cu ocazia zilei de 1 Mai. Cu toate acestea, nutritionistii precizeaza ca mititeii sunt bogati in lipide saturate aterogene de origine animala, cunoscute sub denumirea de grasimi „rele”, mai ales ca au in compozitia lor slanina. In plus, se recomanda evitarea cumpararii micilor din comert, deoarcece acestia au un continut ridicat de E-uri. Desi am fi tentati sa credem ca micii fac parte din categoria preparatelor de tip fast-food, specialistii in nutritie precizeaza ca, spre deosebire de un preparat clasic al fast-foodului, precum hamburgerul, mititeii au un continut relativ scazut de kilocalorii. Astfel, un hamburger poate avea pana la 800 de kilocalorii, in timp ce 100 de grame de mici au in jur de 200 de kilocalorii. Un alt aspect destul de important este faptul ca un mic are, de regula, in jur de 20 de grame, astfel ca numarul kilocaloriilor este destul de scazut, comparativ cu cel al unui preparat de tip fast-food, scrie Gandul.
Strategii cosmetice contra pistruilor si petelor. Pistruii se accentueaza si se inmultesc odata cu expunerea prelungita la soare. Totusi, „explozia” lor poate fi atenuata cu produse cosmetice. Mai mult, daca ne dorim, ii putem „sterge” prin proceduri dermatologice. Ereditatea este factorul principal care determina aparitia pistruilor. Predispozitia exista mai ales in cazul persoanelor blonde si al celor roscate. Se localizeaza cu precadere pe fata, pe maini si pe decolteu si sunt dati de excesul de melanina, un pigment secretat in cantitati mai mari in zonele respective de piele. Dar, chiar si in cazul in care nu faci parte dintr-o familie de „pistruiati”, elfidele, petele de culoare galbui-maronie, de mici dimensiuni, iti pot aparea la un moment dat de-a lungul vietii, scrie Adevarul.
Ce risca tinerii care consuma alcool „la ocazii speciale”. Parintii care le permit copiilor sa bea „la ocazii speciale” risca sa-i transforme in alcoolici atunci cand vor atinge varsta maturitatii, arata un nou studiu australian. Cercetatorii de la Centrul pentru Sanatatea Adolescentilor din Melbourne au realizat un studiu pe un esantion de 1900 de minori cu varste intre 12-13 ani, timp de trei ani. Voluntarii au oferit informatii cu privire la cantitatea de alcool pe care o consuma in general, cat de des beau in prezenta unui adult si daca au intampinat probleme ca urmare a consumului de alcool, scrie EVZ.
Gatitul la gratar, bun sau rau? Informatiile primite de la specialisti sunt contradictorii. Pe de o parte, ei spun ca o metoda sanatoasa de a prepara carnea este pe gratar. Altii insa atrag atentia ca pe aceasta cale rezulta substante toxice. Care este adevarul? Gatitul pe gratar este considerat de multe persoane ca fiind cea mai sanatoasa, si totodata gustoasa, metoda de preparare a mancarii. Pe buna dreptate, pentru ca, in mod normal, pe gratar nu trebuie sa adaugi suplimentar grasime la friptura, ca atunci cand o prajesti, si nici nu trebuie ca friptura sa stea mult timp la temperaturi ridicate, ca atunci cand o prepari la cuptor. Totusi, si in ceea ce priveste prepararea carnii pe gratar, exista cateva reguli de urmat, pentru ca, dintr-un aliment sanatos, sa nu se transforme intr-un factor de risc pentru sanatate, scrie Adevarul.
Lactatele degresate nu ajuta copiii sa slabeasca. Copiii care inlocuiesc lactatele integrale cu cele degresate ca sa slabeasca reduc cantitatea de grasimi „rele” (saturate) din alimentatie, dar nu reusesc sa dea jos kilogramele in plus, spun cercetatorii australieni. Nici greutatea, nici indicele de masa corporala al copiilor care au adoptat aceasta dieta nu au suferit vreo modificare „in bine” dupa sase luni. Mai mult, copiii au compensat „pierderile” mancand alimente hipercalorice. Cercetatorii au analizat 145 de copii cu varste cuprinse intre 4-13 ani, pe care i-au impartit in doua grupuri: copiii din primul grup au consumat doar lactate degresate, iar copiii din al doilea nu au avut nicio restrictie alimentara, scrie EVZ.
Leacuri din muguri pentru bolnavii de ficat. Preparatele gemoterapice din plop, secara, frasin si din coacaz stimuleaza imunitatea, au efect antiinflamator si detoxifiant. Datorita acestor calitati, sunt indicate in tratamentul bolilor hepatice. Gemoderivatele, preparatele pe baza de muguri, au o putere terapeutica mult mai mare in comparatie cu remediile fitoterapice clasice. Prin renuntarea la procesul de uscare si prin prelucrarea imediata a ingredientelor: muguri, mladite si ramuri tinere, in perioada de crestere, complexul substantelor active din compozitia acestora se mentine nealterat. Primavara, o cura de detoxifiere a ficatului cu extracte gemoterapice este foarte eficienta, deoarece in acest anotimp vegetatia proaspata este incarcata de seva, astfel ca puterea ei de actiune terapeutica este maxima, scrie Adevarul.
Obezii inalti, risc mare de infarct. Persoanele obeze si inalte au un risc mai mare de coagulare a sangelui si de infarct. La barbati riscul este si mai mare, arata un nou studiu efectuat de cercetatorii norvegieni de la „University of Tromso”. Obezitatea a fost indelung asociata cu riscul de formare a cheagurilor de sange in vene (in special in cele de pe picioare), dar si a cheagurilor de sange in plamani, afectiune cunoscuta drept embolism pulmonar. Mai nou si inaltimea „cantareste” in stabilirea riscului, atrag atentia cercetatorii care nu au gasit insa o explicatie clara pentru acest lucru. Cercetatorii au analizat datele unei cercetari care a inclus 26.714 de persoane, ce au fost monitorizati timp de 12 ani. La 461 dintre ei, medicii au depistat cheaguri de sange in vene si plamani, scrie EVZ.
Ce precautii impune epilarea pe termen lung. Metoda poate fi riscanta pentru pielea bronzata si pentru cea cu leziuni necicatrizate. Da cele mai bune rezultate in cazul persoanelor cu piele alba si cu par de culoare inchisa. Parul blond sau roscat se elimina mai greu, iar cel carunt aproape deloc. Numita initial „definitiva”, epilarea cu laser sau cu lumina intens pulsata (IPL) inlatura parul pentru perioade de ani de zile. Ea actioneaza prin distrugerea foliculului pilos, adica radacina firului de par, surprins in faza de crestere. Iar pentru ca nu toti foliculii se afla simultan in aceeasi faza, rezultatele se obtin in mai multe sedinte (3-6), repetate la interval de 6-8 saptamani, scrie Adevarul.
Cum se folosesc picaturile de ochi. Desi sunt cu adevarat necesare in numeroase afectiuni oftalmologice, utilizarea picaturilor de ochi poate fi uneori nociva. Iata de ce trebuie sa tii cont pentru a evita problemele. Picaturile de ochi se recomanda pentru a trata afectiuni ce variaza de la sindromul de ochi uscati pana la glaucom. Insa, in momentul in care incep acest tratament, cele mai multe persoane se pot considera norocoase daca reusesc sa-si puna picaturile in ochi fara ca acestea sa cada mai degraba pe obraji sau pe maini. De aceea, nu este deloc usor sa se respecte dozajul recomandat de medic si, in plus, mare parte din solutie se risipeste. Iata cum trebuie aplicate corect picaturile de ochi, scrie Adevarul.