Sari direct la conținut

„Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns". Conferinţă în Elveţia pentru pace în Ucraina, „un spectacol ciudat” în absenţa Rusiei, susține Putin

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Sefa Karacan / AFP / Profimedia Images
Vladimir Putin, Foto: Sefa Karacan / AFP / Profimedia Images

Moscova a afirmat joi că discuţii privind Ucraina în absenţa Rusiei nu au niciun „sens”, după ce Elveţia a anunţat cu o zi înainte că va organiza o astfel de conferinţă în iunie fără reprezentare rusă, notează AFP. Rusia nu a respins niciodată o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, a susținut președintele rus Vladimir Putin.

„Am spus de multe ori că un proces de negociere fără Rusia nu are niciun sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre iniţiativa luată de Elveţia de a reuni pe 15 şi 16 iunie reprezentanţi din aproximativ o sută de ţări, scrie Agerpres.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a luat în derâdere organizarea acestei conferinţe fără Rusia. „Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns”, a declarat el joi în cursul unei întâlniri la Kremlin cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Rusia nu a respins niciodată o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, dar consideră conferinţa organizată în Elveţia fără participarea Rusiei, un „spectacol ciudat”, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său din Belarus, Alexander Lukaşenko, în timpul discuţiilor de la Moscova, conform TASS, citată de News.ro.

Putin: „Nu am fost invitaţi”

„Nu am refuzat niciodată să rezolvăm disputele pe cale paşnică. Mai mult, asta este exact ceea ce am fost înclinaţi să facem”, a spus preşedintele rus, adăugând că aceste eforturi au dus la negocieri majore care au culminat la Istanbul.

Moscova a ascultat apelurile conform cărora „Ucraina nu ar trebui să semneze [acele acorduri] „sub ameninţarea armei” şi şi-a retras trupele de la Kiev, dar „apoi, sub presiunea Occidentului, partea ucraineană a renunţat la aceste acorduri”. „Imediat după ce am făcut asta, acordurile noastre au fost aruncate la coşul de gunoi”, a adăugat Putin.

Ucraina şi-a dat seama că nu va învinge Rusia pe câmpul de luptă, a spus Putin: „Au refuzat să negocieze. Şi acum se află într-o situaţie destul de dificilă”.

Putin a spus că va solicita medierea lui Lukaşenko, dacă va fi nevoie de noi discuţii. Liderul belarus a răspuns că sprijină poziţia Rusiei în această problemă.

„Nu am fost invitaţi. Şi ei spun că am respins-o”, a mai spus Putin.

„Ei cred că nu avem de ce să fim acolo. Şi, în acelaşi timp, spun că este imposibil să se rezolve ceva fără noi”, a continuat preşedintele rus.

Washingtonul nu a confirmat participarea

Washingtonul, la rândul său, a afirmat joi că nu s-a hotărât încă dacă participă, respingând în acelaşi timp acuzaţiile Moscovei care a descris conferinţa drept un proiect electoral al Partidului Democrat al lui Joe Biden.

„Aceasta este o afirmaţie absurdă a guvernului rus”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, adăugând că poziţia Moscovei „nu arată prea multă încredere în capacitatea guvernului elveţian de a-şi conduce propriile afaceri de politică externă”.

„Politica noastră în acest sens a fost întotdeauna nimic despre Ucraina fără Ucraina. Dacă aceasta este o reuniune diplomatică pe care guvernul ucrainean o susţine şi la care doreşte să participe, cu siguranţă sprijinim dreptul său de a face asta”, a continuat el.

Zaharova a criticat formula de pace a lui Zelenski

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a afirmat, la rândul ei, că orice acţiune pentru Ucraina care „ignoră poziţia Rusiei” este „desprinsă de realitate” şi „nu are nicio perspectivă”.

Ea a criticat, de asemenea, „formula de pace” avansată de Volodimir Zelenski şi care prevede, în esenţă, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, reparaţii financiare din partea Moscovei şi crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe responsabilii ruşi.

„Este cunoscut faptul că ‘formula Zelenski’ nu ia în considerare compromisuri sau alternative şi ignoră complet propunerile Chinei, Braziliei, ale statelor africane şi arabe”, a spus Zaharova.

De asemenea, ea a apreciat că „nu se poate avea încredere nici în Elveţia”, care „apără poziţiile Ucrainei, susţine regimul de la Kiev, aplică sancţiuni anti-ruse şi adoptă strategii care exclud Rusia din sistemul de securitate european”.

„Elveţia nu poate fi o gazdă neutră în astfel de condiţii şi cu atât mai puţin un mediator, prin definiţie”, a insistat ea.

„Suntem convinşi că partenerii noştri din Asia, Africa şi America Latină vor fi vigilenţi şi nu se vor lăsa atraşi într-o nouă aventură anti-rusească”, a mai declarat Zaharova.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro