Sari direct la conținut

CNVM ar putea plati daune morale de un milion lei catre Rompetrol

HotNews.ro

CNVM ar putea sa plateasca daune morale de un milion de lei catre Rompetrol, potrivit deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care a anulat si ordonanta Comisiei de suspendare a procedurii de delistare a Rompetrol Rafinare. Totodata, instanta a respins cererea companiei petroliere privind plata unor daune materiale, se arata intr-un raport al Rompetrol citat de Mediafax.

Sentinta instantei de judecata a fost propuntata in aceasta saptamana si poate fi atacata cu recurs de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), in termen de 15 zile, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Surse din cadrul CNVM au declarat pentru agentia de pesa ca institutia a inaintat deja recursul la hotararea Curtii de Apel.

CNVM a blocat la finele lunii iulie delistarea Rompetrol Rafinare, aratand ca institutia a luat act de pozitia Ministerului Finantelor potrivit careia retragerea actiunilor de la tranzactionare ar conduce la prejudicierea interesului statului, in sensul ca in lipsa unei cotatii a actiunilor pe o piata reglementata evaluarea actiunilor pe care statul le va primi prin conversia unor obligatiuni va fi dificil de realizat.

Rompetrol a contestat ordonanta Comisiei, dar CNVM nu a revenit asupra acesteia, conflictul ajungand in instanta.

De asemenea, Rompetrol a solicitat Comisiei despagubiri materiale de 50 milioane dolari, reprezentand daunele pe care compania le-ar fi inregistrat prin blocarea delistarii.

The Rompetrol Group, actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare, a derulat in perioada 15 februarie – 26 martie o oferta obligatorie de preluare la operatorul rafinariei Petromidia, prin care si-a majorat participatia de la 75,99% la 98,61%. Pentru titlurile cumparate, grupul a platit in total 358 milioane lei, pentru 4,77 miliarde de titluri. Astfel, grupul controla peste 95% si ar fi putut delista compania, potrivit legislatiei pietei de capital.

Totusi, Comisia a suspendat acest drept pana la clarificarea situatiei conversiei unor obligatiuni in care au fost transformate restantele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

KazMunaiGaz a decis, anul trecut, sa converteasca obligatiunile in actiuni, astfel ca statul roman ar reintra, dupa zece ani, in actionariatul Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69% din capital.

Decizia AGA a fost contestata in instanta de stat, iar majorarea de capital nu a fost inca inregistrata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro